V pondělní Ulici: Příšerná zpráva pro Jolanu, Vandin odvoz na psychiatrii a Kristýnin dvojí metr

V pondělní Ulici: Příšerná zpráva pro Jolanu, Vandin odvoz na psychiatrii a Kristýnin dvojí metr
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tohle pondělí nebude pro Luďka a jeho rodinu o mnoho příjemnější než to předchozí. Na Vandu má tak velký vztek, že ji hodlá odvézt na psychiatrii. Když Jolaně oznámí, co ho k tomu vede, hodně jí tím ublíží. Dalibor věří, že by Vanda mohla sdělit světu svoji verzi příběhu.

Luděk nechá Vandu zavřít do blázince

Už je to týden od chvíle, kdy se životy rodiny Volákových proměnily v noční můru. Prohlášení, že se Luděk za tu dobu nestihl uklidnit, by bylo pouhým eufemismem. Jolana, Blanka a Evžen jsou přesvědčení, že Vanda potřebuje odpovídající léčbu závislosti, ale Luděk je odhodlaný nechat manželku zavřít na psychiatrii. Když Jolana začne jeho rozhodnutí zpochybňovat, nemilosrdně jí vpálí do tváře, že Vanda se pokusila o sebevraždu a takoví lidé přece patří do blázince.

Zpráva Jolanou samozřejmě velmi otřese. O ničem tak příšerném se jí dosud nikdo nezmínil, dokonce ani Blanka. Proto jí Jolana zavolá, aby se zeptala, proč o tom až doteď nevěděla. Blanka se omluví, ale zkrátka jí nechtěla nakládat ještě víc, už tak byla v příšerném stresu. Navíc snad nehrozí, že by se Vanda znovu pokoušela skoncovat se životem. Sama ostatně řekla, že by nedokázala skočit z balkonu.

Zavírat ji na psychiatrii by mělo smysl hned po tom pokusu, když měla opravdu černé myšlenky, ale ne s takovým časovým odstupem. Luděk si přesto prosadí svou a prášky omámená Vanda se mu bránit nebude, přesvědčená, že manžel nadále dělá jen to, co je pro ni nejlepší. Kdo ví, možná ji lékař prohlédne a usoudí, že do blázince skutečně patří, anebo ji nechá přesunout jinam. Nechme se překvapit.

Pan Volák utápí stres v alkoholu

Dalibor a Kristýna se znovu sejdou, aby si promluvili. Nejdřív oba působí trochu rozpačitě, ale nesmělý rozhovor se zase rychle přiblíží ostré hádce. Novinář se pokusí přítelkyni vysvětlit svůj pohled na věc, profesionální přístup a skutečnost, že zkrátka musí dodržovat určitá pravidla. Kdyby někde propukla korupce, kdyby docházelo k nespravedlivému jednání, ba přímo zločinu, byla by Kristýna první, kdo by se proti tomu ohradil, nebo ne? Měla by dokázat pochopit jeho jednání.

Kristýna se ale nemůže ubránit dvojímu metru. Něco jiného je bojovat proti ezošmejdce Julii, něco jiného pak odsuzovat chyby vlastní rodiny. Nakonec ale musí uznat, že Dalibor má v něčem pravdu, a slíbí mu, že se pokusí Vandu přesvědčit, aby dala rozhovor do novin. Tomáškův kolega by tak mohl napsat druhý článek, v němž umožní „druhé straně“ se k tématu vyjádřit, aby to nevypadalo, že první článek jednostranně odsuzoval Vandiny činy a naznačoval zapojení Blanky a Luďka.

Když se ale Kristýna večer konečně sejde s tátou v hospodě, ukáže se, že je příliš pozdě. Vanda už byla odvezena na uzavřené oddělení, kde si teď bude muset nějaký čas pobýt. Luděk se s dcerou udobří. Ještě před pár dny ji obviňoval, že Tomáškovi vynesla důležité informace, teď bude najednou překvapivě vstřícný. Snad k tomu dopomůže alkohol, jehož prý popíjí jen tolik, aby situaci nějak přežil.

Zdroj článku:
  • Autorský text