Všichni musí být v pyžamu: Malá vzpomínka na doby, kdy kontroloři dohlíželi na práce neschopné nemocné

Všichni musí být v pyžamu: Malá vzpomínka na doby, kdy kontroloři dohlíželi na práce neschopné nemocné
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes se za dveřmi bytu kontrola ze zdravotní pojišťovny objeví jen zřídkakdy, ale když ještě byla práce povinností, šlo o jednu z nejvíce nenáviděných profesí. Kdo tuto dobu nezažil, ani netuší, jaké problémy mohl mít člověk, kterého takový kontrolor nezastihl doma v pyžamu.

Poslední film režiséra Jaroslava Papouška vznikl podle divadelní hry Vrať mi to pyžamo! autora Vlastimila Venclíka, který své dílo adaptoval také pro filmové plátno. Hrdinou příběhu je rozvedený a osamělý úředník Řehoř Maršíček (František Husák), který se po infarktu rozhodne žít zdravě.

Nová práce kontrolora nemocných není vůbec tak snadná a pohodová, jak si Řehoř původně představoval. Pacienti na nemocenské provozují řadu činností a mají sotva čas jen tak ležet v posteli. Navíc, podvádí a lžou. To vede k řadě nepříjemných střetů.

Začínajícího kontrolora zachvátí pocit chaosu, když se jeho vztahy s nejbližšími lidmi začnou zhoršovat. S tím i všechny představy o svěžím a zdravém novém životě vezmou za své. Kde se stala asi chyba?

Hlavní roli v této hořké komedii z roku 1985 se ujal František Husák. Sekundují mu hvězdy jako Iva Janžurová, Josef Kemr, Petr Čepek nebo Marie Rosůlková.

O filmu

Na rozvedeného a bezdětného účetního Řehoře Maršíčka čeká v životě řada významných změn. Prodělaný infarkt ho tak vystrašil, že se rozhodl zahodit všechny neřesti a žít zdravě. To pro něj znamená vyhýbat se pití alkoholu, zapomenout na kouření, v kuchyni chutné a oblíbené maso nahradit čerstvou, zdravou zeleninou. Jak zjistil, ani to ještě nestačí. Také musí cvičit a zachovat si duševní pohodu.

Řehoř usoudí, že práce účetního není úplně ideální pro duševní pohodu, také jde o práci, kde není žádný pohyb. Proto je potřeba najít si něco klidnějšího, s pohybem a s kontaktem s lidmi. Pracovat jako kontrolor práce neschopných mu přijde jako skvělý nápad. Nakonec i nemocní budou rádi, že si mají s kým na chvilku popovídat.

Naivní Řehoř vůbec netuší, co ho čeká. Prvního pacienta Holečka zastihne při malování bytu a nevypadá, že by mu něco scházelo. Je zdravý jako rybička. Vdova Irena se dožaduje mužského a Řehoř začíná tušit, že vydělávat si novou prací nebude moc snadné a už vůbec ne poklidné.

Pacientku Fibichovou najde sice v posteli, ale s mladým milencem. Pacient Béďa Suk mu dokonce proti jeho vůli vnutí pornografické fotografie. Řehoř však se ženami skoncoval a odolává kolegyni, která ho láká na domácí buchty. Při návštěvě dalšího nemocného zažene Maršíčka zlý vlčák na strom. Poslední kontrola je ze všech nejhorší. U postarší ženy je donucen vypít slivovici a poté ho dvě mladé Romky vlákají na mejdan.

V ten okamžik už je jasné, že předsevzetí o zdravém životním stylu vzalo za své. Řehoř začne chodit s Boženkou, ale když zaslechne jejího syna, že by se rád zmocnil Řehořova domku, je zklamaný. A to nikdo zatím neví, že domek už neexistuje. Vyhořel do základu, neboť Maršíček před odchodem zapomněl vypnout žehličku.

Jako jediné řešení se nabízí svatba s Boženkou (Iva Janžurová). Jenže tu překazí bývalá Řehořova manželka Miluška (Jaroslava Obermaierová). Když však zjistí, že je bývalý manžel vlastně bezdomovec, ztratí zájem. Zklamaný propagátor zdravého životního stylu tak přespává tajně v posteli se svým tátou v domově důchodců, a to až do okamžiku, kdy dostane druhý infarkt...

Komedii ze starých časů si připomeneme už 5. října v podvečer na TV Prima.

Zdroje článku: