Výměna manželek: Začínáme zostra. Lednice na zámek, aby děti neujídaly, a slovo nepořádek nevystihuje rodinné hnízdo Kateřiny

Výměna manželek: Začínáme zostra. Lednice na zámek, aby děti neujídaly, a slovo nepořádek nevystihuje rodinné hnízdo Kateřiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Renata je žena do nepohody, ale i na ni už toho bylo v náhradní rodině moc. Stejně jako ona, asi ani diváci nepochopí, že někdo zdědí domek, není tedy zadlužený hypotékou a žije jako na skládce komunálního odpadu. Děti, které v takovém prostředí rostou, musí být hodně odolné.

Život jim však v budoucnu asi nenabídne svou vlídnou tvář, protože nemají tušení, jak by měla domácnost fungovat. Kateřina se jen vymlouvá, že nemají peníze, ale drobné úpravy interiéru a úklid zase tolik nestojí a do práce přece nechodí zadarmo. Za co utrácí peníze, je záhadou. Jídlo mají děti na příděl. 

Pojďme se podívat blíže na obě rodiny

Renata z Adamova zavítá do Škvorce u Prahy, kde se ocitne v rozestavěném domě. To by jí vůbec nevadilo, kdyby na každém kroku nebyl prach a špína. Náhradní maminka tak zůstává rozčarovaná hned od začátku.

První rodina dnešní výměny žije ve vlastním rozestavěném domě v Adamově u Českých Budějovic. Mamince Renatě je 45 let a dělá na jatkách, jejímu manželovi Jardovi je 38 let a pracuje jako zedník. Společně mají čtyřletou dceru Emu a každý má ještě jedno dítě z předchozího vztahu. Do Výměny manželek přihlásila rodinu maminka Renata, aby si Jarda uvědomil, co vše pro něj manželka dělá a aby jí více pomáhal. Předmětem hádek, častokrát bývají odlišné názory na výchovu dcery.

Na druhé straně Kateřina přijede do uklizeného domku do Adamova, ve kterém se jí již na první pohled moc líbí a konstatuje, že u ní to rozhodně takto nevypadá. A ani trochu jí to nepřijde divné, když vidí, jak druhá z žen svoji domácnost představuje nejen jí, ale i štábu a divákům. Kateřina asi po dvaadvaceti letech manželství získala pocit, že když jsou chudí, musí žít ve špíně a zimě.

Starý dům po babičce ve Škvorci u Prahy, prý svépomocně opravují. Asi začali tím, že udělali díry do zdi a dokonce je ani nenapadlo si pořídit lepší nábytek, který dávají často lidé jen za odvoz. Matce Katce je 42 a pracuje jako skladnice. Stejné zaměstnání má i třiapadesátiletý manžel Pavel, ale aby dva zaměstnaní lidé neměli ani na dřevo na topení, tak to je trochu divné.

Společně mají Veroniku (13), Josefa (10) a Karolínu (21), která je na mateřské dovolené a bydlí na zahradě v mobilním domku. Do pořadu přihlásila rodinu Kateřina a doufá, že si z toho něco vezmou, ta je zároveň kapitán domácnosti, ve které platí velmi specifická pravidla.

Renata po příchodu do nové domácnosti konstatuje, že dům potřebuje rekonstrukci, je dost špinavý a je ve velkém šoku. Její šok pokračuje poté, co najde místnost, ve které má spát. Nelíbí se jí, že musí dodržovat jídelníček, na který má rodina nakoupeno dopředu a o jehož dodržování ji Kateřina v manuálu požádá, hned po příchodu rodiny ji ale dcera ubezpečí, že vařit bude ona. Na jídelníčku jsou taková jídla jako zelí, bůček a chleba nebo okurky plněné masem.

První den nastává komplikace, kdy Pepu bolí hlava, a tak nejde do školy. Renata se rozhodne uvařit polévku, která ale není v jídelníčku a ve velkém množství saponátu drhne celou kuchyň. V průběhu uklízení najde zámek a dozví se, že se lednice před dětmi běžně zamyká, aby nejedly potraviny, které jsou nakoupené za určitým účelem. I v případě, že by se nejstarší dcera s dítětem živila sama, rodina složená ze dvou dospělých a dvou dětí má na měsíc na jídlo vyhrazených 5 tisíc. Kateřina si pochvaluje, že díky preciznímu plánování jídla a zámku na lednici, se spotřeba snížila z deseti tisíc měsíčně na polovinu. Tak dobrá hospodyňka je!

Sama si trošku dopřává. Hned v ložnici má po ruce velkou lahev nakládaných okurek a hrnec se škvarky. Co kdyby náhodou v noci dostala hlad, že? Obě dcery matku kritizují, že uklízí jen málokdy, ale aby přiložily ruce k dílu, je ani nenapadne. Když si Renata řekne o nějaké čistější povlečení, nejstarší dcera jí tedy půjčí povlak na peřinu. Ten na polštář je prý špinavý. Hlavně se nemá v noci moc hýbat, protože povlak je po babičce a trhá se. Jiné ložní prádlo v domě asi není. Podle toho, v čem spí syn, se to s výměnou prádla moc nepřehání.

Renatě je pořád zima. V domě se topí v kamnech, na dvoře je sice hromada palet, které pochází nejspíš ze skladu, kde manželé pracují, ale nějak nikdo nemá čas dřevo nařezat, tak si musí Renata poradit s cirkulárkou, aby ke konci pobytu měla vůbec čím zatopit.

Ještě větší šok zažívá, když se rozhodne vzbouřit proti „šmakuládám“ z jídelníčku a vařit sama. Plynový sporák nefunguje, protože rodina nemá na plynovou bombu. Vařit má na kamnech. To ovšem vyžaduje, aby se pořádně roztopila a k tomu je potřeba víc, než skromný příděl prkýnek, které se v kamnech spalují. Nakonec se syn zmíní, že máma má indukční desku. Tu však před náhradní manželkou schovala, aby ji náhodou neopotřebovala! Renata tak konečně může něco uvařit, když syn odhalí úkryt vzácného domácího spotřebiče.

Na druhé straně Kateřina dostává malé lekce, jak se vytírá podlaha a podobné drobnosti. Naštěstí je domácnost udržovaná a hodně toho zvládne i Renatin manžel. Tomu je po manželce hodně smutno a ta náhradní ho opravdu moc nerozveselí. Náhradní manželé se pořádně neshodnou ani při nakupování, zatímco Jaroslav si rád koupí, na co má chuť a užívá si, Kateřina je dost šetřivá. Jaroslav už dokonce uvažuje i o předčasném ukončení výměny, ale nakonec se pochlapí a vydrží to.

Při konečném posezení si Kateřina sice vyslechne, jak mizerně domácnost vede, ale je jí to jedno. Ona přece ví, že je trochu líná. Její manžel neudrží slzy, protože zjistil, že s náhradní manželkou vycházel lépe než s tou vlastní.

Zdroje článku: