Víkend s Netflixem: Film Muž jménem Otto má návod, jak z otravného souseda udělat člověka

Víkend s Netflixem: Film Muž jménem Otto má návod, jak z otravného souseda udělat člověka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože podle statistik je teď hodně populární film Planeta osamělých srdcí, u českých diváků se nesetkal s velkým ohlasem a kromě účasti Laury Dern, která už tradičně nezklame, nejde o žádný trhák. Mnohem lepší hodnocení má film Muž jménem Otto, což vzhledem k obsazení Toma Hankse nepřekvapí.

Film vznikl deset let po vydání knižního bestselleru v New York Times od švédského autora Frederika Backmana. Podobný nápad na zfilmování už měli švédští tvůrci před sedmi lety (v hlavní roli s Rolfem Lassgårdem), ale je jasné, že jak se někde objeví jméno Tom Hanks, nejde titul ignorovat.

Na filmu je zajímavé, že mladší verzi postavy hrál syn Toma Hankse – Truman. Tom to považoval za zvláštní zkušenost, protože si ještě živě pamatoval, jak mu měnil pleny.

Mohlo by se zdát, že nejvíce pozornosti na sebe strhnou během natáčení otec a syn, ale nebylo to tak. Hanks měl ve filmu kočku Smeagol, a to pro režiséra Forstera nebyla procházka růžovým sadem. Domácí mazlíček měl své vrtochy a když se necítil dostatečně oceněný, jednoduše se otočil a odešel. Celé natáčení se tak kvůli kočce protahovalo, a tak nakonec zvířecí hvězda pózovala v ústraní na zeleném pozadí a potom se záběry díky šikovným střihačům přidávaly do záběrů filmu. Tato složitá metoda byla podle režiséra přirozenější, než kdyby sáhl po nějaké animaci. Nejspíš se však v budoucnu bude kočkám před kamerou vyhýbat, protože usoudil, že je to horší, než natáčet se skupinou dětí.

O filmu

Film je pro mnohé překvapením. Jednak Tom Hanks není zrovna hercem, co by hrál bručouny a potížisty, a potom je v něm zachycená krása lidských emocí a toho, jak ovlivňují naši lidskost.

Otto je nevrlý starý muž, který má problémy se srdcem a je zničený a izolovaný, protože nedávno ztratil ženu. Už ztratil chuť do života a několikrát se s žalostným výsledkem pokusil o sebevraždu. Už ho napadlo, že je to snad zásah vyšší moci a že má dál trpět ve svém bezvýznamném životě.

Navíc, díky developerským zájmům se postupně z jeho čtvrti vytrácí lidé jeho generace a přichází mladé a hlučné rodiny. Jedna taková rodina z Mexika se nastěhuje do jeho blízkosti a v ten okamžik se Ottův život začne ubírat úplně jiným směrem.

Těhotná Marisol je živel, je rozkošná, vtipná a empatická. Někdy si ve filmu záběry ukradne pro sebe. Chemie mezi stárnoucím bručounem a živelnou mladou ženou začne překvapivě fungovat. Zpočátku sice Ottovi přijde Marisol neskutečně otravná, ale k Ottově smůle je také velmi vytrvalá, což nakonec samozřejmě vede k dobrému konci. Ten divák nedostane zadarmo a má příležitost bilancovat, jak žije sám a zda by něco nemohl udělat jinak, aby se právě v jeho okolí zlepšilo soužití s dalšími lidmi.