Václav Sloup je trochu opomíjeným hercem, přestože se objevil ve více než stovce filmů a v mnoha seriálech

Václav Sloup je trochu opomíjeným hercem, přestože se objevil ve více než stovce filmů a v mnoha seriálech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho filmové a televizní role byly vedlejší, ale některé se divákům i přesto vryly do paměti. V Chalupářích byl vesničanem Láďou Brabcem a ve filmu Na pytlácké stezce se jako Čahoun kamarádil s Vénou v podání Tomáše Holého. Ze života odešel v tichosti, bez povšimnutí.

Václav Sloup (1936–2014) se měl stát tesařem a navázat tak na řemeslo svého otce. Dobrý prospěch ve škole ho však nasměroval na gymnázium. Rodiče měli jasno a po škole šel pracovat do berounských sléváren. Teprve na vojně si uvědomil, co by chtěl dělat, a po skončení základní vojenské služby se přihlásil na DAMU, kde studoval s Josefem Abrhámem, Petrem Čepkem, Jiřím Krampolem, Ladislavem Mrkvičkou nebo s Janou Drbohlavovou.

Doma se však pochopení nedočkal a rodiče se za komedianta styděli. Jeho máma dokonce po jeho první divadelní premiéře několik týdnů nevycházela z domu, tak moc se styděla. Po škole působil v Divadle Na Zábradlí, od roku 1977 v Divadle S. K. Neumanna a v letech 1983 až 1998 byl v angažmá ve Vinohradském divadle.

Jak už to bývá, popularitu dělají herci hlavně filmové a seriálové role. Do povědomí diváků se zapsal svými rolemi zejména v seriálech ChalupářiZáhada hlavolamu, Křeček v noční košili či ve filmu Za trnkovým keřem.

Postavy mudrců či dobrosrdečných a bodrých mužů se selským rozumem mu byly šité na míru. Určitě si ho vybavíte v celé řadě dalších filmů. Úplně poprvé získal před kamerou malou roli ve filmu Král Šumavy. Objevil se i ve filmech Markéta Lazarová, Alibi na vodě nebo Fešák Hubert. Sympatie diváků si získal v komediích Svatby pana Voka a Pan Vok odchází, kde se představil jako prohnaný lokaj Cyril. Po roce 1989 filmování výrazně omezil, objevil se třeba ve filmech Ro(c)k podvraťáků nebo ve Svatbě na bitevním poli. Příznivci seriálu Ulice si ho určitě zapamatovali jako hrobníka Bartáka, který se dvořil Vilmě Nyklové.

V roce 2011 se v povídkovém seriálu Čapkovy kapsy postavil před kameru naposled.

Protože byl rozvedený, ve stáří opustil svůj byt na Žižkově a dožil v domě seniorů v Libochovicích. Pobyt si tam užíval s humorem, a přestože o něm šly zaručené zprávy, že už ani neví, kdo je, novináři, kteří ho navštívili, museli konstatovat, že byl v pořádku, plný humoru a ani nevykazoval stopy alkoholismu, který s ním byl v minulosti spojovaný.

Zdroje článku: