Výjimečný stav: Otázkou zůstává, zda se Hřebejkovi povede nadělit divákům film, který se přiblíží oblíbenosti Pelíšků

Výjimečný stav: Otázkou zůstává, zda se Hřebejkovi povede nadělit divákům film, který se přiblíží oblíbenosti Pelíšků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Poté, co se film představil na letošním MFF v Karlových Varech, je připravený vtrhnout na podzim do českých kin. Ještě předtím si však tvůrci chtěli otestovat, zda jejich komedie osloví běžné návštěvníky kin. Štěstí měli lidé, kteří se vešli do slavonického kulturního domu, kde akce proběhla.

A do sálu kulturního domu se vydal i Jan Hřebejk, aby si reakci lidí užil naživo. Jak řekl, na festivalu jsou diváci většinou vlídnější, takže se chtěl přesvědčit, jaké reakce komedie vyvolá i  mimo festival. Naposled divákům představil v roce 2017 trilogii Zahradnictví.

Hlavní roli si v komedii zahrál Ondřej Vetchý a nevšední výkon podala i Tatiana Dyková. V dalších rolích se objeví například Jaroslav Plesl, Bořek Slezáček, Jaroslava Pokorná, Jana Plodková, Jiří Havelka, Kateřina Brožová nebo Jan Hrušínský. Diváci se mohou těšit i na Sylvii Maryško Koblížkovou, spíše známou jako Uzlinku z filmu Pelíšky.

Děj filmu se točí kolem dezinformací, lží a upravování pravdy. Důvod, proč se rozhlasový zpravodaj Karel Beran dostane do situace, kdy je nucený se k těmto metodám uchýlit, je úplně jednoduchý.

Karel pracuje jako zpravodaj na Blízkém východě ve fiktivním městě Kamburu, ale osobní problémy ho donutí, aby se tajně vrátil domů a přesvědčil se na vlastní oči, co se doma děje. Karel má vše promyšlené a jeho práci by to nemělo nijak výrazně ovlivnit.

Pomyšlení, že ho jeho přítelkyně Marta podvádí s mladým kolegou z redakce, je tak nervy drásající, že se Karel nedokáže soustředit na nic jiného. V pořádku přicestuje do Prahy, ale krátce po příjezdu domů zjistí, že v Kamburu vypukla revoluce a všechny lety do této lokality jsou dočasně zrušeny.

Dostát povinnosti reportéra donutí Karla k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje pomocí kuchyňských spotřebičů přímo z vlastního bytu. Postupně se ovšem chytá do vlastní pasti, zvláště tehdy, když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodne Český rozhlas dostat k němu za každou cenu podpůrný zpravodajský tým. Musí se rozhodnout, zda se přizná k mediálnímu podvodu, nebo bude předstírat vlastní únos…

Myslím, že nadsázka je dostatečně velká, aby lidé věděli, že takhle to nechodí,

uvedl Hřebejk k filmu.

Je čím dál těžší poznat v záplavě polopravd a očividných lží něco, co je věrohodné. Člověk si kolikrát neuvědomí, jak je blízko tomu, aby skočil na nějakou blbost,

dodal režisér, který už má za sebou dvacet celovečerních filmů. Kromě Pelíšků je podepsaný i pod dalšími divácky úspěšnými snímky, jako je například Pupendo, Horem pádem, Nestyda, Šakalí léta, Medvídek, Musíme si pomáhat, Učitelka nebo Kráska v nesnázích.

Zdroje článku: