Zatmění: Něco mezi nebem a zemí nutí lidi dělat špatné věci

Zatmění: Něco mezi nebem a zemí nutí lidi dělat špatné věci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Petr Kubík je mladý člověk a má za sebou teprve několik režisérských počinů. Před filmem Zatmění natočil třeba Princeznu zakletou v čase 1 a 2, takže v tomto případě se dost odklonil od pohádek. Trochu tajemna si však zachoval.

Pozdní odpoledne sychravého dne je předzvěstí neúplného zatmění měsíce a s tím spojených pokleslých úmyslů. Netradiční postavení Slunce a luny dává vzniknout neobvyklému jevu, krvavému měsíci. Krvavý měsíc. Krev. Zatmění.

Parafráze zatemněné mysli a eskalace tak banální situace, jakou je dopravní nehoda někde uprostřed hlubokých lesů.

Je to již dlouhý měsíc, co okresem otřáslo zmizení ženy. Beze stop. Osiřelý manžel ztrácí bez své milované chuť do života, den za dnem se s alkoholem slévá v jeden. V ten samý čas, kdy opouští místní nálevnu a podnapilý nasedá do svého vozidla, na druhé straně satelitního městečka Jonášov vstupuje do prázdné ulice mladík oblečen jako obyvatel vilové čtvrti, do které právě vstoupil. Blíží se ke staršímu, na ulici zaparkovanému mercedesu, vytahuje planžetu, otevírá auto, startuje a odjíždí.

Město Jonášov sice protíná okresní silnice, ale ani jeden z těchto dvou mužů se nehodlá pouštět do rizika jízdy v provozu. Oba mají své důvody. Zvolí si zapadlou asfaltovou cestu, která vede skrze les, daleko od civilizace a silničních hlídek.

Na této opuštěné cestě, kde je větší pravděpodobnost, že zbloudilé auto potká spíš srnu nebo zajíce, souhrou náhod v závěsu vyrazí zloděj s ukradeným autem a trénovaný opilec. Oba jsou nervózní, chtějí být co nejdříve hodně daleko. Ani jednoho nenapadne, že by v takové pustině mohli někoho dalšího potkat. Někoho, kdo je stejně nepozorný, nervózní a má naspěch.

Oba v závěsu nervózně a agresivně projíždí silnicí, když jim průjezd zahradí z lesa vyjíždějící SUV, na což ani jedno vozidlo nedokáže reagovat. Lesem se ozve rána. Krev. Zatmění.

Trojice v sobě zaklíněných vozidel zcela zablokuje nevyužívanou komunikaci. Z aut se pomalu soukají tři muži, trochu zmatení, trochu zděšení. Ze zjevných příčin nikoho ani nenapadne k nehodě volat policii. A bude nutné situaci nějak řešit. Je jasné, že snadné to nebude.

Ve filmu se představí Jan Zadražil, Ján Jackuliak a Jakub Štáfek. V dalších rolích potom Tereza Švejdová, Albert Čuba, Josef Carda, Vladimír Polák a Robert Fero. Většinu času si pro sebe ukradli tři muži, kteří se potkali v lese.

Film Zatmění je už nyní na prima+ a už brzy se objeví na obrazovce TV Prima.

Zdroje článku: