V seriálu Lovec se Pavel Kříž pustí do nikdy nekončícího boje se zlem a démony

V seriálu Lovec se Pavel Kříž pustí do nikdy nekončícího boje se zlem a démony
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváky čeká mysteriózní příběh s hercem, který se nám vryl do paměti jako trochu nepraktický Štěpán Šafránek, kterého provedl životem Dušan Klein ve filmech Básníci. Na pomoc si vezme pohlednou Janu Kolesárovou, která tak po dlouhém natáčení s Davidem Matáskem (Polda) naskočila do dalšího českého projektu.

Lovec je koprodukční televizní seriál, který přinese osm mysteriózních kriminálních případů s prvky thrilleru. Hlavním tématem příběhu je zlo, démoni mezi námi a boj s nimi. Nalezení a dopadení pachatele je nad možnosti běžných postupů policejního vyšetřování. Případy řeší lovec v podání Pavla Kříže, který pracuje pro tajný řád a udržuje rovnováhu mezi dobrem a zlem. Lovec režiséra Jiřího Stracha tematicky navazuje na úspěšné minisérie Ďáblova lest, Ztracená brána a seriál Labyrint.

Jiří Strach
Jiří Strach | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jiří Strach už má v žánru mystery zkušenosti. Tentokrát bude ve své práci ještě odvážnější. Diváci už si na seriály s příchutí tajemna zvykli a dobře je přijali. Navíc je Jiří Strach režisérem, který slaví jeden úspěch za druhým. Lze očekávat, že ani tentokrát diváky nezklame.

Hlavní hrdiny svede dohromady náhoda, u které se později ukáže, že vlastně žádnou náhodou nebyla. Alice (Jana Kolesárová) se snaží poznat pravdu o své minulosti, zatímco Tomáš (Pavel Kříž) se s tou svojí minulostí zase potřebuje vyrovnat. Jak už to tak ve filmech bývá… Divák dostane také trochu symboliky. Tomáš bude nosit oblíbenou černou, protože pro svůj řád odvádí „špinavou práci“ a pohybuje se v temnotě. Jeho kolegyně Alice bude zpočátku oblečená v bílem, ale jakmile se i ona stane lovkyní, zvolí si také černou barvu. Lovcům nebude chybět dýka, kterou zabíjí hostitele démonů, tj. lidi posedlé zlem. Na dýce je vytepán kříž s kruhem, což je symbol, který má udržet démona pod kontrolou.

Režisér Jiří Strach rád střídá žánry, a tak si jednou natočí pohádku, jindy zase detektivku a teď se vrací k mysterióznímu žánru, který si pochvaluje a bere ho jako pohádku pro dospělé. Líbí se mu, že divákovi nemusí všechno naservírovat přímo před oči, ale donutí ho přemýšlet o ději a o uvěřitelnosti. Potom si čte diskuze, kde diváci rozebírají, jak to tedy vlastně bylo, a potěší ho i to, když je trochu vystraší.

O své představě lovce se Jiří Strach velmi podrobně vyjádřil:

 Lovec je ten, kdo umí zlo rozpoznat, zrentgenovat a umí ho ulovit, znehybnit, ukončit a odstranit z tohoto světa. Zla je hodně, tak je to vlastně cesta, která má málokdy úspěšný konec, protože zlo bují jako rakovinové buňky. Samozřejmě že církev svatá, na kterou jsem specialista, umí svými exorcistickými postupy zlo umlčet. Možná že lovec je kněz vysvěcený a pracuje s atributy, které používá církev na odstranění zla z tohoto světa. Ale to bych možná prozradil příliš. Pracujeme s  temnými, ďábelskými silami, které potřebují dobro ulovit a odstranit z tohoto světa. Máme mezinárodní obsazení, protože jsem si do hlavních rolí vybral Kanaďana a Američanku, tedy Pavla Kříže a Janu Kolesárovou, což se, myslím, málokdy českým filmařům povede. Jsem za to rád.

Jana Kolesárová (48) se po několikaletém pobytu v cizině vrátila zpět a na nedostatek práce si stěžovat nemůže. Natáčení Lovce ji hodně bavilo, protože nejde o klasickou kriminálku, ale z jejího pohledu je to směsice pohádky, hororu a mysteria. Divákům tak nechává prostor pro fantazii a taková role je lákadlem i pro herce. Ocenila i to, že se každá epizoda natáčela na jiném místě, takže poznala celou řadu zajímavých míst, navíc ve velmi dobré společnosti.

Její výhodou v nekonečném boji bude to, že ona sama má v sobě démona, ale umí ho ovládat. I kvůli tomu vymítá démony v jiných lidech milosrdněji, protože ví, že za své jednání nejsou odpovědní.

Pavel Kříž si na natáčení přinesl vlastní dlouhý černý kabát a nesundal ho, ani když se točilo v horkých dnech. Chtěl pro svou postavu něco, co by ji identifikovalo. Svoji postavu si pochvaloval:

Líbí se mi, jakým způsobem mluví, ta jeho uzavřenost i komunikace s Alicí Černou. V dialozích to není klasický ping pong, ona se často ptá a Tomáš jí mnohokrát vůbec neodpoví. Vysvětluje věci teprve, když je to nezbytně nutné.

K celému seriálu ještě dodal:

Přesvědčil mě režisér Jiří Strach, se kterým už jsem mnohokrát pracoval. Rozumíme si, což je pro vztah herce s režisérem velmi důležité. Většinou vím a cítím, co po mně chce, a on mi to nemusí složitě vysvětlovat. To šetří nejen čas, ale dává velkou vnitřní svobodu. Pracuje se pak lehce. Také mě zaujal scénář. Je to osm nezávislých kriminálních případů, které spojuje jeden prvek. Kriminálek se dnes točí hodně, takže aby diváky nějaká nová zaujala, měla by mít ještě další rozměr. Lovec má nadstavbu právě ve své mysterióznosti. Vyšetřujeme vraždy, které spáchal někdo, kdo je posedlý démonem. Vysvětluji si to tak, že ať už někdo věří na démony, nebo nevěří, v některých lidech je zlo. Někdo, kdo vraždí, v sobě přece musí mít nějaké zlo.

Na obrazovky ČT se seriál dostane v podzimním vysílání.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text