Už v září se objeví královna detektivek Agatha Christie hned s dvojnásobnou nadílkou

Už v září se objeví královna detektivek Agatha Christie hned s dvojnásobnou nadílkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Agatha Christie (1890) patři k nejplodnějším britským autorům detektivek. Její literární styl je nezaměnitelný a vyžaduje od čtenářů soustředění a opravdovou vášeň pro detektivky. Za svůj život stihla napsat více než 80 knih a většina se dočkala zfilmování, což je naprosto unikátní.

Nenápadná žena vyrostla ve viktoriánské rodině a dostalo se jí jen základního vzdělání. Později ve Francii studovala hudbu a měla v plánu se stát zpěvačkou. Neměla však dost silný hlas, a tak změnila plány. A to je dobře, jinak by svět ochudila o Hercula Poirota a slečnu Marplovou.

Prima+ nabízí ve svém plánu minisérii Plavý kůň a Proč nepožádali Evanse. Plavý kůň se objeví také v nabídce ČT, ale bohužel v dost nepopulárním vysílacím čase.

Plavý kůň

Píše se rok 1960 a londýnskému starožitníkovi Markovi Easterbrookovi umírá milovaná žena Delphine po zásahu elektřinou ve vaně. Zdá se, že se jedná o nešťastnou náhodu. Mark se z její smrti nemůže vzpamatovat, ale nechce být sám, a tak se znovu ožení se ženou jménem Hermia. Má však i milenku Thomy. Ta zemře rok po smrti manželky. A tím řetězec mrtvol nekončí a na ulici je nalezena další mrtvá, která má navíc v botě seznam osob. Na seznamu jsou i jména Marka a jeho mrtvé milenky. Mark je předvolaný k výslechu. I on má zemřít? A jaká je spojitost s dalšími lidmi se seznamu?

Policie nedokáže nic vypátrat, a tak se Mark pouští do pátrání sám. Když za ním přijde s informacemi pan Osborne, je jasné, že jde do tuhého.

Rufus Sewell v roli Marka Easterbrooka dělá příběh ještě zajímavější. Dále hrají: Kaya Scodelario, Sheila Atim, Madeleine Bowyer, Georgina Campbell, Bertie Carvel, Kathy Kiera Clarke, Poppy Gilbert, Henry Lloyd-Hughes, Sean Pertwee, Ellen Robertson, Claire Skinner

Proč nepožádali Evanse

Fotogalerie

Bobby Jones, syn vikáře z malé vesničky ve Wallesu, najde při hledání golfového míčku na pobřeží pod skalním útesem umírajícího muže. Krátce před svou smrtí vysloví neznámý otázku: „Proč nepožádali Evanse?“ Bobby se společně se svou přítelkyní lady Frances Derwentonovou rozhodne vypátrat, co mohla tato tajemná slova znamenat.

Román byl při prvním vydání chválen jako příběh, který dokáže pobavit. Chybí zde sice Poirot, ale dva amatérští detektivové si dokázali získat přízeň. Bobby a Frances jsou trochu nezodpovědní, ale s trochou důvtipu a štěstí přijdou záhadě na kloub.

Literární příloha Times (27. září 1934) zhodnotila nový příběh:

Paní Christie popisuje riziko pátrání (Bobby Jones a Frankie Derwent) svým nejlehčím a nejsympatičtějším způsobem, hraje si se svými postavami, jako by si kotě hrálo s klubkem vlny, a neklade na své čtenáře větší zátěž, než je potěšení přečíst na posezení příběh, který lechtá a dráždí, ale nikdy nevyčerpá jejich trpělivost nebo vynalézavost.

Hrají: Hugh Laurie, Lucy Boynton, Will Poulter, Conleth Hill, Jim Broadbent, Amy Nuttall, Alistair Petrie, Daniel Ings, Maeve Dermody, Morwenna Banks

Zdroje článku: