V podzimní nabídce veřejnoprávní televize se objeví i nové zahraniční seriály

V podzimní nabídce veřejnoprávní televize se objeví i nové zahraniční seriály
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Něco z vojenské minulosti SAS, milostná dobrodružství ve výpravném historickém seriálu o Valmontovi, novinky ze života rakouské císařovny Sisi a také pěkná porce krimi ze severu. Některé ze seriálů diváci najdou v iVysílání dříve než v TV.

Pluk mizerů (2022, Velká Británie)

Seriál, jehož vznik inicioval scenárista a producent Steven Knight, kterého asi nejvíce proslavila práce na ceněném seriálu Peaky Blinders: Gangy z Birminghamu, vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea.

Autenticky zachycuje historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS (Special Air Service). Vojáci prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh druhé světové války. Režie se chopil ostřílený anglický režisér Tom Shankland, který seriálu vtiskl dynamické tempo a moderní vizuál. Hlavní role ztvárnili Connor Swindells, Jack O’Connell, Alfie Allen, Sofia Boutellaová a Dominic West. Drzého a nespoutaného ducha SAS podtrhuje výrazný soundtrack, který mixuje dobové šlágry se skladbami od kapel jako AC/DC, Black Sabbath, Motörhead, Judas Priest, The Clash, The Damned, Sham 69, The Cure či Killing Joke.

Seriál má dvě série po šesti epizodách a na ČSFD si vysloužil nadprůměrné hodnocení 83 %. Natáčení probíhalo v Maroku a ve Velké Británii, převážně v Norfolku, Suffolku a Gloucestershire.

Nebezpečné známosti (2022, USA)

Jak se z Valmonta stal onen obávaný vikomt a nepřekonatelný svůdník žen? A kým byla vdova de Merteuil, než se provdala za váženého markýze? Nová seriálová adaptace proslulého francouzského románu z 18. století předkládá nestárnoucí příběh o pokrytectví, čisté lásce, vášni i bezohledné manipulaci – ovšem tentokrát se s oběma mistrnými intrikány setkáváme v jejich mládí – v době, kdy je Valmont bez titulu vyděděn a přežívá z darů od milenek, zatímco budoucí markýza splácí dluh majitelce nevěstince, jež jí před lety zachránila život.

V osmidílném seriálu se v hlavních rolích jako markýza de Merteuil objeví Alice Englertová a vikomta de Valmonta ztvární Nicholas Denton.

Přestože jde o americký seriál, jeho šestiměsíční natáčení probíhalo v Česku, konkrétně v Praze, Kolíně, Kutné Hoře, Chlumci nad Cidlinou a v Barrandovských ateliérech. Dále na zámcích Opočno, Ploskovice, Roudnice, Libochovice, Kačina, Dolní Beřkovice, Kosmonosy, Jemniště Konopiště, Dobříš, Zbraslavský zámek a v klášterech Plasy a Doksany.

Černá voda (2023, Dánsko/Švédsko/Německo)

O slunovratu roku 1973 jsou v lesích poblíž švédského městečka Černá voda nalezeni dva zavraždění turisté, kteří přijeli do oblasti stanovat. Ve stejnou dobu tam přijíždí i mladá učitelka Annie s dcerou Miou, aby se připojily k životu v izolované komuně, kterou vede jejich přítel. Nález těl otřese životy všech zúčastněných a trauma z děsivého činu sžírá jeho svědky i mnoho let poté.

Strhující příspěvek k žánru severské noirové kriminálky vyniká prestižním obsazením: hvězdná trojice Pernille, Astra Kamma a Alba Augustovy v hlavních ženských rolích společně s Rolfem Lassgårdem a Magnusem Krepperem. Šestidílný seriál vychází z bestselleru Kerstin Ekmanové, který pod stejným názvem vyšel i v České republice.

Lovci hlav (2022, Norsko)

Roger Brown měří metr šedesát, o to výš ale sahají jeho ambice a sebevědomí. Je nápaditý, odhodlaný a jednoduše úplně ideální headhunter pro velké korporáty. Roger Brown je ale také skvělý lhář, což se ukáže být jeho nejsilnější devízou i největší slabostí, když se shodou absurdních okolností zaplete s nelítostnými mafiány.

Šestidílnou seriálovou adaptaci románu populárního norského spisovatele Jo Nesbøa vytvořil showrunner Geir Henning Hopland.

Sisi III (2023, Německo/Rakousko)

Třetí řada výpravného romantického seriálu sleduje další osudy ikonické rakouské císařovny. Evropou druhé poloviny 19. století zmítají nepokoje, což se nevyhnulo ani rakouskému císařství. Korunní princ Rudolf se těší na své deváté narozeniny. Jeho otec mu ale plánuje přísnou vojenskou výchovu k velké nelibosti císařovny, která se rozhodne jeho plánům postavit. Stejně tak ale Vídeň touží povstat proti útlaku monarchie, což staví do nebezpečí celou císařskou rodinu.

V hlavních rolích se opět představí Dominique Devenportová a Jannik Schümann. Seriál, který už se v nabídce ČT1 objevuje (předchozí série), se natáčel v Lotyšsku, Litvě, Rakousku, Maďarsku a Německu. Třetí série má opět šest epizod.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text