Ulice: Lubošův stav se zhoršuje a Věra už mu dala jméno – Alzheimer

Ulice: Lubošův stav se zhoršuje a Věra už mu dala jméno – Alzheimer
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Toho, že je Luboš čím dál častěji zmatený, si konečně začali všímat i Kryštof s Tonym. Spojili síly s Věrkou, aby ho přes atraktivní lázeňskou dovolenou dostali na vyšetření k lékaři, ale protože se tam tvářil, že mu nic není, doktor ho prohlédl jen zběžně. Věra už se přitom obává Alzheimera.

Na vině nebude pouhé stáří

O tom, že je Luboš Mareček vážně nemocný, už diváci nepochybují. Ostatně i jeho představitel Rosťa Novák starší potvrdil, že se bude potýkat s vážnými zdravotními problémy, a poznamenal, že je sám zvědavý, co všechno mu tvůrci seriálu ještě naloží. O jakou nemoc ale jde a jak se s ní celá rodina popasuje? O tom zatím mohou diváci jenom spekulovat na základě různých projevů.

Určitě je nemocný, moje babička mě pak taky nepoznávala a mluvila jen o tom, co bylo dříve. Nevím, jestli to byla demence nebo Alzheimer, ale bylo jí něco kolem 70 let. Každý to má v jiném věku…

„Určitě mu něco je, ale když si to sám nepřipustí, je těžké mu pomoci.“

Stáří to bude těžko. Ano, člověk je občas zmatený nebo si nemůže vzpomenout na jméno, ale určitě se nepomočuje, poznává vnuky, ví, jak se jmenují. Tohle, co on předvádí, je nemoc. Znám i mladší, kdo tímhle trpí.

Věře se chce plakat, nikdo jí nevěří

Luboš se poslední dobou počurává, čím dál více zapomíná, spíše se potácí, než že by normálně chodil, a nálady se mu mění každou chvíli. Na Věrku (Milena Steinmasslová) je nepříjemný v domnění, že z něj dělá blázna a schválně mu schovává věci, přitom jediná Věra zatím měla odvahu dát obavám konkrétní jméno: Alzheimer. Přesně tak, paní Marečková už si o nemoci něco načetla a je si téměř jistá, že její manžel, kterého zná desítky let, by jí mohl trpět.

Bohužel Věrčiným teoriím nikdo nevěří – ani Luboš, ani jeho lékař. Tonymu (Ondřej Volejník) a Kryštofovi (Kryštof Rímský) se povedlo nalákat Luboše na lázeňský pobyt. Aby ho ale získal, musel by nejdřív zajít na prohlídku k doktorovi. Věrka ho tam doprovodila v naději, že manžel bude pořádně a kompletně vyšetřen, ale to se nestalo.

Doktor ho prohlédl jen tak zběžně, protože Luboš měl zrovna dobrý den a jako zkušený herec předváděl, že se cítí naprosto zdráv. Přesvědčil by snad i odborníka na Alzheimera. Kdepak, bez důkladných testů k tomu určených není šance, že by někdo nemoc odhalil včas. Ale pokud se na to nepřijde, bude vše jenom horší. Věrce je do pláče a neví, co si počít. Jak to bude dál a co předvídají diváci?

„Já bych tipla na nějaký nádor v mozku.“

„Přesně to je i můj názor. Strýc měl nádor na mozku a průběh byl stejný, zapomínání, chodil jako opilý.“

„Myslím, že by ho měli odvézt do Švýcarska a nechat utratit, jak je v Ulici zvykem.“

Poslední poněkud necitlivý komentář poukazuje na fakt, že tohle téma už jsme v seriálu nejednou měli, poprvé v dějové lince Václava Krále (Radoslav Brzobohatý) a podruhé právě v případě Magdiny maminky Zdeny (Yvetta Blanarovičová), která se rozhodla situaci vyřešit eutanazií v zahraničí.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • čtenáři