Ty nejlepší spaghetti westerny podle Quentina Tarantina

Ty nejlepší spaghetti westerny podle Quentina Tarantina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nikdo nemiluje vytváření žebříčků víc než Quentin Tarantino. Jak se již stalo tradicí, oblíbený režisér každý rok rád informuje fanoušky o svém vkusu tím, že zveřejňuje žebříček deseti nejlepších filmů roku podle svého vkusu, ale nezapomíná ani na historii kinematografie.

Quentin jako vášnivý konzument starších filmů rád vyjadřuje svůj názor na žánry, které ho nejvíce baví, a tentokrát se rozhodl zveřejnit žebříček svých oblíbených spaghetti westernů.

Deset nejlepších westernů podle Quentina

1. Hodný, zlý a ošklivý je film z roku 1966, který režíroval Sergio Leone s Clintem Eastwoodem, Eli Wallachem a Lee Van Cleefem v hlavních rolích. Délka: 182 min. Země výroby: Itálie, Španělsko.

Drby:

Clint Eastwood měl výhrady ke scénáři, protože se musel o scénu podělit s dalšími dvěma herci. Konkrétně se hlavní hrdina obával, že lví podíl na filmu bude mít Eli Wallach, zejména pokud jde o sympatie veřejnosti. Jak řekl po letech: „V prvním filmu jsem byl sám, ve druhém jsme byli dva, tentokrát jsme byli tři. Při tomto tempu jsem si představoval, že v dalším projektu budu sdílet scénu s celou americkou kavalérií."

Z tohoto důvodu Eastwood oficiálně váhal roli přijmout, což vedlo k vyjednávání o jeho honoráři, který byl štědřejší než u předchozích dvou filmů se Sergio Leonem. Herec měl nárok na procenta z tržeb ve Spojených státech a kromě honoráře dostal ferrari.

2. Pro pár dolarů navíc je film z roku 1965 režírovaný Sergio Leonem s Clintem Eastwoodem a Lee Van Cleefem v hlavních rolích. Délka: 130 min. Země výroby: Itálie, Španělsko, Německo.

Drby:

Clint Eastwood nosil stejné pončo ve všech třech filmech z takzvané „dolarové trilogie“, aniž by byl oděv někdy vyprán nebo nahrazen. Bylo to na žádost herce i legendárního režiséra trilogie Sergia Leoneho. Pončo bylo několikrát opravováno. V jedné části trilogie je pončo proraženo sedmi kulkami a pozorný divák si všimne opravených děr.

Leone v životopisném díle odhalil, že Eastwoodovo pončo, které se později stalo jedním z nejikoničtějších oděvů v historii kinematografie, bylo herci pořízeno z jeho podnětu. Eastwood neměl podle režiséra dostatečně impozantní horní část těla a pončo zakoupené ve Španělsku tento nedostatek skrylo.

3. Django je film z roku 1966, který režíroval Sergio Corbucci s Franco Nerem a José Bódalem. Délka: 91 min. Země výroby: Itálie.

4. Žoldnéř je film z roku 1968, který režíroval Sergio Corbucci s Franco Nerem a Jackem Palancem. Délka: 110 min. Země výroby: Itálie, Španělsko.

5. Tenkrát na Západě je film z roku 1968 režírovaný Sergio Leonem, v hlavních rolích Henry Fonda a Claudia Cardinale. Délka: 165 min. Země výroby: Itálie, USA.

6. Pro hrst dolarů je film z roku 1964, který režíroval Sergio Leone s Clintem Eastwoodem a Gian Maria Volonté. Délka: 99 min. Země výroby: Itálie, Španělsko, Německo.

7. Dny hněvu je film z roku 1967, který režíroval Tonino Valerii s Lee Van Cleefem a Giulianem Gemmou. Délka: 111 min. Země výroby: Itálie, Západní Německo.

8. Muž proti muži je film z roku 1967, který režíroval Giulio Petroni s Lee Van Cleefem a Johnem Phillipem Lawem. Délka: 114 min. Země výroby: Itálie.

9. Navajo Joe je film z roku 1966, který režíroval Sergio Corbucci s Burtem Reynoldsem a Aldo Sambrellem. Délka: 93 min. Země výroby: Itálie, Španělsko.

10. Ringo se vrací je film z roku 1965, který režíroval Duccio Tessari s Giulianem Gemmou a Fernandem Sanchem. Délka: 96 min. Země výroby: Itálie, Španělsko.

Právě jeden z vybraných filmů, Navajo Joe, je v nabídce 24. 7. večer na Prima Max.

Zdroje článku: