Twisters – ve spáru přírodních živlů podruhé: Nabízí se zajímavé srovnání, jak se jeden námět natočil v roce 1996 a dnes

Twisters – ve spáru přírodních živlů podruhé: Nabízí se zajímavé srovnání, jak se jeden námět natočil v roce 1996 a dnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zemětřesení, požáry, záplavy, výbuchy sopek a bouřky, kvůli kterým vznikají tornáda. Filmaři mají tyto katastrofické náměty hodně oblíbené. Tím, jak se rozvíjí filmové počítačové technologie, má divák příležitost si z bezpečí domova prohlédnout, jak to vypadá, když se příroda hodně zlobí a trestá.

Už v roce 1996 se do boje s tornádem ve filmu Twister pustila křehká, ale odhodlaná Helen Hunt s Billem Paxtonem. Helen si zahrála mladou vědkyni, která v dětství zažila nepříjemnou zkušenost s tornádem. Rozhodla se, že svůj život zasvětí bádání a vynalezne způsob, jak tornádo předpovědět dostatečně brzy, aby se lidé dokázali na jeho ničivou sílu připravit.

Film v roce 1996 nabídl divákům velice zajímavé efekty. Vzduchem létaly krávy, cisterny i celé budovy. Odvaha „lovců tornád“ hraničila s naprostým šílenstvím. Celým příběhem se táhne romantická dějová linka ústřední dvojice, která udělala film atraktivní i pro romantické povahy.

Už tenkrát byl rozpočet filmu štědrý a speciální efekty spolykaly asi 20 milionů dolarů.

Film se natáčel 95 dnů. Úsměvné je, že zvuk tornáda byl vytvořený z velmi zpomaleného sténání velbloudů. K výrobě větru byl v některých scénách použit motor z Boeingu 707.

Snímek s rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému příběhu, skvělým speciálním efektům a obřímu diváckému potenciálu nakonec vydělal na světových tržbách téměř 500 milionů dolarů. Stal se tak obřím hitem, který si utrhl dvě nominace na Oscara a doslova si řekl o novější zpracování.

Nové zpracování rozhodně svému předchůdci ostudu nedělá

V polovině července vtrhl do kin Twisters. Filmový hrdina z roku 1996, Bill Paxton, měl svůj vlastní nápad na pokračování, který zahrnoval i jeho filmovou manželku, kterou byla Helen Hunt, a dceru. Celá rodinka pokračovala v lovení tornád a vyvrcholením mělo být tornádo inspirované skutečnou událostí. Bohužel herec předčasně zemřel, a s ním i nápad na film.

Daisy Edgar-Jones hraje Kate Coopero, bývalou lovkyni bouří, kterou pronásleduje trauma z ničivého setkání s tornádem během jejích vysokoškolských studií. Kate nyní studuje bouřky na obrazovkách v New Yorku. Její přítel Javi (Anthony Ramos) ji vyláká zpět na otevřené pláně, aby otestovala nový převratný systém sledování bouří.

V terénu se její cesty zkříží s Tylerem Owensem (Glen Powell), okouzlující a bezohlednou hvězdou sociálních sítí, která se vyžívá ve zveřejňování svých dobrodružství při honbě za bouřkami se svou bouřlivou partou. Čím nebezpečnější, tím lepší. Jak se bouřková sezóna zintenzivňuje, rozpoutávají se děsivé jevy, které nikdy předtím neviděli. Kate, Tyler a jejich konkurenční týmy se ocitají přímo v dráze několika bouřkových systémů sbíhajících se nad střední Oklahomou.

Pokračování klasiky z devadesátých let sice nevrací na scénu známé hrdiny, ale známý styl ano, a to diváci oceňují. Lee Isaac Chung pojal Twisters jako katastrofický akčňák z devadesátých let, který se nebojí být kvůli zábavě trošku naivní, sází na sympatické hrdiny i velké akční scény s dobrými triky. Přestože ničím nepřekvapí, jde rozhodně o příjemnou podívanou, se kterou se dají strávit dvě pohodové hodiny.

Zdroje článku: