Úsvit: Skutečný a šokující příběh z Československa 30. let míří na obrazovky ČT

Úsvit: Skutečný a šokující příběh z Československa 30. let míří na obrazovky ČT
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Výpravný dobový film je ojedinělý tématem i knihou, kterou se tvůrci inspirovali. Nápad našli ve více než sto let staré učebnici soudního lékařství od doktora Františka Hájka, který zmínil existenci lidí, kteří mají mužské i ženské pohlavní orgány.

Mezi ně patřil i mladý truhlář, který se v návalu bezvýchodné situace oběsil v dílně. Při soudní pitvě bylo odhaleno jeho tajemství a nejspíš také příčina rozhodnutí odejít z tohoto světa. Přitom nejde o ojedinělý případ. Jak tvůrci filmu zapátrali, magazín Time zveřejnil vědeckou studii, která hovoří o tom, že se s hermafroditními znaky rodí až dvě procenta dětí.

Česká učebnice soudního lékařství z 20. let od doktora Františka Hájka, kterou jsem našel před lety v antikvariátu, mi ukázala, jak se za První republiky přistupovalo k odlišnostem mezi lidmi. Bralo se to jako biologický fakt – příroda to tak zařídila. Intersex lidé byli mezi úspěšnými sportovci, umělci, řemeslníky i mezi chudými lidmi z vesnice. Některé osudy byly tragické, ale mnozí se ani na veřejnosti nestyděli za to, kým jsou. Je to součást naší historie, kterou dosud ignorujeme,

říká scenárista filmu Úsvit Miro Šifra.

Přestože nejde o ojedinělý úkaz, osobní příběhy těchto lidí vzbuzují stále pozornost. A bylo tomu tak i v třicátých letech, kdy se například objevila Zdena Koubková, která dvakrát překonala světový rekord v běhu na 800 metrů a byly u ní zjištěny mužské pohlavní znaky. Plavkyně podstoupila chirurgický zákrok a jako Zdeněk Koubek se stala ženáčem a hráčem ragby za Říčany.

O filmu

Úsvit je druhým celovečerním filmem režiséra Matěje Chlupáčka, který je spolu s Majou Hamplovou také producentem snímku.

V hlavní roli se představí Eliška Křenková v roli těhotné lékařky Heleny. Jde vůbec o největší roli, kterou doposud mladá herečka vytvořila. Píše se rok 1937, je krátce před válkou a Helena spolu s manželem přijíždí do Tater, aby po vzoru Zlína vybudovali moderní a pokrokové město Svit. Během stavby je v areálu fabriky nalezeno mrtvé tělo novorozence.

Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, ale narazí na četné překážky, včetně svých vlastních předsudků…

Šlo o film s velice štědrým rozpočtem 90 milionů korun. Točilo se v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo ve Zlíně. Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem, a to kombinací reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7.

Dále si v Úsvitu zahráli Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Richard Langdon, Jan Jackuliak a další.

Eliška Křenková
Eliška Křenková | Zdroj: Bontonfilm

Eliška Křenková krátce o své postavě

Postava Heleny je pro Vás dosud největší rolí, doslova nezmizí z plátna. Čím Vás zaujala a jak jste se na její ztvárnění připravovala?

Nejprve mě zaujal scénář celý, nejen moje role. Pamatuji se, že jsem ho poprvé četla pozdě do noci a nedokázala jsem se odtrhnout. A ještě v noci jsem napsala castingové režisérce a producentce Maje Hamplové, že je scénář nádherný a že má pro mě všechno.

Miro Šifra píše tak, že si okamžitě všechno představujete a vizualizujete do nejmenších detailů a strhne vás to. Navíc píše skvělé dialogy, to je radost. To, jak je role Heleny dobře napsaná, mi docházelo až postupně. S Matějem jsme spolu strávili opravdu hodně času, kdy jsme si o Heleně povídali a dotvářeli si k ní detaily. Taky jsem nosila před natáčením umělé těhotenské břicho, abych si zvykla se s ním při natáčení přirozeně pohybovat. Další zajímavý a důležitý moment v přípravách pro mě byl, když mi náš hudební skladatel Simon Goff poslal hudbu, kterou složil po přečtení scénáře, aby mi pomohla při vžívání se do postavy. To se mi stalo poprvé, že by skladatel něco takového udělal, a musím říct, že to pro mě byla na začátku natáčení zásadní pomoc.

Helena je ve filmu vyobrazena jako velmi moderní postava – mluví současným jazykem, sarkastickým způsobem hodnotí své mužské okolí a když se jí něco nelíbí, nebojí se „nedobově” ukázat i vztyčený prostředníček. V českém filmu k tomuto posunu historických postav zatím moc často, a jestli vůbec, nedocházelo.

Úsvit se objeví na obrazovkách ČT1 v podzimním vysílání.

Zdroje článku:
  • Press kit Bontonfilm,
  • Press kit ČT,
  • Autorský text