Všechny malé a velké bytosti očima veterináře Jamese Herriota a jeho přátel

Všechny malé a velké bytosti očima veterináře Jamese Herriota a jeho přátel
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Veselé i vážné příhody veterináře se dočkaly novějšího zpracování. Tentokrát se vrací třetí série zasazená do roku 1939. Ve Skeldale dochází k velkým změnám a všichni se musí přizpůsobit. Tristan je nyní kvalifikovaným veterinářem a James vstupuje do nové etapy svého života jak s Helen, tak v ordinaci.

Poté, co ho Siegfried jmenoval společným obchodním partnerem, tlačí James na převzetí větší zodpovědnosti prostřednictvím nového programu ministerstva zemědělství pro testování tuberkulózy skotu. Ale nečekané problémy ho mohou přivést na pokraj sil. V době, kdy se blíží druhá světová válka, musí celá rodina zvážit své cíle v Darrowby i mimo něj.

A co víme o chlapíkovi, který nás svými příběhy spolehlivě dokázal pobavit i dojmout k slzám?

James Herriot je pseudonym Jamese Alfreda Wighta, yorkshirského veterináře a autora bestsellerů. Při sledování seriálu nebo čtení jeho knih diváci a čtenáři získali pocit, že Herriotovi důvěrně rozumí, ale co vlastně víme o muži, který za příběhy stojí?

Od toho, co mu královna vyprávěla u oběda, po jeho občasné záchvaty deprese a vážnou slabost pro psy, zjistěte o tomto talentovaném, ale skromném rodinném muži několik zajímavých faktů.

Psát začal v 50 letech

Wightovy rané ambice napsat knihu byly odsunuty na vedlejší kolej dlouhými hodinami, které vyžadovala jeho praxe venkovského veterináře. Nakonec začal psát rukopis v roce 1965 po určitém přemlouvání své manželky. Když si Wight našel po večerech volný čas, zaznamenával své zážitky.

Vydavatelé odmítli jeho první pokusy, ale jeden zkušební čtenář navrhl, aby psal v první osobě, protože příběhy byly založeny na skutečném životě. Wight horlivě revidoval svou knihu a v roce 1968 vydal první knihu pod pseudonymem James Herriot. Navzdory slávě, která se dostavila, zůstával stále na prvním místě veterinářem, přestože mu jeho knižní bestsellery začaly slušně vydělávat. Jak říkal:

 Pokud mi farmář zavolal, že má nemocné zvíře, bylo mu jedno, jestli jsem úspěšný spisovatel.

Zástupy fanoušků vyhledávaly jeho veterinární praxi

Koncem 70. let se James Herriot stal známým a jeho knih se prodalo více než milion výtisků.

V ordinaci se začaly objevovat davy turistů, a tak si náš otec musel vyhradit pravidelně dvě hodiny odpoledne na podepisování knih, a to se na ulici tvořily fronty,

uvedli potomci autora v rozhovoru pro Express.

Táta cítil, že to dluží svým fanouškům, zvláště těm, kteří za ním přicestovali až z dalekých Spojených států. Návštěvníci tam byli hlavně proto, aby viděli skutečného Jamese Herriota, a byli také potěšeni, když se objevil Donald Sinclair (známý jako Siegfried),

vzpomínaly děti veterináře.

Siegfried
Siegfried | Zdroj: all3media / © Česká televize

 Do ordinace jich přicházejí doslova tisíce,

řekl sám spisovatel listu The Chicago Tribune v roce 1968.

Vidím je ve 2:45 ve středu a v pátek a chrastím na ně svou psí charitativní krabicí (ve prospěch psího útulku). Jsou to velmi štědří lidé.

Královna Alžběta byla obdivovatelkou

S literární slávou přišlo pozvání pro Jamese Alfreda Wighta, aby se připojil k Jejímu Veličenstvu na oběd.

Při soukromém obědě v Buckinghamském paláci mu královna řekla, že jeho knihy jsou ty jediné, které ji opakovaně rozesmály nahlas,

uvedly autorovy děti pro Daily Mail.

Královna Alžběta se také v roce 1979, kdy bylo Wightovi 62 let, rozhodla spisovatele a veterináře vyznamenat. Za zásluhy o veterinární vědy byl vyznamenán Řádem britského impéria (OBE). Podle syna Jima si z toho dělal trochu legraci a tvrdil, že je to spíš za to, kolik zaplatil za své knihy na daních.

Bojoval s depresí

Pro mnohé fanoušky Jamese Herriota, muže, který vyprávěl tak povznášející příběhy, bylo překvapením, když se jeho syn Jim Wight zmínil, že otec často trpěl depresemi, a to zejména po smrti svého otce v roce 1960. Sám své pocity popsal i v jedné z knih. Říkal, že „překonavá melancholii“.

Obě Wightovy děti, Jim a Rosie, byly v roce 2020 vyzpovídány deníkem Daily Mail a poznamenaly, že příčiny nemoci Herriota bylo obtížné určit a že jsou náležitě hrdé na to, jak se s nimi otec vypořádal. Pokračoval v práci a nedovolil, aby jeho deprese ovlivnily životy jeho rodiny.

Byl to milovník psů

Wight nikdy nebyl bez psa. Jako chlapec dostal irského setra a štěně pojmenoval Don. Jeho žena přivedla bígla jménem Sam do Wightova dospělého života a pes seděl po boku veterináře během osamělých jízd na vzdálené farmy. Po Samovi přibyli do rodiny hned dva psi: Dan, černý labrador, a Jack Russell teriér jménem Hector. I oni mu dělali společnost na cestách. Hector zvědavě sledoval přes čelní sklo okolí a Dan si rád pokládal hlavu na veterinářovo koleno, jak popsal své společníky v knize z roku 1968 Herriot. Posledním psem autora byl border teriér zvaný Bodie.

Půl století pracoval jako veterinář

Wight pracoval ve své profesi na plný úvazek v letech 1940 až 1980, kromě dvouapůlleté služby během druhé světové války. Poté pokračoval ve výpomoci v praxi na částečný úvazek až do roku 1989.

Lidé se mě často ptají, kdy můj otec skutečně odešel z veterinární práce,

řekl Jim Wight pro Daily Mail.

Vždycky mě to přinutí škrábat se na hlavě. Vlastně to nikdy neudělal. Stále přicházel, i když nebral ani korunu. Dělal to jen proto, že to miloval.

Alf Wight jako James Herriot provozoval praxi spolu s bratry Donaldem a Brianem Sinclairovými (v knihách Siegfried a Tristan Farnonovi), pak s řadou různých studentů a asistentů a nakonec se svým vlastním synem od roku 1967. Po téměř půl století péče o zvířata Wight odešel do úplného důchodu ve věku 73 let. Jeho veterinární praxe je stále v provozu.

Je tu vlak jménem „James Herriot"

Spolu s poctami, jako je veterinární knihovna na jeho alma mater Glasgow Veterinary College pojmenovaná po něm, muzeum World of James Herriot a výroční cena od The Humane Society of USA, má autor dokonce vlak pojmenovaný na jeho počest. „James Herriot“ je osobní vlak britské železniční třídy 180, který cestuje z jeho rodiště Sunderland v Anglii do Londýna King's Cross, a to se zastávkou v Thirsku (v knihách reprezentován jako Darrowby).

Knih Jamese Herriota se po celém světě prodalo přes 80 milionů kopií a byly přeloženy do 36 jazyků a upraveny pro film a televizi. Pro někoho, kdo začínal prakticky s ničím, je to obrovský úspěch.

Seriál uvádí ČT od 7. září.

Zdroje článku: