Už za pár měsíců se objeví Zlatovláska v novém hávu

Už za pár měsíců se objeví Zlatovláska v novém hávu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po půl století se oblíbená česká pohádka dočkala nového zpracování a pro režiséra Jana Těšitele a scenáristku Lucii Konášovou to byla určitě výzva. Pohádka z roku 1973 patří už do zlatého fondu české kinematografie a Jorga Kotrbová a Petr Štěpánek navždy zůstanou oblíbenou pohádkovou dvojicí.

Petr Štěpánek se do pohádkového příběhu vrací, což je pro něj určitě zvláštní zážitek. Tentokrát se divákům představí v roli krále a v jeho původní roli mladíka bojujícího o přízeň zlatovlasé princezny se představí mladý herec Tomáš Weber. Herec narozený v roce 1999 zatím sbírá herecké zkušenosti a zahrál si epizodní role v seriálech Specialisté, Vedlejší produkt, Dobré zprávyIveta nebo ZOO. Objeví se i v novém filmu Vlny. Než propadl herectví, do 16 let hrál závodně basketbal.

Scenáristka Lucie Konášová, která je podepsaná pod pohádkou Anděl Páně, z původně hudební pohádky udělala více dobrodružný příběh, kde bude mnohem více prostoru pro zvířata.

Pojítkem mezi verzí pohádky z roku 1973 a současnou se stal právě herec Petr Štěpánek, který tehdy ztvárnil ústřední postavu Jiříka.

Je to už 52 let, co jsme točili původní Zlatovlásku a tehdy moji roli krále hrál Ladislav Pešek. Tento scénář je samozřejmě trochu jiný a moc se mi na něm líbí, že počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka,

objasnil oblíbený pětasedmdesátiletý herec.

Do role Jiříka byl obsazen mladý začínající herec Tomáš Weber.

S Petrem Štěpánkem jsme se potkali, ale řekli jsme si, že se ty dvě role ani filmy nedají srovnávat. Když jsem se ho navíc ptal na nějakou radu, jak k této roli přistoupit, řekl mi: Chlapče, na to si musíš přijít sám,

svěřil se čtyřiadvacetiletý student JAMU, který k projektu přistupuje s velkou pokorou.

Před castingem jsem si nastudoval původní text Karla Jaromíra Erbena i pohádku z roku 1973, ale nejvíc mi pak samozřejmě dal skvělý scénář Lucie Konášové, který je hodně návodný,

dodal herec.

Důležitou roli v příběhu hraje přítel Jiříka Štěpán. Ne úplně pozitivní postavu ztvární Marek Lambora.

Ta role je barevná, z nejbližšího přítele se stane tak trochu parchant, a to je pro herce vždycky velká výzva,

vysvětlil Lambora, který má za sebou roli prince v pohádce Princezna zakletá v čase a jak uvedl, musel oprášit některé dovednosti, jako je třeba jízda na koni a také šerm, protože ho ve Zlatovlásce čekala i velká bojová scéna. Hodně času věnoval také sžívání se zvířecími kolegy, což údajně nebylo tak jednoduché, jak se může zdát.

V roli Zlatovlásky se představí Jasmina Houf, pro kterou to bude druhá role, kde hraje princeznu. Premiéru měla v pohádce Princezna na hrášku.

V dalších rolích se ve filmu objeví například Ján Jackuliak, Marián Mitaš nebo psík Štístko, kterého „hraje“ Parson Russel teriér jménem Boreggo. A samozřejmě dalších více než padesát zvířat nejrůznějších druhů. Diváci v pohádce uslyší i variaci oblíbené písně z původní verze Zlatovlásko, krásko…

Premiéra Zlatovlásky je naplánována na leden 2025.

O pohádce

Královský panoš Jiřík ochutná sousto z kouzelného hada a porozumí řeči zvířat. Proviní se tím však proti příkazu svého krále, a tak jej čeká buď trest smrti, nebo nejistá a nebezpečná cesta za Zlatovláskou, princeznou z tajemné říše uprostřed jezera. Vydá se proto na cestu v doprovodu Štěpána, se kterým vyrůstal od dětství, a malého psíka Štístka, jemuž Jiřík zachránil život. Jiříka čeká po cestě celá řada dobrodružství i překvapení. Netuší, že Štěpánem cloumá závist a není to tak upřímný kamarád, jakým se zdál být. Naštěstí má Jiřík statečné spojence, zvířátka, kterým pomohl.

Zdroje článku:
  • Press kit Bioscop,
  • Autorský text