Zákulisí kultovního filmu Rocky II je plné zajímavostí

Zákulisí kultovního filmu Rocky II je plné zajímavostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se Sylvester Stallone vzpamatoval z úspěchu prvního filmu, bylo jasné, že využije příležitost a k životu přivede pokračování. Jeho „dvojka“ se stala jedním z nevýdělečnějších filmů roku 1979.

Stallone si troufl i na režii a začal do snímku přidávat několik svých vlastních režijních úprav, přičemž se snažil zachovat vzhled originálu režiséra Johna Avildsena.

Muhammad Ali o Rockym II:

Skvělý film. Velký hit. Má všechny ingredience. Láska, násilí, emoce. Vzrušení nikdy neomrzelo.

Film začíná bezprostředně po skončení zápasu Rockyho a Apolla, když jsou oba boxeři přivezeni do nemocnice sanitkou a umístěni na invalidní vozíky. Všechny čtyři hlavní postavy se vzhledově znatelně liší, a to i přesto, že natáčení probíhalo jen něco málo přes dva roky po prvním filmu. Vlasy Talie Shire jsou delší a Burt Young je znatelně štíhlejší.

Young původně neměl žádný zájem vrátit se ke své postavě Paulieho v pokračování Rockyho. Zredukoval svou váhu, aby se připravil na další film, na kterém v té době pracoval, a k návratu se nechal dlouho přemlouvat.

Sylvester Stallone se nešetřil a pro natáčení dvojky tvrdě trénoval. V ringu se potom předvedl i se zkušeným boxerem Robertem Duranem.

Hvězdný Muhammad Ali trochu snahu herce shodil, když o něm prohlásil, že nemá pohyby skutečného boxera. Alespoň jako herce ho pochválil a dodal, že běžný člověk, který neboxuje, ten rozdíl nepozná.

Fanoušci filmu si dokonce dali tu práci a zmapovali celou cestu po Philadelphii, kudy Rocky oblečený ve své šedé mikině běhal. A šli ještě dál. Každý rok se ve městě běhá maraton s názvem The Rocky Run, který se inspiroval právě scénami z filmu, kdy Rocky trénoval. Možná za to mohl i nápad během natáčení, kdy bylo najato 800 dětských komparzistů, kteří se s Rockym proběhli.

Pro film byly natočené dvě varianty s koncem zápasu proti Apollu Creedovi. První varianta je zvěčněná na fotografiích, ale do filmu se nedostala. Rocky drží v ringu Adrian (Talie Shireová), která tak s ním prožívá vítězství přímo po zápase. Nakonec byla do filmu vybraná druhá varianta, jak je Adrian doma a zápas sleduje v televizi.

Stallone uvedl, že natočil deset různých záběrů, jak zvedl nad hlavu mistrovský pás se slovy:

Ty, Adriean, dokázal jsem to!

Devět záběrů bylo se sebevědomým vítězem a jeden byl velmi emotivní a srdečný, a právě ten byl nakonec pro velké finále filmu vybrán.

Sylvester Stallone začal psát scénář pro Rockyho III ihned po dotočení Rockyho II. Jeho původním záměrem bylo, aby filmy byly trilogií a nic víc.

Film je věnován vzpomínce na Jane Oliver, první osobní manažerku Sylvestera Stalloneho (Rocky). Jane Oliver (1929–1975) zemřela ve 46 letech na rakovinu. Stallone se vždy cítil jejím dlužníkem za to, že mu pomohla nastartovat kariéru.

Náklady na film byly 7 milionů amerických dolarů. Původní rozpočet však byl pouhé 3 miliony. Stallone si prosadil dalších šest rychloběžných kamer pro snímání zápasu, skutečné publikum a extra gáži pro celý štáb. 

Film je na Prima COOL 23.6. večer.

Zdroje článku: