Vlasta Burian byl gurmán. Zjistěte, zda by vám u něj chutnalo
![Vlasta Burian byl gurmán. Zjistěte, zda by vám u něj chutnalo Vlasta Burian byl gurmán. Zjistěte, zda by vám u něj chutnalo](/uploads/page/1200x1200_fit/12558-vlasta-burian-byl-gurman-zjistete-zda-by-vam-u-nej-chutnalo-2025-02-10-17-48-30.jpg)
![Lída Kropáčková](https://www.kinotip2.cz/uploads/author/100x100_fit/Lida-Kropackova-profil.png)
Reakce k článku
Podělte se o svou reakciO Burianovi bylo také známo, že rád zkoušel nové recepty, které získával na zahraničních cestách a od zkušených kuchařů. Na českou kuchyni nedal dopustit, ale oblíbil si i jídla z francouzské a italské kuchyně.
Co na „krále komiků“ prozradil jeho osobní kuchař Jaromír Trejbal
Jaromír Trejbal se narodil v Lounech, ale nespokojil se jen s tím, aby se vyučil kuchařskému řemeslu. Vydal se do zahraničí, aby se naučil jiné způsoby přípravy pokrmů a zamířil do těch nejlepších a vyhlášených podniků ve Francii. Zkušenosti získával v luxusních restauracích na Champs-Élysées a vyvařoval náročné klientele hotelu Ritz.
Po návratu si kupodivu neotevřel svoji restauraci, ale nechal se zaměstnat ve vyhlášeném německém lahůdkářství U Lippera (chtěl se naučit německy), kde ho objevil Vlasta Burian. Když se doslechl o jeho praxi z Francie, měl jasno. Toho kuchtíka jednoduše musel získat do své domácnosti. Vždyť jeho jídlo jedli Aristoteles Onassis, Christian Dior, Pablo Picasso nebo Greta Garbo.
A tak se stal Jaromír Trejbal součástí domácnosti Vlasty Buriana, kde se scházeli ti nejvýznamnější lidé z kulturní scény a místní smetánka. Několik let mu připravoval ty nejvybranější pokrmy. Nejspíš mu takového šéfa každý záviděl. Vybavení kuchyně také nebylo úplně běžné. Trejbal měl k dispozici hned 4 lednice, do kterých se ukládaly suroviny pěkně roztříděné na maso, ryby, mléčné výrobky a zeleninu. Ve vile byl také vinný sklep a další sklep na skladování piva. Burian si totiž velmi potrpěl na čepované plzeňské, a tak si ho chtěl dopřávat i doma.
Jídla, která se u Buriana podávala velmi často
Jedno z jídel si dokonce získalo označení „kuře Vlasty Buriana“. Drůbež se připravovala s jablky a na talíř se servírovala s milánskými nudlemi. Právě spojení slané a sladké chuti se herci hodně zamlouvalo.
K dalším delikatesám, kterými si herec zpříjemňoval život, patřil třeba telecí rosol, plnění raci, mozeček ve vinné omáčce nebo terina z koroptve. Právě tyto delikatesy byly inspirované francouzskou kuchyní.
Pravdou ale také je, že měl rád i obyčejnější jídla. Pochutnával si třeba na těstovinách ještě v době, kdy u nás italská kuchyně nebyla ještě v módě. Nejraději je měl s rajčatovou omáčkou, která byla ochucená bylinkami, a posypané sýrem.
Dary od fanoušků a velkolepé hostiny
Být populární mělo své výhody. Někteří fanoušci svého oblíbence zásobovali surovinami, o kterých byli přesvědčení, že je miluje. Jednou někdo poslal košík plný úhořů, jindy selátko, husu, holoubata nebo pytel jedlých kaštanů.
V jeho vile se často konaly proslulé hostiny a společenská setkání, při kterých se podávalo nejen skvělé jídlo, ale také to nejlepší víno a pivo. Není tedy divu, že se každý chtěl dostat na seznam hostů. Vlasta Burian si potrpěl na společnost přátel, rád bavil své hosty a přitom si užíval vynikající gastronomii se stejnou vášní, s jakou hrál své role.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci- sever.rozhlas.cz,
- lidovky.cz,
- Autorský text