15 otázek, které prověří vaše znalosti o filmovém dobrodružství Vinnetoua a Old Shatterhanda

15 otázek, které prověří vaše znalosti o filmovém dobrodružství Vinnetoua a Old Shatterhanda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vinnetou a Old Shatterhand neodmyslitelně patří k sobě. Příběhy bělocha a indiána, kteří se stanou přáteli a zažívají nezapomenutelná dobrodružství, máme zaryté v paměti. Ovšem kolik si toho o jejich toulkách skutečně pamatujete? Náš kvíz odpoví na tuto otázku.

Dobrodružství indiánského náčelníka a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda jsou nenapodobitelné. Každá z těchto postav má svůj vlastní původ a společně si vydobyly naše srdce. Je to nejspíše dáno jejich velkou odlišností. Jaké ponaučení si z jejich příběhu máme odnést?

V podstatě je jich několik, avšak nejdůležitější je, že všichni jsme lidé, bez ohledu na původ a kulturu. Máme respektovat ostatní lidi a snažit se je pochopit bez ohledu na to, jak velký rozdíl mezi námi je. Vinnetou a Old Shatterhand jsou důkazem toho, že velcí přátelé mohou vzniknout i z těch nejodlišnějších lidí.

Druhým poučením je, že pokud se spojíme s jinými lidmi, stáváme se neobyčejně mocnými. A to i přes překážky, které nám osud nachystal.

Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda snad netřeba představovat. Jsou to zcela odlišní lidé, kteří si k sobě našli cestu, a společně dokážou velké věci. Žádný případ pro ně není tak složitý, aby ho nedokázali vyřešit. Bezmezně si věří a znají hodnoty toho druhého.

A tak vzniklo mnoho filmů, které se zaměřují na jejich příběhy. Některé z nich napsal sám autor May ve svých knihách, jiné jsou inspirovány pouze jejich postavami a na knižní předlohu příliš nehledí. Snad není třeba dodávat, že ty inspirované původními povídkami jsou mnohem lepší a mezi lidmi oblíbenější než ty, které jako základ mají pouze postavy Vinnetoua a Old Shatterhanda.

Vše začalo filmem Vinnetou, ale pravý boom přišel s filmem Poklad na Stříbrném jezeře. Na rozdíl od očekávání některých lidí film slavil velký úspěch napříč všemi generacemi. Lidé se nespokojili s málem a chtěli další filmy, které by odhalily životy obou hlavních hrdinů.

A tak vznikaly další filmy a příběh Vinnetoua a Old Shatterhanda se stával stále jasnějším. Lidé si tuto dvojici zamilovali. A ačkoli filmy měly mimo indiánského života odhalit také rozmanitost kultur tohoto světa, lidé si tyto dvě postavy zamilovali hlavně proto, jaké osobnosti to vlastně byly. Už nešlo jen o indiána a bělocha, ale hlavně o zcela odlišné postavy, které toho přesto měly tolik společného.

Nakolik si tyto filmy vybavujete? Dáváme vám možnost ověřit si, jak jste při sledování jednotlivých filmů byli pozorní, a také potrápíme vaši dlouhodobou paměť. Vrhněte se na náš kvíz o patnácti otázkách a ověřte si, zda jste opravdový fanoušek této indiánské série z Divokého západu.

Vinnetou a Old Shatterhand je dvojicí, která nás ledasčemu přiučila. Pochopitelně jde pouze o to, jak si dané filmy interpretujeme. Každý z nás má jiné problémy a každému z nás film dal něco jiného. To nic nemění na tom, že jde o legendární filmovou sérii, která nás učí, že bychom neměli soudit lidi podle toho, odkud pochází. Co daly tyto filmy vám?

Zdroje článku: