Kvíz: Vinnetou – Rudý gentleman. Další z řady povedených filmů inspirovaných příběhy Karla Maye

Kvíz: Vinnetou – Rudý gentleman. Další z řady povedených filmů inspirovaných příběhy Karla Maye
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neohroženého Vinnetoua a jeho příběhy zná téměř celý svět. Ve snímku, kdy se stane náčelníkem všech Apačů, čestně hájí život indiánského kmene před bílou tváří, její bezohlednou hamižností a krutostí.

Válečná sekera opět ve hře

Další z kasovních trháků své doby: Vinnetou – Rudý gentleman. Jak už název sám napovídá, jedná se o další příběh cti a zásadovosti. Nejen hlavní postava Vinnetou je ve filmu gentlemanem. V příběhu vyniká i jeho pokrevní bratr, běloch Old Shatterhand. Společně hájí čest a mír indiánského kmene před nenasytným chováním bělochů. Masové vypalování a masakrování indiánských vesnic bandou vrahů je kruté a bezcitné. Nastává další ze soubojů indiánů a bělochů. Hlavní protagonisté se všemi možnými prostředky snaží docílit příměří, které s sebou bohužel přináší i své oběti.

Za smírem obou znepřátelených stran bude stát sňatek indiánské dívky a bělošského muže. Tímto svazkem se má docílit urovnání vztahů a příměří. Nebyl by to ale správný westernový film bez nečekané zápletky. Dobrodružný western je protkaný i něžným citem, jako je láska. Toto citové a jemné pouto však nebude mít šťastný konec a nejednoho diváka rozpláče.

Zajímavosti z natáčení

Nebylo by to natáčení filmu, aby se při něm něco nezamotalo nebo nestalo něco nepředvídatelného. Pár perliček, které se zrodilo při produkci další „mayovky“, přinášíme níže:

  • Jiskřička přeskočila mezi Karin Dor (Ribanna) a Terencem Hillem (Merril). Už při prvním setkání bylo patrné, že jejich náklonost je více než přátelská.
  • Dobrodružná scéna, kdy se indiáni spouštějí na lanech u blízkého vodopádu, byla použita i v dalším filmu, konkrétně – Poklad na Stříbrném jezeře.
  • Při nebezpečném souboji s medvědem nahradil odvážného Vinnetoua pro tento okamžik dvojník.
  • Premiéra velmi úspěšného filmu se konala na podzim roku 1964.
  • Nebylo by to natáčení, kdyby se ve filmu nenašla chyba, která odděluje dějovou linku napříč několika stoletími – v jednom záběru se totiž objeví jedoucí nákladní automobil, který v té době vlastně ještě neexistoval.
  • Při natáčení utrpělo několik komparzistů úraz, zejména při pádu z koně.
  • Společnost Atlanti Film investovala do natáčení filmu závratných 50 miliard tehdejších lir (zhruba 25 milionů euro).
  • Svým dějem navazuje na úspěšný film Poklad na Stříbrném jezeře a Vinnetou a tvoří filmovou tetralogii. Další půvabné scenérie z tehdejší Jugoslávie nabízejí jedinečnou podívanou na přírodní krásy. Přesto, že se děj odehrává uprostřed prérie amerického západu, nikdo nepochybuje o „autentičnosti“ prostředí.
  • Natáčení filmu trvalo pouze pár měsíců. První klapka padla 18. května a poslední záběr byl natočen 27. 7. 1964.

Pojďte si trochu osvěžit paměť s naším kvízem. Na kolik otázek dokážete správně odpovědět?

Milovníci slavných mayovek se jistě nezaleknou obdobného kvízu a „z fleku“ odpoví na následující kvízové otázky. Nápovědou může být i to, že mnozí z nás jsme viděli sérii dobrodružných westernů z Divokého západu jistě několikrát. Pojďte tedy zapátrat ve své paměti a připomeňte si dějovou linku Vinnetouových dobrodružství a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda.

Pokud se Vám podařilo odpovědět na Všech deset otázek, upřímně gratulujeme. Jste skutečný fanoušek a znalec románů na motivy Karla Maye. Nepodařilo se Vám zachytit pár otázek, nad kterými jste si trošku polámali hlavu? Nebude nic snazšího, než si připomenout film tím nejlepším způsobem – pusťte si ho v pohodlí Vašeho domova a vraťte se společně s hlavními postavami do doby, která tak významným způsobem zahýbala prostředím amerického westernu.

Vinnetou – Rudý gentleman je dalším filmem celkem z jedenácti, které byly natočeny dle románů jedinečného Karla Maye. Avšak tento snímek byl knihou inspirován jen velmi lehce a filmaři do něj vepsali další zajímavé scény pro větší westernovo-dobrodružný efekt. Záměr se vyvedl, a kromě ocenění získal i mnoho věrných filmových fanoušků. Navíc je film „podbarven“ nezapomenutelnou hudbou, kterou si pozorný divák jistě vybaví při vyřčení názvu filmů a dokonalých „mayovek“.

Zdroje článku: