Vysoká úmrtnost herců účinkujících v Beverly Hills 90210: Co bylo příčinou jejich smrti a co potkalo ty, kteří přežili

Vysoká úmrtnost herců účinkujících v Beverly Hills 90210: Co bylo příčinou jejich smrti a co potkalo ty, kteří přežili
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byl seriál Beverly Hills 90210 jistým prokletím? Mnoho z nás si to myslí. Brzy totiž zemřel jeden z účinkujících a další následoval nedlouho po něm. Dnes je po smrti již 31 osob, které si v seriálu zahrály. Jaká byla příčina jejich úmrtí?

Nejvíce herců zemřelo na rakovinu (10 lidí)

Výskyt rakoviny v posledních letech vzrostl téměř o 80 % v porovnání s jejím průměrným vývinem za delší dobu. Na druhou stranu, úmrtnost na ni klesá. Takové štěstí však neměli následující herci, kteří bohužel již nejsou mezi námi.

Shannen Dohertyová, známá jako Brenda Walshová, zemřela v tomto roce (2024) ve věku 53 let. Byla jí diagnostikována rakovina prsu, které nakonec podlehla. Carrie Hamiltonová, v seriálu známá jako Sky, odešla nadobro v roce 2022 ve věku pouhých 38 let. Skolila ji rakovina plic. Další dvě herečky, které již nežijí kvůli rakovině, jsou Julie Parrishová, známá jako Joan Diamondová, a Rebecca Baldigová, která si zahrála roli Jill Abernathyové. Julie zemřela v roce 2003 v 62 letech, Rebecca v roce 2022 v 73 letech. Oběma byla diagnostikována rakovina vaječníku.

Na rakovinu tlustého střeva v roce 2002 zemřel Milton Berle. Známe ho jako Saula Howarda. Bylo mu 93 let, což z něho činí herce, který se s touto nemocí dožil nejvyššího věku. Obzvláště nepříjemnou formu rakoviny měl Brian Turk, známý jako Tiny. Zemřel na rakovinu mozku v roce 2019, ve věku 49 let. Richard Roundtree, kterého známe jako Robinsona Ashe ml., měl rakovinu slinivky břišní a v roce 2023 jí podlehl ve věku úctyhodných 81 let.

Nevyřčeným typem rakoviny zemřeli i další tři herci, a to následující: Dom DeLuise ve věku 75 let, v roce 2009. V seriálu ztvárnil roli Magic Morton. Michelle Nicastroová zemřela jen o rok později, bylo jí 50 let. V seriálu hrála Brandy. Nicolas Coster alias George Azarian zemřel v roce 2023, ve věku 89 let. To je rovněž hezký věk.

2. příčku obsadily nejsmrtelnější srdeční a cévní choroby v USA (7 lidí)

Srdeční a cévní choroby mohou udeřit kdykoli. Se zajímavým zjištěním přišli vědci, kteří pomocí výzkumů zjistili, že lidé s větším objemem stehen mají menší riziko vzniku těchto chorob. Naneštěstí tyto nemoci s sebou vzaly několik herců z našeho oblíbeného seriálu. Na svědomí mají 7 z nich, přitom tři zemřeli na infarkt. Jde o tyto herce:

Stanley Kamel, který si zahrál Tonyho Marchettea, zemřel v roce 2008 ve věku 65 let. Burt Reynolds zemřel v roce 2018 ve věku 82 let ze stejné příčiny. A poslední herec, kterému se infarkt stal osudným, byl John Reilly, nám známý jako Bill Taylor. Stalo se tak v roce 2021 a bylo mu 86 let. Také zástava srdce, která se od infarktu odlišuje tím, že se srdce nezastaví kvůli krevní sraženině v důležité srdeční žíle, nám vzala herce z tohoto seriálu. Celkem byli dva. A sice Davida Gaila, hrající Stuarta Carsona, který zemřel letos v 58 letech, a Ja’net DuBoisová, která mezi námi není od roku 2020, kdy zemřela ve věku 87 let.

Nepříliš rozšířenou cévní nemocí onemocněl a v roce 2004 ve věku 44 let jí také podlehl Richard Biggs, kterého všichni známe hlavně jako Dr. Lecksise. Kahlerova choroba je nemoc, kdy jsou postiženy bílé krvinky, které v těle produkují protilátky. Touto nemocí onemocněla Caroline McWilliamsová, která si v seriálu zahrála LuAnn Pruit. Zemřela v roce 2010 ve věku 64 let.

Mrtvice a další onemocnění centrální nervové soustavy zabily další herce (4 lidé)

Mrtvice je nejčastější příčinou úmrtí v oblasti chorob centrální nervové soustavy. Na dalších příčkách jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Denise Dowseová však zemřela na zápal mozkových blan. Stalo se tak v roce 2022 a bylo jí 64 let. Zahrála si roli Yvonne Teasleyové. Se zlomeným srdcem všem oznamuji, že má sestra Denise Dowseová nás předčasně opustila a přidala se k zesnulým členům naší rodiny,“ umístila její sestra na svůj Instagram a v příspěvku zesnulou herečku označila, aby zprávu viděli všichni její fanoušci. Vzpomíná na ni nejen jako na svou milovanou sestru, ale také jako na životní koučku a nejlepší kamarádku.

Na Alzheimerovu chorobu zemřel Joe E. Tata. Zemřel ve stejném roce jako jeho výše zmíněná kolegyně a tehdy mu bylo 85 let. Postava, kterou hrál, se jmenovala Nat Bissichio. Na cévní mozkovou příhodu zemřeli Luke Perry (v roce 2019, 52 let, role Dylan McKay) a Luther Vandross, kterému se mrtvice stala osudnou v roce 2005 v 54 letech.

Přirozená smrt sebrala další životy (3 lidé)

Tři herci zemřeli přirozenou smrtí. Bill Morey (hrál Jacoba Danzela) zemřel v roce 2003 v 83 letech. Dona Calfu tento osud potkal v roce 2016 ve věku 76 let. Zahrál si pana Pittse. Poslední herec, který zemřel přirozenou cestou, byl Peter Mark Richman (Lawrence Carson) v roce 2021, kdy mu bylo 93 let.

Neobvyklé příčiny smrti, které zapříčinily smrt pouze dvěma hercům ze seriálu (2 lidé)

Operace, přesněji komplikace během ní, se stala osudnou Gregorymu Itzinovi, otec Chris. Operaci podstoupil v roce 2022 ve věku 74 let.

A teď opravdu kuriózní smrt. Utonutí v důsledku předávkování anestetiky. Proč Matthewa Perryho v jeho stavu vůbec napadlo přiblížit se k vodě, zůstává záhadou. Zemřel ve věku 54 let v roce 2023. Znát ho můžeme hlavně díky jeho seriálové roli Rogera Azariana.

Spousta úmrtí byla skryta před médii, jejich příčiny znají pouze nejbližší (5 lidí)

Ne vždy si rodina přeje, aby příčina smrti herců byla veřejnosti sdělena. V případě tohoto seriálu se tak stalo u pěti lidí. Zde je jejich seznam:

  • Jed Allan – role Rush Sanders, rok úmrtí 2019, 84 let
  • Julie Adamsová – role Arlene Beevis, rok úmrtí 2019, 92 let
  • Peggy Stewardová – role slečny Fikeové, rok úmrtí 2019, 95 let
  • Marion Ramseyová – role kariérní poradkyně, rok úmrtí 2021, 73 let
  • Larry Sellers – role šerifa Whitefeathera (Bílého Pírka), rok úmrtí 2021, 72 let

Je seriál prokletý?

Spousta lidí věří, že seriál je prokletý. Co je na tom pravdy? To se pravděpodobně nedozvíme. Jisté podezření jsme začali tušit, když příbuzní začali ohlašovat úmrtí svých blízkých. A ti, co přežili, začali mít nevysvětlitelné zdravotní problémy, většinou psychického původu. Záleží jen na vás, zda věříte na prokletí. Zřejmě to jsou jen náhody, že někteří z herců zemřeli již brzy po vydání seriálu.