Zítra v Ulici: V pátek se Lumír bude bát průšvihu, ale Jirka za napadení sprejera sklidí ovace

Zítra v Ulici: V pátek se Lumír bude bát průšvihu, ale Jirka za napadení sprejera sklidí ovace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zastavit sprejera tak, že ho napadnete, zničíte mu majetek a možná ohrozíte zdraví, rozhodně není dobrý způsob, alespoň podle Lumíra, jenž se bude celý pátek obávat důsledků svého a Jirkova činu. Jenže občané starostu naopak ocení za snahu udržovat město bez vandalů. Přehnaně opěvovat ho bude i Ája.

Mário přivede starostu na cestu barev

Lumír má za sebou napínavou noc. S Jirkou sice dopadli sprejera, ale ten by je teď klidně mohl žalovat za ublížení na zdraví. Stačí, aby někdo dal video, které celou událost zachytilo, na sociální sítě a pak se toho jistě chytí i bulvár. Všichni si budou ukazovat na šíleného starostu Hložánka i na pana Nykla. Kateřina se ho marně pokouší uklidnit.

Když se nakonec první část této dramatické vize naplní a video se skutečně objeví na sítích, Lumír v panice vtrhne na radnici, aby Jirku informoval. Ten však projeví spíš nadšení než strach a ještě asistentku Áju poprosí, aby ho sdílela na Facebooku radnice. Každý tak uvidí, co čeká vandaly, kteří si troufají sprejovat v okolí.

Jirkův a Lumírův skutek není vnímán jako nezodpovědný risk, ale jako hrdinský čin, a to nejen Ájou, nýbrž i štamgasty v hospodě. Dokonce i Kaštan je pochválí a všichni chlapi pak připijí na jejich zdraví. Kdo ale rozhodně radostí neskáče, je Mário, který se na sketu Jirku zlobí za to, jak ho zneužil.

V bistru mezi nimi dojde k hádce, jež skončí Jirkovou zcela upřímnou otázkou, co by tedy měl v ideálním případě dělat. Má snad nechat sprejery volně pobíhat po městě a ničit domy občanů? Je to nelegální, vpálí Máriovi nemilosrdně, ale ten vzápětí přijde s geniálním řešením. Starosta by přece mohl zajistit legální plochu třeba v podchodech, které jsou stejně temné a ošklivé, tak z nich sprejeři alespoň udělají pěkné prostředí a umělecky se vyjádří, aniž by jim někdo bránil a činil z nich veřejné nepřátele.

Jirku nápad natolik zaujme, že si okamžitě Máriovi řekne o tipy na konkrétní vhodná místa a rozjede velikou akci. Usmyslí si zlegalizovat vybrané prostory, zkrášlit je a pak tam třeba i pořádat vernisáže s občerstvením a benefičním přesahem.

Nedá se říct, že by Lumír jeho zápal sdílel. Podle něj budou mnozí kritizovat rozhazování radničních peněz kvůli vandalům, kteří chtějí sprejovat, ale rozhodně to dává větší smysl než je vlastnoručně honit po nočních ulicích. Do toho už se pan Nykl nikdy nenechá znovu přemluvit.

Ája opěvuje Jirkovy úspěchy a Martina začne žárlit

Jirka se pokusí před Ájou, která ho nepřetržitě chválí, zdůraznit, že se jedná původně o Máriův nápad. Ona ale tuhle skutečnost bez jakéhokoli zájmu odpálkuje s tím, že Mário toho vždycky hodně napovídá, ale Jirka dělá něco reálně.

Kouká na něj tak zbožně a dlouho, že si toho všimne Martina a zpozorní. Jirkovi připadá její žárlivost zábavná. Jen aby nebyla oprávněná…

Lumír večer přijde za Kateřinou s krásnou kyticí jako poděkováním za to, že tak ochotně pomáhá Vendule v bistru. Ještě společně proberou a shrnou události dne a Lumír vyjádří obavu z toho, co asi nezastavitelný starosta vymyslí příště. V poslední době se očividně zhlédl ve velkých gestech.

Zdroj článku:
  • Autorský text