Vlasta Burian byl gurmán. Zjistěte, zda by vám u něj chutnalo

Vlasta Burian byl gurmán. Zjistěte, zda by vám u něj chutnalo

Reakce k článku

Podělte se o svou reakci
Komentáře
Vlasta Burian nebyl jen mistrem humoru, ale také vášnivým gurmánem. Kvalitní a chutné jídlo bylo pro něj stejně důležité jako divadlo a film. V kuchyni jeho vily se vždy nacházely kvalitní suroviny a o mlsný jazýček herce se staral jeho osobní kuchař, který mu připravoval jeho oblíbená jídla.
Obsah článku
  1. Co na „krále komiků“ prozradil jeho osobní kuchař Jaromír Trejbal
  2. Jídla, která se u Buriana podávala velmi často
  3. Dary od fanoušků a velkolepé hostiny

O Burianovi bylo také známo, že rád zkoušel nové recepty, které získával na zahraničních cestách a od zkušených kuchařů. Na českou kuchyni nedal dopustit, ale oblíbil si i jídla z francouzské a italské kuchyně.

Co na „krále komiků“ prozradil jeho osobní kuchař Jaromír Trejbal

Jaromír Trejbal se narodil v Lounech, ale nespokojil se jen s tím, aby se vyučil kuchařskému řemeslu. Vydal se do zahraničí, aby se naučil jiné způsoby přípravy pokrmů a zamířil do těch nejlepších a vyhlášených podniků ve Francii. Zkušenosti získával v luxusních restauracích na Champs-Élysées a vyvařoval náročné klientele hotelu Ritz.

Po návratu si kupodivu neotevřel svoji restauraci, ale nechal se zaměstnat ve vyhlášeném německém lahůdkářství U Lippera (chtěl se naučit německy), kde ho objevil Vlasta Burian. Když se doslechl o jeho praxi z Francie, měl jasno. Toho kuchtíka jednoduše musel získat do své domácnosti. Vždyť jeho jídlo jedli Aristoteles Onassis, Christian Dior, Pablo Picasso nebo Greta Garbo. 

A tak se stal Jaromír Trejbal součástí domácnosti Vlasty Buriana, kde se scházeli ti nejvýznamnější lidé z kulturní scény a místní smetánka. Několik let mu připravoval ty nejvybranější pokrmy. Nejspíš mu takového šéfa každý záviděl. Vybavení kuchyně také nebylo úplně běžné. Trejbal měl k dispozici hned 4 lednice, do kterých se ukládaly suroviny pěkně roztříděné na maso, ryby, mléčné výrobky a zeleninu. Ve vile byl také vinný sklep a další sklep na skladování piva. Burian si totiž velmi potrpěl na čepované plzeňské, a tak si ho chtěl dopřávat i doma.

Jídla, která se u Buriana podávala velmi často

Jedno z jídel si dokonce získalo označení „kuře Vlasty Buriana“. Drůbež se připravovala s jablky a na talíř se servírovala s milánskými nudlemi. Právě spojení slané a sladké chuti se herci hodně zamlouvalo.

K dalším delikatesám, kterými si herec zpříjemňoval život, patřil třeba telecí rosol, plnění raci, mozeček ve vinné omáčce nebo terina z koroptve. Právě tyto delikatesy byly inspirované francouzskou kuchyní.

Pravdou ale také je, že měl rád i obyčejnější jídla. Pochutnával si třeba na těstovinách ještě v době, kdy u nás italská kuchyně nebyla ještě v módě. Nejraději je měl s rajčatovou omáčkou, která byla ochucená bylinkami, a posypané sýrem.

Dary od fanoušků a velkolepé hostiny

Být populární mělo své výhody. Někteří fanoušci svého oblíbence zásobovali surovinami, o kterých byli přesvědčení, že je miluje. Jednou někdo poslal košík plný úhořů, jindy selátko, husu, holoubata nebo pytel jedlých kaštanů.

V jeho vile se často konaly proslulé hostiny a společenská setkání, při kterých se podávalo nejen skvělé jídlo, ale také to nejlepší víno a pivo. Není tedy divu, že se každý chtěl dostat na seznam hostů. Vlasta Burian si potrpěl na společnost přátel, rád bavil své hosty a přitom si užíval vynikající gastronomii se stejnou vášní, s jakou hrál své role.

Reakce k článku

Podělte se o svou reakci
Komentáře
Zdroje článku: