Wirbel: Stále smutný David Švehlík potkává tajemnou Judit Pecháček a zkusí spolu vzdorovat přírodě

Wirbel: Stále smutný David Švehlík potkává tajemnou Judit Pecháček a zkusí spolu vzdorovat přírodě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poetika, tajemno, sblížení dvou opuštěných lidí a nenásilný odkaz na sílu přírody. Tak by mohl vypadat celovečerní debut režiséra Tomáše Hubáčka, který se rozhodl pro vlastní scénář a složil si i vlastní hudbu.

Konec léta v odlehlém pohraničí

Tady se ocitne vyhořelý Martin, kterého si zahraje herec David Švehlík. Martin nečekaně zdědí zchátralý dům stojící na samotě. Možná je to znamení. Původně se lhostejný muž chtěl dědictví vzdát, ale když se při obhlídce zděděného majetku setkává s krásnou, ale poněkud záhadnou ženou, začíná od svého záměru pomalu ustupovat. Téměř éterická bytost se jmenuje Agnes a jak Martin zjišťuje, Agnes žije v domě, který zdědil, a on si nějak neví rady, co si s ní počít.

Až její zmizení a známky nebezpečí, které jí hrozí, ho přimějí otevřít oči. Tak postupně odhalí, že jeho dům je součástí zapomenuté krajinné kompozice, budované v tomto kraji už po staletí.

S pomocí zvláštní staré mapy, nalezené v domě, se nejdřív nesměle, poté s rostoucím odhodláním pouští po stopě dávného tajemství, které ho snad dovede k záhadné Agnes.

Brzy se ukáže, že staré tajemství souvisí s něčím velmi současným: zdejší pole přestávají rodit, země se chvěje a po jednom z otřesů se ztratí voda ze studní. Martin pochopí, že Agnes je s krajinou osudově spjatá a s blížící se přírodní katastrofou jí jde o život.

Jedinou možností záchrany je znovuobjevení paměti krajiny, ztracené poválečným odsunem obyvatelstva a vymazané zemědělskou kolektivizací. Je to naděje nejen pro Agnes a krajinu, ale i pro Martina samotného, který zde nachází své chybějící kořeny.

Filmaři se v rámci natáčení vydají vedle Ústeckého kraje také do Plzeňského kraje a na Slovensko. Kromě charismatického Davida Švehlíka a Judit Pecháček se ve filmu objeví například Martin Finger, Alexej Pyško, Markéta Coufalová nebo Milan Mikulčík.

Úžasná krajina Českého středohoří má na české poměry naprosto nezvyklý reliéf, stepní špičaté pahorky jsou jako z jiného světa. Svět Wirbelu je ale především zemí polí, sopečné vršky jsou jenom takové koření. Mojí ambicí je ukázat naši notoricky známou zemědělskou krajinu způsobem, který člověka uchvátí, omámí,

uvedl režisér Tomáš Hubáček.

Film má za sebou sedmiletou přípravu. Nebylo snadné najít vhodné lokace, ke kterým dodal:

Děj se točí kolem poničených soch a křížů v polích. Během těch sedmi let nám mnoho z našeho pohledu krásných lokací odpadlo, protože ty poničené památky lidé opravili. Pro nás to bylo špatně, ale jinak je to samozřejmě skvělá zpráva, která s konečným vyzněním našeho filmu dobře rezonuje.

V kinech by se měl tento netradiční snímek, který má diváky udivit a zároveň přivést k zamyšlení, objevit příští rok.

Zdroje článku: