Zítra v Ulici: Ve čtvrtek Jirka s Lumírem dopadnou sprejera a zadělají si na obrovský malér

Zítra v Ulici: Ve čtvrtek Jirka s Lumírem dopadnou sprejera a zadělají si na obrovský malér
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jirka celý den nemyslí na nic jiného než na chycení sprejera, který v okolí ničí omítky domů a vzbuzuje v občanech pocit, že pro ně starosta nedělá dost. S pomocí Mária přijde na to, kde si na vandala počíhat, a s Lumírem se vydá na noční lov. Ten však bude mít nepříjemný závěr.

Jirka využije Máriových znalostí a naivity

Ve čtvrtek ráno překvapí Ája svého obdivovaného šéfa krásnou snídaní do kanceláře. Když se ale zmíní, že Mário také kdysi býval sprejerem, Jirka všeho nechá a bez ohledu na míchaná vajíčka, párečky a zeleninku vystřelí spěšně z radnice, aby kamaráda vyzpovídal. Zajde rovnou do bistra, aby se s ním poradil, jak je třeba postupovat, když chce někdo teoreticky vypátrat kolegu sprejera.

Aniž by tušil, o co starostovi doopravdy jde, Mário mu prozradí, že se tihle lidi obvykle soustředí na nádraží, podchody a jiná dobře viditelná veřejná místa. Pokud si někdo vybere fasádu činžáku v zapadlé ulici, je to nejspíš nějaké ucho, které má ještě strach, že bude dopadeno.

Někdy se sprejeři po vyrušení vracejí na místo činu, aby dílo dokončili.

Mária potěší Jirkův nečekaný zájem o tohle téma. Dokonce mu nabídne, že ho někdy vezme s sebou, ale starosta jeho nadšení rázem uhasí prohlášením, že se nechce přidat, chce dotyčného sprejera chytit. Vandalismus na obydlích nebohých občanů rozhodně nepovažuje za umění a rozčarovaný Mário ho za ten názor okamžitě vyhodí, ale pozdě – vychytralý Hložánek už má informace, které potřeboval.

Napadení sprejera zachytí štamgast na mobilu

Po návratu na radnici Ája informuje starostu, že volala nějaká důchodkyně s dalšími postřehy o sprejerovi, jehož předchozí noci přistihla při činu. Svou práci nedokončil, a tak má Jirka slušnou šanci, že ho na místě bude moct nachytat. S nepříliš bezpečným a nerozumným plánem se svěří Lumírovi.

Vlastně ho požádá, aby se přidal a šel s ním v noci toho pouličního umělce polapit.

Ovšemže pan Nykl by raději trávil půlnoc v posteli po boku partnerky Kateřiny, ale není taková sketa, aby Jirku nechal jít samotného. Argument ohledně policie navíc starosta opět smete ze stolu se slovy, že hlídka se v okolí maximálně jednou projde, ale nic víc v záležitosti neudělá. Nemají dost lidí, aby mohli všude nepřetržitě hlídat.

Když už bude Lumír opravdu skuhrat v touze vrátit se z dobrodružné pochůzky domů, najednou se uličním náměstíčkem prožene onen vandal, pronásledovaný jedním ze štamgastů z hospody, který ho načapal, jak jim čmárá po domě. Jirka se na sprejera bez váhání vrhne a s Lumírovou pomocí ho zpacifikuje.

Dalo by se to ale brát jako napadení, což si zřejmě starosta neuvědomuje.

Adrenalin a vztek ho přimějí vytrhnout muži sprej z ruky a posprejovat mu značkové oblečení, asi aby věděl, jaké to je a že už se do téhle oblasti nemá vracet. Přítomný štamgast si bohužel celou akční scénu nahraje na mobil a Lumír se plným právem děsí, že z toho vzejde obrovský malér. Hned dalšího dne někdo zveřejní video a označí tam viníky. Jakou dohru bude událost mít?

Zdroj článku:
  • Autorský text