Vinnetou v knihách, ve filmu a mezi Apači. Nadšenci žánru pátrají po původu náčelníka Apačů

Vinnetou v knihách, ve filmu a mezi Apači. Nadšenci žánru pátrají po původu náčelníka Apačů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jsou mezi námi lidé, kterým nestačí si přečíst knihy a zasnít se u filmů. Milovníci příběhů z hlavy Karla Maye jezdí na místa natáčení a pátrají po exteriérech, které byly ve filmu, shánějí zaručeně pravé dekorace, které se ve filmech objevily, a ti nejdůkladnější hledají podklady, které četl May.

Vinnetou se objevil poprvé v Mayově novele Old Firehand z roku 1875. Tento příběh se v dost přepracované formě stal součástí druhého dílu románu Vinnetou, kde Karel May vylíčil nejdůležitější příběhy, které v Americe prožil indiánský hrdina Vinnetou a jeho pokrevní bratr a životní přítel Old Shatterhand v období od jejich prvního setkání roku 1860.

Ve čtvrtém dílu apačský náčelník Vinnetou už nevystupuje. Kniha je situovaná do roku 1908, což bylo zhruba 20-30 let po jeho smrti. Jeho odkaz však přetrvává a na dlouhé roky se stal symbolem míru, lásky, tolerance a bratrství mezi lidmi.

Německý autor Karel May nevařil úplně z vody a měl toho hodně načteno z vězeňských knihoven, kde se občas nedobrovolně zdržoval. Předlohou pro ikonického apačského náčelníka Vinnetoua byl náčelník Cochise, který žil v letech 1805 až 1874. Do jeho postavy však zakomponoval charakteristické znaky a životní příběhy i dalších náčelníků, o kterých četl.

Náčelník Cochise byl výjimečný tím, že se (podobně jako Vinnetou) přátelil s bělochy, což nebylo úplně běžné. S jedním z nich se dokonce přátelil dlouhé roky a plně mu důvěřoval. Běloch byl armádním stopařem a jmenoval se Tom Jeffords. Oba se od toho druhého naučili spoustu věcí. Podobnost s přátelstvím Vinnetoua a Old Shatterhanda není tedy náhodná.

Chochise měl dokonce sestru jménem Sonseeahray (Jitřenka). Bílý stopař Jeffords se do ní zamiloval, ale jeho láska nebyla naplněná, protože Jitřenku zabili běloši.

Na rozdíl od literárního a filmového náčelníka byl Cochise náčelníkem Chirikahuú, nikoliv Mescalerů, a zemřel přirozenou smrtí v jedné indiánské rezervaci.

Nejzásadnějším momentem příběhu Karla Maye je smrt jeho hlavního hrdiny. Tu stanovil na den 2. září 1874. Fanoušci těchto dobrodružných románů však vidí určitou nelogičnost v tomto datu. Podle něj by na všechna dobrodružství, které Vinnetou a Old Shatterhand prožili, měli od okamžiku, kdy se seznámili v roce 1860, jen 14 let. A to se zdá být málo.

A protože nadšenci „indiánek" jdou opravdu do hloubky, našel se jeden Němec jménem Hans Imgram, který na základě pečlivého bádání a porovnávání románů sestavil časovou osu, podle které měl Vinnetou zemřít až 5. června 1885.

Filmový Vinnetou

To, co přišlo po zfilmování prvního filmu inspirovaného romány Karla Maye, bylo mnohem zajímavější. Filmem byl Poklad na Stříbrném jezeře a sláva apačského náčelníka s tváří francouzského herce Pierra Brice se několikanásobně zvýšila.

Filmový Vinnetou se od toho knižního liší. Původní knižní podobě je nejpodobnější Poklad na Stříbrném jezeře a první díl Vinnetoua natočeného v roce 1963. Filmový Vinnetou je trochu poetičtější. Další filmy už se hodně odlišují a obsahují pouze motivy Mayových děl.

Ve třetím filmu Vinnetou – Poslední výstřel z roku 1965 je Vinnetou zastřelený kulkou bídáka Rollinse, který se v knize objevuje pouze jako epizodní postava druhého dílu.

Zdroje článku: