Znáte je jako „bažanty“, ale tentokrát jsou ještě rafinovanější. Les Charlots ve své době bavili i české návštěvníky kin

Znáte je jako „bažanty“, ale tentokrát jsou ještě rafinovanější. Les Charlots ve své době bavili i české návštěvníky kin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Gérard Rinaldi, Jean Sarrus, Gérard Filipelli a Jean-Guy Fechner představovali pro Francouze nejen zábavnou čtveřici rošťáků z filmu, ale především hudební uskupení Les Charlots. Film Velký bazar byl jejich čtvrtým a pravděpodobně nejvydařenějším filmovým výletem.

Hudební komici byli tou dobou (1973) na vrcholu své popularity, takže i poměrně jednoduchá komedie přilákala do kin téměř čtyři miliony Francouzů. Mladíci měli talent pro grotesku a režisér Claude Zidi to dokázal dobře využít.

Množství vizuálních gagů je v dokonalé harmonii s veselým hudebním doprovodem Les Charlots a dodává filmu neodolatelnou kvalitu. Pod lehkovážným a zábavným dějem film také poukazuje na velmi vážné téma, které v té době začalo být ve Francii aktuální. Malí obchodníci nebyli schopní konkurovat velkým supermarketům a směřovali k jisté a neodvratné záhubě. Ve Francii se s tímto problémem začali potýkat už v sedmdesátých letech minulého století a je aktuální i dnes, kdy se řeší nejistota zaměstnání, špatné pracovní podmínky nebo zhoršující se životní prostředí a konzumerismus.

O filmu

Čtyři přátelé ve věku kolem dvaceti let žijí ve stejném paneláku v chudší městské čtvrti. Kluci nejsou žádní velcí pracanti a jejich okolí je má za povaleče, kteří mají odpor k práci a nejraději tráví čas poflakováním s alkoholem.

Jenže i na ně dojde. Nakonec se přece jen odhodlají a nastoupí do práce v továrně, která vyrábí sekačky na trávu. Bohužel jim nadšení dlouho nevydrží, a tak je jisté, že v tomto oboru kariéru neudělají. Finanční tíseň na ně začíná doléhat, a proto se rozhodnou dělat cokoliv. Výsledek je vždy stejný a katastrofální.

Čtveřice mladíků není jediná, kdo řeší existenční problémy. Jejich přítel Emile má malý obchod s barem a v jeho bezprostřední blízkosti se otevřel obrovský supermarket a sebral mu všechny zákazníky. Emile je nešťastný a jeho čtyři přátelé mu chtějí nějakým způsobem zlepšit situaci. Za tímto účelem se pustí do krádeží čehokoliv ve velkém supermarketu a zboží končí u Emila v obchůdku. Od mladíků je to šlechetné gesto, ale Emile má stále obavy o svou budoucnost, protože tuší, že s tak velkým soupeřem soutěžit nemůže.

Na rok 2013 bylo naplánované natáčení filmu Velký bazar 2. Plány však padly s úmrtím jednoho ze členů hudební skupiny. Gerard Rinaldi zemřel na jaře v roce 2012 ve věku 69 let. Účast na natáčení tenkrát přislíbil i Michel Galabru, který si ve filmu zahrál Emila. Ani ten už není mezi živými a zemřel v roce 2016 ve věku 93 let.

K vidění na ČT1 22.06. 2024 ve 22:45

Zdroje článku: