Ulice: Představitel přísného profesora slaví 5. září narozeniny. Mnozí diváci by Kalinu za učitele nechtěli

Ulice: Představitel přísného profesora slaví 5. září narozeniny. Mnozí diváci by Kalinu za učitele nechtěli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Férový a schopný hodně naučit, ano, ale také nekompromisní, přísný a hrůzu nahánějící. Tak někteří mohou vnímat profesora Kalinu ze staré školy, který učí na gymnáziu v Ulici. Jeho představitele Pavla Nového mají ale jistě rádi všichni diváci. Oblíbený herec ve čtvrtek 5. 9. slaví narozeniny.

Krátké kalhoty a otužování, to je jeho

Herec Pavel Nový se narodil v Plzni 5. září 1948, letos tak oslaví 76 let. Popularitu u širšího publika mu vynesla postava zvukaře Pepy v komedii století S tebou mě baví svět (1982), zazářil ale v celé řadě dalších žánrově pestrých českých filmů – komediích, dramatech, ba i kriminálkách.

Pamatovat si ho můžete mj. ze snímků Fešák Hubert (1984), Pěsti ve tmě (1986), Artuš, Merlin a Prchlíci (1995) nebo Spiklenci slasti (1996). Zaujal i menšími roličkami v komediích Karla Janáka Snowboarďáci (2004) a Rafťáci (2006). Nejnověji se zatím objevil ve filmech Největší dar (2022), Mimořádná událost (2022) a Prázdniny s Broučkem (2024). Je členem souboru Ypsilonka a tělem i duší sportovec, proslulý celoročním nošením krátkých kalhot.

V Ulici hraje profesora, který není každému po chuti

Mojmír Kalina v podání Pavla Nového je kantor ze staré školy, zvyklý na určitá pravidla a osvědčené postupy, proto se často dostává do křížku s mladšími kolegy, kteří touží zastaralé přístupy inovovat a činit přijatelnějšími pro dnešní studenty.

Mojmír žije s Otovou mámou Boženkou Puklickou, někdejší ředitelkou školy. Když se k této funkci dostala Irena Landová, chtěla ho poslat do důchodu v domnění, že už právě na moderní výuku nestačí. Nakonec si z něj udělala spojence, ale přestože Kalina by měl na gymnáziu nadále učit, poslední dobou ho moc nevídáme. Diváky to vcelku mrzí, jelikož samozřejmě obdivují herce Pavla Nového a také doufají, že právě přísný Kalina by snad konečně zametl s intrikánkou Soňou.

Jak oblíbeným učitelem by ale poněkud odměřený a zásadový Mojmír Kalina byl pro samotné diváky Ulice? Co si myslí o jeho možná už trošku zastaralých metodách? Naháněl by jim takový kantor strach, chovali by vůči němu respekt nebo spíše zášť?

Učí na gymnáziu, tak má nárok po studentech něco vyžadovat. Kdo je úplně tupý, tak tam nemá co dělat. Hraje to výborně, mám ho moc ráda.

„Ne, nebyl by můj oblíbený. Měla jsem takovou učitelku na střední. Ubručená, zlá ženská, doteď z ní mám trauma.“

Ani ne. Kdysi jsem měla podobného bručouna z češtiny. Naučil, ale všichni z něho měli strach. Taky to byla stará škola.

„Vlastně ano, měli jsme ve škole učitele, který by povahově i zkušenostmi na Kalinu pasoval a byl super.“

Tak to vidíte, stejně jako na všechno ostatní v nekonečném seriálu jsou i na profesora Kalinu rozličné reakce. Jeho představiteli Pavlu Novému ale k narozeninám přejeme vše nejlepší.

 

Zdroje článku: