Za starých časů prý bývala Ulice lepší

Za starých časů prý bývala Ulice lepší
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Prázdniny sotva začaly, devatenáctá sezóna Ulice nám zamávala na rozloučenou teprve před několika dny, ale mnozí diváci už se nemohou dočkat dalších epizod, i když tuší, že podzimní díly přinesou další negativní témata a zbytečná dramata.

Už teď tvůrci postupně pouštějí do světa zajímavé a atraktivní novinky ze zákulisí, např. to, že v ateliérech pilně natáčejí Patricie Pagáčová a Tereza Brodská, které se po letech vrátí v rolích Terezy a její maminky Báry. Četní fanoušci doufají, že je to předzvěst lepších časů, že se snad konečně vrátí stará dobrá a hlavně pohodová Ulice, kterou si kdysi zamilovali.

Když se nad tím ale zamyslíte, tento seriál, jenž se na obrazovkách objevil poprvé v roce 2005, nebyl nikdy oproštěný od negativních témat. Stačí zavzpomínat, jaká byla v začátcích např. Anička Lišková, kterou oblíbená herečka Ljuba Krbová ztvárňuje už od třetího natáčecího dne, tedy v podstatě neuvěřitelných dvacet let.

Dnes Anču vnímáme jako možná trošku vlezlou, ale starostlivou a usměvavou ženskou, která je vždycky ochotná pomáhat druhým. Tenkrát jsme ji ale moc rádi neměli. Na Bedřicha, čerstvě propuštěného z vězení, se koukala skrz prsty a své předsudky dávala dost hlasitě najevo. Podezřívala ho z krádeže peněz, jednou jej dokonce falešně obvinila ze znásilnění.

Seriál se nikdy nevyhýbal negativním tématům

Kdepak, Ulice nikdy nebyla jen veselá a bezstarostná, jak si teď někteří namlouvají. Jako by zkrátka to, co uplynulo už hodně dávno, bylo v našich očích a vzpomínkách nějak růžovější. Ale když seriál začínal, vycházel z každodenního života stejně jako nyní, a rozhodně nic nepřikrášloval. Na Františkově mámě Zuzaně ukazoval, kam může člověka dohnat závislost na drogách.

Už zmíněný Bedřich se musel potýkat s důsledky svého činu, kdy neúmyslně zabil člověka. Petra Boháče srazila autem psychicky nemocná manželka, což společně s dalšími jeho problémy vedlo k tomu, že začal pít a přišel o práci i rodinu. Stala se z něj úplná troska. Ani nevěry, které scenáristé rádi a často využívají k ničení těch nejpevnějších vztahů, nebyly tehdy ničím výjimečným. Bedřich nejednou podvedl Aničku, Bára navázala románek s Boháčem, Olda Farský proháněl jednu sukni za druhou a chudák Jitka tím trpěla. Současné zápletky se zase tolik neliší.

O dusno ve škole se stará Soňa, rozhádala Magdu a Irenu.
O dusno ve škole se stará Soňa, rozhádala Magdu a Irenu. | Zdroj: TV Nova

„Tam není žádný vztah, který by byl harmonický. Vše se musí rozpadnout, rozhádat, rozejít,“ stěžuje si divačka.

Lumír má teď vcelku harmonický vztah s Kateřinou, ale kdysi byl zkaženým a zkorumpovaným politikem, jenž svou manželku Světlanu dokonce znásilnil. Markéta Havránková, o niž se Simona Pavlicová později starala jako o vlastní dceru, byla naštvaná na svého tátu, jenž opustil mámu a zahořel láskou k muži. Ani mafie v příběhu nechyběla, vzpomeňme na padoucha Vasila

A tak bychom mohli pokračovat. Zkrátka, Ulice přináší a vždy přinášela divákům spoustu nepříjemných momentů, ale i těch veselých, dojemných a romantických. Snad tomu tak bude ještě několik dalších let.

Zdroj článku:
  • Autorský text