Vichřice mezi životem a smrtí: Vzpomínka na Helenu Růžičkovou

Vichřice mezi životem a smrtí: Vzpomínka na Helenu Růžičkovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všichni si ji nejspíš vybaví jako Škopkovou z Hoštic. Ač vyrostla ve městě, režisér Zdeněk Troška jí vysekl poklonu, když během natáčení na dvorku šlápla do „kuřince“ a jako rodilá venkovanka si chodidlo v chůzi utřela v trávníku. Pro role silných žen byla jako stvořená.

Byla nepřehlédnutelná. Korpulentní, temperamentí, vášnivá, spontánní, výřečná a pracovitá.

Pražská rodačka měla umělecké sklony už od dítěte. Měla štěstí, že její otec se někde potkal s africkým šamanem, který mu řekl, že z dcery bude slavná umělkyně a on by ji měl být na její cestě oporou. Helena tedy nemusela doma svou vášeň pro divadlo skrývat. Do baletu chodila už ve třech letech a divadelní prkna ji uvítala o rok později. Dokonce si to zkusila i v Národním divadle. V roce 1940 se objevila v Babičce, kterou režíroval František Čáp. Zahrála si jedno z dětí z chudé Kudrnovic rodiny.

Temperament uplatnila i ve sportu a milovala plavání. V devíti letech utekla k cirkusu, protože jí takový život přišel hrozně zajímavý. Cigaretu vzala do ruky poprvé v dětství a už ji nepustila. Kouřila dokonce i v nemocnici, když se léčila s rakovinou.

Na DAMU to zkoušela dvakrát. Jednou se jim nelíbili šavlovité nohy z baletu a podruhé nedomykavost hlasivek. K divadlu to tedy vzala oklikou. Vystudovala zdravotní školu a stala se z ní zubní laborantka. Divadlu však nedokázala odolat, a tak vzala práci choreografky a pracovala i jako jevištní technik. I v jejím případě se talent prosadil sám. V roce 1967 už hostovala v Činoherním klubu.

Helena Růžičková
Helena Růžičková | Zdroj: © Česká televize

Popularitu jí přinesla role Heduš v Papouškově komedii Ecce homo Homolka. V sedmdesátých letech se jí role jen hrnuly. Divákům se vryla do paměti jako Fanny Štubová – drsná vražedkyně v komedii Pane, vy jste vdova! nebo jako pacientka v blázinci v Dívce na koštěti. Dokonce i maličká role Droběny v pohádce Tři oříšky pro Popelku je nezapomenutelná.

Zdeněk Troška jí dal velký prostor ve své komediální trilogii Slunce, seno… a pochvaloval si, že se nikdy na place nemuseli hádat, protože Růžičková to zahrála přesně tak, jak to po ní chtěl. Obsadil ji i jako čarodějnici v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Nejen jeho vzpomínky si můžete připomenout v dokumentu věnovanému herečce Heleně Růžičkové Vichřice mezi životem a smrtí na ČT1 už 6. července večer.

Připomenutí si zaslouží i její nejslavnější dramatická role kuchařky Anny Urbanové v seriálu Vlak dětství a naděje.

Helena Růžičková přežila svého jediného syna Jirku o pět let. Zemřela v roce 2004 poté, co dlouhé měsíce bojovala s rakovinou. Nakonec ji porazil zápal plic.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Pražský deník Roč. 16, č. 135 , Gabriela Kováříková,
  • Autorský text