Ulice: Soudce už ví, že ho Jirka na základě testů vyloučil jako biologického otce

Ulice: Soudce už ví, že ho Jirka na základě testů vyloučil jako biologického otce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jirka ve svém pátrání po skutečném otci a zatajování výsledků testů před Hermanem starším nebyl tak nenápadný, jak si myslel. Soudce je dost chytrý, aby pochopil, k čemu syn dospěl. Ve čtvrteční epizodě 4769 konečně dojde na jejich otevřený rozhovor.

Jirka pátrá v dávné rodinné minulosti

Zkušený policista Jirka Herman (Jan Holík) už toho v životě viděl hodně a jen tak něco ho nepoloží. Když se ale na základě výsledků genetických testů dozví, že jeho táta (Marek Vašut) mu není biologickým otcem, pochopitelně to s ním zamává. Najednou totiž netuší, kým je, jaký je jeho původ. Kdo je tedy jeho otcem? Byla skutečně máma, kterou si pamatoval jako počestnou a oddanou ženu, tátovi nevěrná? Tyto a další otázky Jirku trápí a nedopřejí mu chvíli klidu.

Odhodlaný kriminalista se v něm nezapře, když ze zvědavosti začne pátrat po střípcích vzpomínek, které se mu začnou vynořovat v hlavě. Vzpomínek na jakéhosi strýčka Láďu z dětství, k němuž s rodiči jezdíval o prázdninách na chatu. Tento muž se k němu vždycky choval moc mile a k mámě také až podezřele přátelsky. Není divu, že Jirka dospěje k poměrně jasným, byť nepravděpodobným závěrům, a zkusí z Hermana staršího vytáhnout bližší informace o jeho kamarádovi a kolegovi z mládí.

Otec překvapí. Došlo mu, co Jirku trápí

Ačkoli se Jirka domníval, že v pátrání postupuje nenápadně, pan soudce není žádný naivní a zabedněný hlupák. Poměrně rychle pochopí, co syna trápí, a bude ho odhodlaně tlačit do kontrolních testů. V nejnovějších epizodách společně zajdou do hospody, kde si konečně z očí do očí všechno poví. Soudce začne tím, že si klidně přesune přednášky i semináře a zcela se Jirkovi přizpůsobí, jen aby konečně mohli jít na testy a měli jasno. Marné tak bude Jirkovo neustálé vymlouvání se na nedostatek času. Otec ho zažene do kouta nečekanými slovy:

Dobře, myslel jsem si, že se obejdeme bez trapné doslovnosti, ale když to nejde jinak, Jiří, já znám důvody těch tvých výmluv. Rozdílné výsledky našich původních testů tě přiměly k jednomu podle tebe logickému vysvětlení. Na první pohled to logické je, ale ve skutečnosti je to naprosto absurdní. Že totiž nejsem tvůj biologický otec.

Zatímco ostřílený major se tentokrát nezmůže na odpověď, soudce pokračuje dál bez jakýchkoli pochybností.

Přece jsi znal svou matku, její názory, chování, pevné morální zásady. V jejím případě je to něco naprosto nepředstavitelného, nemyslitelného. Je to absolutní nesmysl.

Důvěra v manželku, která tady bohužel už není, aby vnesla do nekonečných dohadů světlo a potřebnou pravdu, je obdivuhodná. Ale naši blízcí nás někdy dokážou překvapit tak, jak by nás to ani ve snu nenapadlo. Kdo ví, jak to tenkrát vlastně bylo. Dnes, po tolika letech, se to už asi nepodaří zjistit. Jak Herman zareaguje, pokud Jirka na kontrolní testy přistoupí a výsledky budou pořád stejné?

Ačkoli si je soudce jistý, že se při původních odběrech musela stát chyba, skryté napětí kolem toho narůstá a diváky Ulice to přestává bavit.

Vypadá to na nekonečný příběh – to se nám Gábina ještě hodně navzdychá.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • tisková zpráva TV Nova,
  • čtenáři