Ve službách mafie: Tentokrát s humorným nadhledem, přesto s dávkou napětí

Ve službách mafie: Tentokrát s humorným nadhledem, přesto s dávkou napětí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo jiný než Ital by měl vědět, o co jde, když přijde řeč na mafii. Nemusí jít nutně jen o ostřílené zabijáky, kteří berou svou práci jako každou jinou a když musí zabít příbuzného nebo souseda, není v tom nic osobního. Je to obchod.

V hlavní roli se představí Alberto Sorti, jeden z nejznámějších komických herců v italské kinematografii. Už proto je jasné, že nejde o zobrazení mafiánských praktik ani o kriminálku, byť tyto prvky příběh dotvářejí. Na druhou stranu, přestože nejde o Kmotra, tak atmosféra filmu umístěného na Sicílii je velmi působivá.

Alberto Sordi hraje spořádaného otce rodiny, který s překvapením zjišťuje, že Cosa Nostra nikdy nezapomíná...

Zodpovědný pracovník automobilky Antonio Badalamenti je Sicilan, který už deset let pohodlně žije na severu Itálie se svou rozkošnou manželkou a dcerami. Sever země je na rozdíl od jihu moderní, plný pracovních příležitostí a pracovitých lidí. Antonio si konečně po letech práce může dopřát vzácnou dvoutýdenní dovolenou.

Před odjezdem na rodnou Sicílii ho jeden z ředitelů závodu pověří, aby osobně předal tajemný dar Donu Vincenzovi, místnímu kmotrovi. Cesta na rodný ostrov se neobejde bez zádrhelů. Antoniova manželka Marta prožívá kulturní šok z chudoby a zvyků provinčních Sicilanů, zatímco manželova rodina ji považuje za snobského vetřelce. Na povinné návštěvě Dona Vincenza připomene jeho synovec Don Liborio Antoniovi (místními nazývaný Nino) zapomenutou přísahu věrnosti „naší věci“, kterou složil před desítkami let jako naivní osmnáctiletý mladík, aby získal práci.

Nino cítí, že nemá jinou možnost než splnit zatím neznámý závazek a přijmout vše, co s ním souvisí. To, co následuje, otřese Ninovým bezpečným a spokojeným světem až do samých základů...

Zatímco za oceánem byly gangsterky prosperujícím žánrem, film Ve službách mafie režiséra Alberta Lattuady byl teprve druhým italským snímkem s mafiánskou tematikou. Jako by se o některých italských zvyklostech na domácí půdě točit nemělo.

Mezi inspirační zdroje svého monumentálního Kmotra tento film zařadil i Francis Ford Coppola. Sicilské lokace natočil kameraman Armando Nannuzzi se směsí lyrismu a dokumentární citlivosti, herecký výkon Sordiho a svižná jazzová hudba Piera Piccioniho ale zároveň dodávají filmu spád a živelnost.

Téměř celý film se natáčel v Belmonte Mezzagno. Scény ve vile dona Vincenza (Ugo Attanasio) se natáčely ve vile Palagonia z 18. století v Bagherii. Scény u moře se natáčely na pláži města Capaci a scény na pozemku na prodej se natáčely v Misilmeri.

Blonďatou manželku si zahrála brazilská herečka Norma Bengell. Po dětství stráveném u jeptišek, kam ji rodiče dali pro její nezvladatelnou povahu po svém rozvodu, se živila jako modelka a estrádní umělkyně. Ve filmech se objevuje od roku 1959, hlavně v zahraničních produkcích. V Itálii byla velmi oblíbená a právě role s Albertem Sordim ji zviditelnila. Hodně se o ní psalo v souvislosti s nahou scénou ve filmu Os Cafajestes. Přece jen to v roce 1962 nebylo tak obvyklé.

Film je ve vysílání ČT2 24. srpna v noci.

Zdroje článku: