Vlčí jáma patří k filmovým pokladům. Diváky chytla za srdce Jiřina Šejbalová, Miroslav Doležal a krásná Jana Brejchová

Vlčí jáma patří k filmovým pokladům. Diváky chytla za srdce Jiřina Šejbalová, Miroslav Doležal a krásná Jana Brejchová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přes stáří filmu (1957) si dodnes tento černobílý snímek zachoval u diváků velkou oblibu a je škoda, že se na televizních obrazovkách nevyskytuje častěji nebo není v nabídce VOD. Režisér Jiří Weiss získal za film na FF v Benátkách Zlatého lva za nejlepší film.

Jiřina Šejbalová hlavní cenu za herecký výkon v tomto filmu na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách v roce 1958 sice nezískala, ale prezident benátského Biennale, senátor Giovanni Ponti, byl tímto rozhodnutím natolik rozčarován, že české herečce udělil alespoň zvláštní medaili za vynikající herecký výkon. Zajímavé je, že cenu jí tenkrát vyfoukla domácí kráska Sophia Loren.

Jiřina Šejbalová si zahrála stárnoucí Kláru (pro film, který pochází ze stejného období jako úvodní fotografie, ji museli udělat v maskérně starší a nevzhlednou), která žije s manželem (Miroslav Doležal), kterému je o 16 let méně. Klára je panovačná a komplikovaná, s nezvladatelnou touhou vše vlastnit. Manžele trápí skutečnost, že nemají potomka, a tak si do rodiny vezmou schovanku Janu (Jana Brejchová), mladičkou dívku, která je sirotkem.

Jak už obsazení filmu naznačuje, vztah mladé Jany a otčíma nabere úplně jiný směr a divák nemusí dlouho na vzplanutí vášnivé lásky čekat.

Režisér Jiří Weiss měl pro roli otčíma Rýdla vysněného Karla Högera, ale ten se o herectví Jiřiny Šejbalové vyjádřil velmi nepěkně a byl ochotný roli přijmout, pokud by jeho partnerkou byla Marie Vášová.

Weiss však trval na svém. Věřil, že právě Šejbalová dokáže dokonale ukázat na kameru ženský úděl se vším, co k němu patří. Samotná herečka o své postavě uvedla, že se s ní musela naprosto sžít, a ty nejnáročnější scény točila až ve chvíli, kdy si byla jistá, že je zlá a nenávistná Klára.

Jana Brejchová svou křehkostí všechny okouzlila, ale ani ona nebyla první volbou pro roli schovanky. Režisér chtěl původně Janu Rybářovou. Ta však nezvládala popularitu a nešťastnou lásku a v necelých jednadvaceti letech si pustila plyn. Weiss si vyčítal, že se přípravy na natáčení vlekly. Kdyby mladá dívka už natáčela, možná by na sebevraždu ani nepomyslela. Byla tedy povolaná Brejchová, které se po prvním odmítnutí už moc natáčet nechtělo, ale přece jen šlo o velkou hereckou příležitost pro dívku, která v té době ještě pracovala jako sekretářka a teprve během natáčení dala výpověď.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Tajemství slavných filmů / Pavel Taussig, vydavatel Expresa Media ISBN 978-80-88207-20-7,
  • Autorský text