Ulice: Alzheimer postihl Václava Krále i Magdinu maminku Zdenu. Teď se možná vznáší nad Lubošem

Ulice: Alzheimer postihl Václava Krále i Magdinu maminku Zdenu. Teď se možná vznáší nad Lubošem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Luboš není ve své kůži už od začátku dvacáté sezóny. Fanoušky seriálu příliš nenadchlo, že scenáristé změnili další dříve sympatickou postavu v nerudného protivu. Zřejmě se za tím ale skrývá něco víc. Agrese, změny nálad, zapomínání, to vše může souviset s vážnou nemocí.

Další negativní téma: hádavý a agresivní Luboš

Luboš Mareček byl jednou z pohodových postav, které řeší věci v klidu. Vždy se snažil krotit spekulace své ženy Věry, když měla potřebu strkat nos do záležitostí syna Kryštofa. Zkrátka takový spokojený flegmatik, jenž se nenechá rozhodit. To ale s příchodem dvacáté sezóny přestalo platit. Luboše, jehož jsme znali před prázdninami, už v nynějším zatrpklém a věčně nespokojeném bručounovi nepoznává asi nikdo.

Jistě, jeho nevrlé, přímo hrubé chování by se dalo omluvit tím, že delší dobu nemůže pořádně chodit a věnovat se s Vojtou fotbalu, který má tak rád, ale zřejmě půjde o mnohem víc. Luboš zapomíná, Vojtu dokonce jednou oslovil jako Karlíka, neudrží moč a jeho nálady se mění jako na horské dráze. Kdykoli dá Věrka najevo, že má na věci jiný názor, hned se do ní tvrdě pustí a vynadá jí za to, že ho nikdy nepodpoří. Když s něčím přijde on, je to podle ní vždycky špatně. Má pravdu, nebo jí křivdí? Tak nebo tak, křičet by na manželku nemusel.

Co se s ním děje? Na základě ukázky dostupné na TV Nova můžeme soudit, že Luboš ztrácí chuť k životu, jak říká Věrka. Přestávají ho bavit věci, které ještě nedávno míval v oblibě, třeba luštění křížovek nebo chození na fotbalové zápasy. Diváci už nějakou dobu spekulují, jestli Luboš netrpí vážnou nemocí. Pochopitelně je nijak netěší, že scenáristé Ulice proměnili sympatickou postavu v nesnesitelného mrzouta a že zase přicházejí s vysloveně negativní zápletkou, místo aby konečně přinesli něco vtipného a pohodového, jak v začátku sezóny slibovali.

Mně přijde, že Lubošovi začíná Alzheimer, to jsem si říkala, už jak tam řešili tu agresi. Teď si ještě plete jména.

„Myslím, že nastupuje demence, zažila jsem to u dědy. Pomaličku, zlehoučka a bum, zažili jsme si své.“

Tipovala bych na demenci, počínající Alzheimer. Ale než na to přijdou, že mají zajít k doktorovi, bude to trvat nejspíš pár dílů. Tam než se něco vyřeší, je půlrok pryč.

„V Ulici jsou jenom komplikace, problémy a starosti. Proč scenáristé nenapíší také něco radostného a veselého?“

Scenáristé se už zase opakují

Pokud bude Luboš opravdu trpět Alzheimerovou chorobou, bude to další důvod ke kritice, protože tohle téma už jsme v Ulici měli minimálně dvakrát, poprvé v souvislosti s Václavem Králem, jehož se manželka Marie snažila uchránit před nástrahami této nemoci, a následně v případě mnohem mladší postavy, Magdiny maminky Zdeny, která se raději rozhodla pro eutanazii, než aby dlouhodobě trpěla.

Bylo by hezké, kdyby se pro jednou ukázalo, že o nic tak vážného nejde a Luboš měl prostě jen nějaké chmurné období, jež zase přejde. Tak nebo tak je skutečně s podivem, že ho Kryštof nedotlačí k návštěvě odborníka. Už to, že si Luboš plete jména, zapomíná a je agresivní, by ho přece mělo přimět zbystřit.

Zdroje článku: