Kvíz: Jak dobře znáte film Tři vejce do skla? Otestujte své znalosti této komedie plné nadčasového humoru

Kvíz: Jak dobře znáte film Tři vejce do skla? Otestujte své znalosti této komedie plné nadčasového humoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tři vejce do skla je velmi významným filmem 30. let minulého století. Film byl natočen pod vedením režiséra Martina Friče, jehož zásluhou máme filmy jako Škola základ života, Císařův pekař a pekařův císař či Hotel Modrá hvězda. Mimo jiné se zde objevil i král komiků Vlasta Burian, který se skvěle hodil pro svou roli ohromného humorníka. Film měl premiéru v roce 1937 a jsou zde prvky situační komedie, ale i detektivního příběhu. Dodnes tak baví řadu diváků svou lehkostí a hravostí.

Hlavní hrdina Gaston Roux, hraný již výše zmíněným Vlastou Burianem, je francouzský herec, kterého v příběhu nečeká žádná spletitá zápletka ani intrika. Zápletka filmu pojednává právě o Gastonu Rouxovi, který se ocitne v roli detektiva a musí odhalit zločineckou skupinu. Lidé si ho však zamění s jinou osobou, a díky tomu vzniká mnoho komických situací. Záměna jedné osoby za druhou je tedy hlavní zápletkou celého filmu a ponese se jím až do konce.

Z dominantní části se film odehrává ve Francii, což je prvek, který v Československu ještě nikdo neznal. Možná právě i pro tento originální námět film zaujal tolik diváků. Toto prostředí opět nabízí několik skvělých námětů k humorným situacím a scénkám. Díky skvělým kulisám celý film působí poměrně bohatým dojmem.

Hudbu k filmu složil v té době jeden z nejvýznamnějších hudebníků u nás, a to Jára Beneš. Svou hudbou dokonale podtrhuje pařížskou atmosféru a přispívá jeho lehkosti a humoru. Hudba je vhodná pro herecký styl Vlasty Buriana, a dopomáhá mu rytmizovat komické scény.

Humor filmu je velmi situační a vychází ze stylu slapstick. Tento styl je velmi blízký právě Vlastovi Burianovi, který se v této roli našel. Ve filmu je často využíván situační humor, kdy se jedinec dostane do absurdní situace, ze které není možné východisko. Neustálé napětí, kdo je kdo a kdy bude dvojník odhalen, tomuto typu humoru pouze přispívá. Odhalení dvojníka bude mít na svědomí monokl, který je mimochodem typickým Burianovým rekvizitním prvkem a ve filmu se tedy stává klíčovým faktorem odhalení.

Tři vejce do skla však není jedinou úspěšnou spoluprací Vlasty Buriana a Martina Friče. Jedná se totiž o již třetí díl v této jejich trilogii humorných filmů. Trilogie začíná filmem To neznáte Hadimršku (1931) a pokračuje snímkem Funebrák (1932). Úspěch této série jen poukazuje na to, jakou skvělou dvojici Frič a Burian společně tvořili.

Jistě vás zarazil název tohoto filmu, který odkazuje na koktejl „Tři vejce do skla“, což je nápoj symbolizující luxusní a noblesní prostředí. Tento nápoj není pro film nějak zásadní, filmu však přidává prvek ironie a nadhledu, který najdeme v celém dění filmu.

Tento titul je jedním z těch filmů, který přináší radost a úsměv i po více než 80 letech od svého vzniku. Díky mistrovskému vedení Martina Friče a brilantnímu hereckému výkonu Vlasty Buriana se jedná o nezapomenutelné dílo, které si zaslouží místo v žebříčku českých filmů.

Teď se pojďme podívat, jak dobře tento ikonický titul znáte. Ověřit si to můžete krátkým kvízem.