Ulice: Matyáš Valenta končí s herectvím a hledá štěstí jinde. Důvodů má několik

Ulice: Matyáš Valenta končí s herectvím a hledá štěstí jinde. Důvodů má několik
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
František zmizel z Ulice, aby mohl rok studovat v Amsterodamu. Nyní to ale nevypadá, že by se po uplynutí dané doby měl vrátit. Jeho představitel Matyáš Valenta se totiž rozhodl seknout s herectvím úplně a místo toho se věnovat jiným oborům.

Franta se loučí s Ulicí po 18 letech

Poslední natáčecí den v Ulici už má představitel Františka za sebou a nostalgie na něj chodí ve vlnách, jak přiznal v rozhovoru pro pořad TV Nova. „Když jsem sem ráno jel, měl jsem trošku nostalgickou náladu, když jsem viděl tu velkou ceduli na vrátnici. Potom na place, když byl zase normální pracovní režim, mě to na chvilku opustilo.“

Dodal ale, že je klidně možné, aby ukápla slzička. Matyáš Valenta koneckonců v Ulici vyrostl, byl její součástí neuvěřitelných osmnáct let. Poznali jsme ho jako malého kloučka, zakřiknutého synka feťačky Zuzany Hrubé (Šárka Ullrichová), kterého si vzal později k sobě Bedřich Liška (Adrian Jastraban) spolu s Aničkou (Ljuba Krbová). Někteří v něm toho kloučka vidí i dnes a trochu rýpavě připomínají, že František během let zapomněl zmužnět. Skutečný věk by 27letému herci asi nikdo nehádal.

Franta se loučí s Knoblochovými a Ulicí.
Franta se loučí s Knoblochovými a Ulicí. | Zdroj: TV Nova

Dětské herectví mu šlo, ale teď už přesluhuje

Po natočení poslední scény se Matyáši Valentovi dostalo dárku, blahopřání a srdečného potlesku z řad kolegů a štábu. Jako František zažil v seriálu mnoho nepříjemného, ale i hezkého. Zejména s rodinou Knoblochových si užil spoustu legrace a uznal, že mu to bude chybět.

Je to práce, která mě dost baví, ale zároveň jsem v nějakém životním bodě, kdy si nemůžu dovolit dělat věci jenom proto, že mě baví. Tohle by musela být kariéra, abych mohl pokračovat a věnovat se tomu jako práci, což nechci.

Od herectví tak Matyáš Valenta dává ruce pryč a podotýká, že důvodů má hned několik. „Tím, že jsem vyrostl v hereckém prostředí a tak dlouhou dobu jsem v Ulici, a tím, jak je Ulice populární, tak to také znamená nějakou ztrátu anonymity. Tím, že jsem většinu života prožil bez té anonymity, tak mi to trošku chybí. Pocit toho, že bych si zase mohl zalézt někam do stínu, nebýt v televizi a nemít to, že mě lidi poznávají, když jdu ven, mě dost láká.

Druhý důvod je, že si myslím, že jsem se hodil na to dětské herectví, ale že vlastně už přesluhuju. Nemám herectví vystudované, nemám ho naučené technicky, jako řemeslo, ale mám prostě jen nějaké zkušenosti, se kterými si vystačím v rámci civilního herectví, ale třeba na divadlo bych se už neodvážil. Mám k tomu respekt, nemyslím si, že na to stačím. Můj talent asi neleží v herectví, ale třeba v jiných oborech.“

V souvislosti s tím Matyáš Valenta doplnil, že se teď vydává na dráhu dramaturgie a scenáristiky. Někteří diváci vyjádřili názor, že jeho postava už je v Ulici vlastně zbytečná, zatímco jiným bude sympatický Franta chybět.

„To je škoda, že František končí. Snad se někdy vrátí zpět.“

„Prakticky svůj život strávil v seriálu, konečně si odpočine a začne žít normální, klidný život podle svého. Bude mi chybět, ale zaslouží si to.“

„Je to škoda, sice se občas choval jako Franta blbě, ale jinak myslím, že je šikovný a pohodový člověk.“

Franta bude chybět i Lucii, ale chtějí si občas volat.
Franta bude chybět i Lucii, ale chtějí si občas volat. | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku: