Velký dar: Skrytý poklad na Netflixu, který vám vžene slzy dojetí do očí

Velký dar: Skrytý poklad na Netflixu, který vám vžene slzy dojetí do očí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film sice není nejčerstvější novinkou, ale patří v současné době k nejoblíbenějším filmům na platformě. Lásky totiž není nikdy dost. A pokud se v ochranitelské roli se srdcem na dlani objeví tvář superhrdiny čtyřicátníka Chrise Evanse, dojemnému příběhu neodoláte.

Tento film má jediný cíl – zasáhnout vaše emoce. A jde mu to opravdu dobře. Dokonce ani pár let od premiéry neztratil své kouzlo. A ono to opravdu kouzlo je. Vždyť už pár hodin poté, co se před časem film objevil na streamu, se stal druhým nejsledovanějším filmem na světě. Není úplně těžké pochopit, proč se to stalo.

Velký dar vás naprosto neomylně vtáhne do rodinného prostředí a také vás nasměruje do dětství a představí vám mimořádný potenciál holčičky Mary, která má i přes své geniální schopnosti právo na normální život dítěte. To chápe její strýc Frank Adler, ale bude muset čelit i jiným názorům.

Než tvůrci začali natáčet příběh geniálního dítěte Mary, vybírali si ze seznamu 70 scénářů, které se každoročně objevují jako neprodukované projekty Hollywoodu. Na natáčení byl jako poradce povolaný matematik Jordan Ellenberg, který si sám prožil v dětství život geniálního dítěte. Režisér Marc Webb se na něj obrátil poté, co si přečetl jeden z jeho článků v The Wall Street Journal, kde se se čtenáři podělil o své zážitky „geniálního dítěte“.

Grace Mckenna zvládla roli geniální holčičky skvěle a filmaři dělali možné i nemožné, aby působila co nejpřirozeněji. Dokonce některé složité matematické úlohy dostala jako písně, aby si je lépe zapamatovala. A jak je vidět, nenápadné děvčátko udělalo dojem nejen na diváky, ale i na filmaře, protože dostala další herecké nabídky. Dnes osmnáctiletá křehká dívka se objevila třeba ve snímku Krotitelé duchů: Odkaz, který měl premiéru v roce 2021.

Grace Mckenny  v době natáčení a dnes
Grace Mckenna v době natáčení a dnes | Zdroj: Jean_Nelson a imagepressagency / Depositphotos

O filmu

Sympatický Frank Adler (Chris Evans) je svobodný muž, který souhrou osudu vychovává svou nadanou a energickou neteř Mary (Mckenna Grace). Mary není obyčejné dítě, ale Frank jí hodlá dopřát normální dětství.

Jeho plány jsou ohroženy, když se o nadání vnučky dozví jeho energická matka Evelyn (Lindsay Duncan), jejíž plány mohou Franka a Mary rozdělit. A Franka čeká složité období, kdy se bude muset vzepřít a Mary před svou vlastní matkou ochránit.

Octavia Spencer hraje Robertu, Frankovu domácí a nejlepší přítelkyni. Roberta se stane Frankovou velkou oporou. Jenny Slate ztvárnila roli Bonnie, učitelky Mary, kterou s Frankem spojí její starost o nadanou žačku. Oba však myslí především na to, aby si holčička prožila normální dětství, a to bez ohledu na to, že by mohla se svým „darem“ být snadno zneužitá pro snadné vydělávání peněz a popularitu.

Zajímavosti

Přestože malé školačce Mary mělo být ve filmu 7 let, její představitelce Grace Mckenna bylo v době natáčení už 10 let.

Každý z obsazení a ze štábu si adoptoval zvíře z útulku, ve kterém se natáčelo. Chris svého psa pojmenoval Dodger.

Na natáčení měli herci a štáb sklenici na nadávky. Do sklenice vždy přibylo 5 amerických dolarů za sprosté slovo a 10 amerických dolarů za nejoblíbenější sprosté slovo na „f“. Přispěla dokonce i malá Mckenna a Chris údajně doteď nějaké peníze dluží.

Natáčelo se od 7. října do 20. listopadu 2015 ve městech Savannah, Tybee Island a Atlanta ve státu Georgia v USA. Scenárista Tom Flynn chtěl natáčet film ve městě St. Peresburg na Floridě, jelikož se tam děj filmu odehrává, ale nedokázal přesvědčit producenty, aby se tam natáčelo.

Zdroje článku: