Upír ve věžáku: Tomáš Holý byl už zkušená dětská hvězda, ale čertovské plamínky z očí mu nezmizely

Upír ve věžáku: Tomáš Holý byl už zkušená dětská hvězda, ale čertovské plamínky z očí mu nezmizely
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1979 má náš nejoblíbenější dětský herec ve svém portfoliu hned tři filmy, což svědčí o tom, že po filmových hitech jako Jak vytrhnout velrybě stoličku, Setkání v červenci, Pod jezevčí skálou a Jak dostat tatínka do polepšovny byl o roztomilého hnědookého kluka velký zájem.

Nabídky si musel vybírat, protože během letních prázdnin všechno stihnout nemohl a rozumná maminka dbala o to, aby filmová kariéra neovlivnila synovo vzdělání. Pokud točil v době, kdy byla škola, musel všechno učení zvládat a dohnat, aby to na jeho prospěch nemělo negativní dopad.

Tomáš Holý
Tomáš Holý | Zdroj: Olga Svobodová / © Česká televize

Film Upír ve věžáku sice nepatří mezi ty nejčastěji reprízované filmy s Holým, ale rozhodně potěší všechny, kdo na roztomilého rošťáka rádi vzpomínají. Ve filmu režiséra Ludvíka Ráži podle scénáře Karla Čabrádka si zahráli také Dagmar VeškrnováJosef Abrhám, Josef Větrovec nebo Jiřina Bohdalová.

O filmu

Malý Láďa Benda je asi desetiletý kluk, který má hodně velkou fantazii a rád čte dobrodružnou a brakovou literaturu. Jednou také dojde na příběh o upírech, který předčítá svému bratrovi Petrovi.

To trochu zkomplikuje život jejich starší sestře a jejímu nesmělému nápadníkovi. Kluci totiž zahlédnou něco ve sklepě. Knihovník Tomáš a jejich sestra jsou přistiženi v okamžiku, kdy Tomáš „kouše“ jejich sestru do krku. A tak začíná jedno klukovské dobrodružství. Děti chtějí za každou cenu zjistit, jak to s nápadníkem jejich sestry je.

Samozřejmě si při svém pátrání nepočínají moc opatrně a na malér dlouho čekat nebudou. Bude chvíli trvat, než napraví, co způsobili.

Nepřekonatelný Tomáš Holý

Kluk jako on byl jen jeden. Přestože se objevilo pár talentovaných dětských hvězd, Tomáš Holý má nevysvětlitelnou auru, která ho stále řadí do čela oblíbenosti dětských herců. Nic na tom nemění ani fakt, že sotva stihl dospět, když devět dní před dvaadvacátými narozeninami zahynul při autonehodě.

K herectví se dostal úplnou náhodou, když Oldřich Lipský hledal náhradu za malého chlapce pro malou roli v komedii Marečku, podejte mi pero!. A tak jeden barrandovský rekvizitář přivedl malého sedmiletého synovce. Kamery si ho zamilovaly od prvního okamžiku a diváky i v malé roli dokázal pobavit. Když přišel do třídy profesora chemie v podání Františka Filipovského, byl tak roztomilý, že plná třída studentů nemusela smích ani předstírat.

Od té doby se o Tomášovi mluvilo jako o velkém hereckém talentu, a třeba Jana Preissová, která mu hrála ve dvou filmech maminku, si pochvalovala, že většinu záběrů zahrál na první dobrou klapku a byl mnohem lepší než většina dospělých hereckých kolegů, se kterými natáčela.

Zpráva o jeho smrti byla pro všechny jeho příznivce šokující, přestože v té době už dávno pověsil herectví na hřebík a vrhl se na studium práv. Popularita, která ho od dětství provázela, už ho trochu obtěžovala a i poslední natáčené projekty už tak neprožíval. Natáčení bylo často provázené dlouhým čekáním, což ho otravovalo. Také si nebyl jistý, zda by byl stejně žádaným hercem i v dospělosti, protože řada dětských hvězd už v dospělosti na úspěchy z mládí nenavázala. Bohužel neměl ani možnost zjistit, zda by byl dobrým právníkem. Jeho život vyhasl mezi Kytlicí a Polevskem při čelním nárazu do stromu.

Film Upír ve věžáku je ve vysílání ČT1 17. srpna ráno.

Zdroje článku: