Představitelka Magdy z Ulice propaguje udržitelnou módu a zavrhuje polyester. Někteří ji mají za blázna

Představitelka Magdy z Ulice propaguje udržitelnou módu a zavrhuje polyester. Někteří ji mají za blázna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herečka Veronika Čermák Macková to jistě myslela dobře, když na sociálních sítích informovala o negativním dopadu módního průmyslu na naši planetu. Její ekologicky zaměřený projev ale chytil za srdce málokoho. Mnozí se do ní opřeli a odsoudili příšerné dámské oblečení v Ulici.

Eko škola irituje diváky

Ulice spojila síly s Nadací Moment, sítí second handů, která cirkuluje oblečení, šetří zdroje a podporuje neziskové organizace. Do popředí se tak v seriálu dostalo téma udržitelné módy. V aktuálních epizodách vrcholí sbírka darovaného oblečení právě ve prospěch nadace. S nápadem přišly dvě studentky, Žofka Dušková s kamarádkou, a předestřely ho paní profesorce Procházkové, která se jim rozhodla pomoct.

Sbírka má úspěch i díky Soně.
Sbírka má úspěch i díky Soně. | Zdroj: TV Nova

Posléze se do bohulibého projektu s nadšením zapojila také Soňa Čechová, jež tentokrát odvedla záslužnou práci a skutečně děvčatům pomohla dosáhnout úspěchu. Na chystanou sbírku upozornila i média, a tak se Žofka s kamarádkou mohly blýsknout před fotoaparáty.

Už dříve se objevila informace, že Veronika Čermák Macková, představitelka Magdy Procházkové, přišla s návrhem spolupráce s Nadací Moment. V důsledku toho se tak ona sama i další herečky v Ulici začaly oblékat do oděvů z druhé ruky. Údajně by se mohlo stát, že pokud diváci darují do organizace Moment nepoužívané kousky oblečení, ty se pak třeba objeví v seriálu. Nevyhazujte, ale darujte, vyzývá Ulice své fanoušky, z nichž ale ne každý je tímto přístupem oslněn.

Moc do toho netahejte EKO BIO nebo s tím otrávíte spoustu diváků. Stačilo už s eko školou, k tomu jsou v TV jiné platformy… Doma poctivě třídíme odpad, ale jak říká klasik ‚vodcamcaď pocamcaď‘. Jinak vás mám ráda, ale BACHA.

Magda marně vyzývá k bojkotu plastů

Příliš nezaujala ani snaha Veroniky Čermák Mackové poučit diváky skrze sociální sítě, kde odpovídala na otázky, jak módní průmysl škodí naší planetě a proč bychom neměli používat oblečení z polyesteru.

„Odhaduje se, že módní průmysl odpovídá za deset procent celosvětových emisí uhlíku, což je více než mezinárodní letecká a námořní doprava dohromady. Dále znečišťuje vodu, půdu i vzduch a produkuje enormní množství odpadu. Každou sekundu je někde spáleno nebo uloženo jedno nákladní auto plné oblečení,“ vylíčila v krátkém videu. „Polyester se vyrábí z ropy, což je plast. Ten se rozkládá až dvě stě let. Navíc se při praní uvolňují mikroplasty a ty se potom dostanou do oceánu. Každý rok se uvolní takové množství plastu, které odpovídá padesáti miliardám plastových lahví. Ty mikroplasty potom spapají rybičky a ty rybičky potom spapáme my.“

„A dál? Koho to zajímá?“ reagovala jedna z divaček.

Ty hadry, co tam na sobě nosíte, hlavně Karla s Gábinou a Ivou, jsou naprosto příšerné. Tyhle ekožvásty si vykládejte v zemích třetího světa, aby tam nedělali binec a používali eko materiály.

„To je sice pěkné a jsem přesvědčená, že i pravdivé, ale co bych s tím měla udělat? Nenapadá mě žádné řešení, protože plasty se na nás valí ze všech stran,“ napsala další. „Pokud se snažíte přesvědčit všechny lidi o nepoužívání plastů, a to všude, tak je to sysifovská práce na řadu desetiletí.“

„Ta se už taky zbláznila,“ zaznělo už jen stručně z řad komentujících.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • čtenáři