Ulice: Konec spolupráce Vítka a Miloše. Poctivec Klíma hledá něco uspokojivějšího

Ulice: Konec spolupráce Vítka a Miloše. Poctivec Klíma hledá něco uspokojivějšího
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Věčná hádka mezi poctivostí, kterou provází utahování opasku, a nezákonnou činností, která je běžnou praxí a umožní firmě přežít, dorazila i do Evivy. Rozdílné názory hrozí rozdělit Vítka a Miloše, ukončit jejich společné podnikání a přimět Klímu shánět novou práci. Možná skončí zase v bance.

Chudá poctivost versus bohatá jistota

Stavební firma Vítka (Filip Čapka) a Miloše (Jiří Štrébl) se poslední dobou opět potýká s existenčními problémy. Zakázek je málo, a když už nějaké jsou, nebývají obvykle nijak velké ani výhodné. Materiál podražil, všechno je vlastně dneska dražší, a tak Vítek dělá, co může, aby zákazníky nesedřel na kost, ale přitom něco málo vydělal pro přežití firmy a rodiny. Pan Klíma se snaží dělat poctivě a věří, že jinak to ani nejde. Cokoli jiného by byla cesta do pekla. Miloš je poněkud praktičtější, otevřenější různým možnostem, ne vždy nutně legálním.

Zákony jsou hezká věc a čisté, přehledné faktury také, ale mnohem lepší je neztrácet potenciální zákazníky jen proto, že se hraje podle pravidel. Odvést práci a nechat si zaplatit načerno je přece docela běžné, ne? Kdo to dneska nedělá? Hlavní je nějak překlenout složité období. Pracovat poctivě si může dovolit jenom ten, kdo na to má. Donedávna dobří kamarádi a společníci teď narazili na něco, v čem se bohužel nedokážou shodnout a co bude zřejmě důvodem jejich definitivního rozdělení.

Vítka za daných okolností práce ve firmě už netěší a začíná vážně uvažovat, že si najde jiné zaměstnání. Sám ještě neví co, nejspíš něco souvisejícího s financemi. Každopádně cítí, že potřebuje změnu. Zase. Občas to trochu vypadá, že ani neví, co potřebuje, a že u ničeho dlouho nevydrží. Někteří diváci jeho poctivost oceňují, jiným se nelíbí, že takhle klidně hodí partnera přes palubu.

Miloš by mohl přijít o posledního kamaráda

Povězme si upřímně, dokáže Miloš sám udržet Evivu nad vodou? On, který byl vždycky spíš přes tu ruční dřinu než myšlení a papírování? Těžko. Vítek sice slibuje, že mu za sebe sežene nějakou uspokojivou náhradu, ale už to nebude stejné, pravda? A jak se zdá, Milošovi možná brzy nezbude žádný blízký kamarád. Bedřich se mu odstěhoval, mladý František taky, vždyť on má jenom Vítka Klímu. Na jak dlouho ale?

Při tom, jak jsou v dnešní době vytížené stavební firmy, opravdu nechápu, že nemají práci. Nebo je to v Praze jiné? U nás musíš řemeslníky uplatit zlatem, jak je jich málo.

„Snad to Vítek překoná a vydrží v Evivě a získají nějaké dobré zakázky.“

Snad neustoupí. V realitě takových lidí člověk moc nenajde. Dělat bez faktury a platit na ruku je standard, tak snad alespoň v Ulici se najde jeden poctivý, kdo si nemyslí, že zákony jsou jen nějaká doporučení.

„Je to od něj podraz na Miloše, napřed ho do firmy uvrtá a teď to skončí.“

Jiří Štrébl v rozhovoru na začátku dvacáté sezóny zmínil, že by ocenil, kdyby jeho dějová linka byla humornější. Mrzelo ho, že ve stavební firmě teď nemá zrovna moc prostoru pro legraci. Teď to ale nevypadá, že by se měl podobného zlepšení v brzké budoucnosti dočkat.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • čtenáři