V pondělní Ulici se Vanda pokusí o sebevraždu a soudce uteče před Jirkou. Už s ním nechce nic mít

V pondělní Ulici se Vanda pokusí o sebevraždu a soudce uteče před Jirkou. Už s ním nechce nic mít
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pondělní epizoda Ulice bude vskutku dramatická. Vanda se odhodlá k hroznému činu. Její dopis na rozloučenou ale objeví Blanka, která nezaváhá a pokusí se ji přesvědčit, aby neskákala z balkonu komory. Dopisem se rozvíří emoce také u Hermanových. Otec Jirkovi napíše, že už nechce být kontaktován.

Blančina záchranná mise

Vanda proseděla víkend u telefonu, aniž by jedinkrát uvařila nebo dbala o vlastní zevnějšek. V pondělí ráno se ani neobtěžuje připravovat do práce. Luďkovi to začne dělat starosti, kvůli jejímu nepřetržitému hraní kdovíjakých „her“ na sebe vůbec neměli čas. Pochopitelně ji zahrne výčitkami a jasnými signály žárlivosti. Myslí si, že Vanda se ve skutečnosti nezabývá hrami, ale dopisováním s jistým barmanem z Coolny, kde je poslední dobou pečená vařená. Dokonce pohrozí, že jí zabaví telefon, a manželka vystrčí drápky. Nechybí moc, aby se hystericky rozječela o tom, jak ji dusí a omezuje.

Později se dvojice usmíří a Vanda se pokusí vyjádřit, jak moc jí na Luďkovi záleží a jak doufá, že jí snad dokáže odpustit všechny její chyby. On ale netuší, že ta slova pramení z opravdu závažných problémů, a trošku se jí vysměje, že je přehnaně dramatická. Kdyby tak věděl…

Na komoru dorazí zásilka, kterou je třeba okamžitě zaplatit z grantového účtu, jenomže Vanda na to nebude mít a pokusí se vymluvit na nejrůznější věci. Následně se díky vystresované účetní Strouhové dozvíme, že onen účet je vybílený. Tajemnici Hanuškové s hrůzou sdělí, že zůstatek na něm činí prostě nulu. Vlasta nemá, co jiného by k tomu řekla, než že paní Voláková skončí ve vězení.

V jednu chvíli to ale bude vypadat, že na takové věci ani nestihne dojít. Vanda si dobře uvědomuje, v jak obrovském lítá průšvihu, a nevidí z něj jiné východisko než sebevraždu. Červeným fixem napíše stručný dopis na rozloučenou o tom, jak všechno podělala a jak prosí o prominutí mámu a Luďka. Nechá ho ležet na stole a odebere se do vyšších pater, aby skoncovala se životem skokem z balkonu.

Dopis naštěstí objeví Blanka. Obezřetně zamíří za Vandou, aby jí záměr rozmluvila. Ujistí ji o bezpodmínečné lásce celé rodiny a o tom, jak by její smrt zničila Jolanu i Luďka. Vanda chce skočit, ale nedokáže to. V Blančině konejšivém objetí vše přizná. Vysype ze sebe pravdu o podvodech a dluzích, načež ji Blanka přesvědčí, že se musí přihlásit na policii. Přiznání je polehčující okolnost. Vanda ví, že nejdřív by měla promluvit s Luďkem, jinak už nebude mít šanci, až se věcí chopí policie. On má však nějakou schůzi, ze které se vrátí kolem půlnoci. Jak se sebou Vanda do té doby vydrží?

Blanka objeví Vandin dopis a pokusí se s ní promluvit.
Blanka objeví Vandin dopis a pokusí se s ní promluvit. | Zdroj: TV Nova

Soudce za sebou pálí mosty

Jirka doufá, že se mu podaří zastihnout otce na fakultě, kde přednáší, ale ten seriózní a hrdý soudce před ním zbaběle uteče. Podle něj už není o čem mluvit. Výsledky kontrolních testů jasně říkají, že Herman není biologickým otcem. Proto napíše Jirkovi dopis, v němž ho chladně upozorní, že si nepřeje být kontaktován, ale není třeba se bát, na dědictví se nic nezmění. To si vážně myslí, že ho Jirka nahání kvůli majetku? Prostě nechtěl ztratit jediného otce, kterého kdy měl a s nímž se po letech sblížil. Zdá se však, že soudce o další sbližování nestojí.

Zdroj článku:
  • Autorský text