Tom Hanks patří k nejserióznějším americkým hercům, ale jeho role z mládí jsou spíš úsměvné

Tom Hanks patří k nejserióznějším americkým hercům, ale jeho role z mládí jsou spíš úsměvné
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americký herec, režisér, producent a scenárista se narodil 9. července 1956 ve městě Concord v americké Kalifornii jako Thomas Jeffrey Hanks. Než se prosadil do rolí charismatických hrdinů, prošel si řadou rodinných komedií, nad kterými dnes kroutíme hlavou, ale ve své době nás dokázaly pobavit.

Proslavil se rolemi ve filmech Forrest Gump, Zelená míle, Zachraňte vojína Ryana, Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Kapitán Phillips, Atlas mraků, Zachraňte pana Bankse, Moje krásná učitelka, Soukromá válka pana Wilsona, Lupiči paní domácí, Terminál, Chyť mě, když to dokážeš, Trosečník, Samotář v Seattlu, Láska přes internet, Apollo 13, Filadelfie, Velký, Ohňostroj marnosti, Žbluňk! atd.

Jako režisér natočil filmy To je náš hit! a Moje krásná učitelka. Zkusil i několik epizod seriálů Bratrstvo neohrožených, Ze Země na Měsíc, Padlí andělé nebo Příběhy ze záhrobí.

Tom Hanks je častým spolupracovníkem Stevena Spielberga. Zahrál si v jeho filmech a spolupracovali také na seriálu Bratrstvo neohrožených, který potvrdil Hanksovu pozici úspěšného režiséra, producenta a scenáristy. Po světovém úspěchu seriálu následovalo volné pokračování The Pacific.

Do roku 2020 Hanksovy filmy vydělaly po celém světě přes 9,96 miliardy dolarů, což z něj dělá jednoho z nejvýdělečnějších herců v historii.

Z hercova života

Tom Hanks se v roce 1979 přestěhoval do New Yorku a získal první (vedlejší) roli ve filmu On ví, že jsi sama. Zároveň získal roli na divadle, díky které si našel hereckého agenta. Díky krátkému seriálu Bossom Bodies a vedlejší roli v seriálu Happy Days si Hankse všiml režisér Ron Howard a obsadil ho do hlavní mužské role v romantické komedii Žbluňk!. Druhý hit, se kterým na počátku kariéry Hanks zabodoval, byla komedie Pánská jízda.

V první polovině 90. let se z Hankse stala velká hollywoodská hvězda díky hitům Forrest Gump, Samotář v Seattlu, Filadelfie a Apollo 13. Následovaly úspěchy s filmy Zachraňte vojína Ryana a Trosečník. Od 90. let jeho jméno také často figuruje na udíleních různých cen, včetně těch nejprestižnějších.

Mezi lety 1978 a 1987 byla jeho manželkou herečka Samantha Lewes. Mají spolu dvě děti. Syn Colin se objevil v sérii Fargo. Od roku 1988 je jeho manželkou herečka Rita Wilson. Mají spolu dvě děti. Starší Chester se objevil v malé roli ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

Zajímavosti

  • V roce 2013 v pořadu Noční Show Davida Lettermana prozradil, že má diabetes typu 2.
  • Konvertoval k řecké ortodoxní církvi.
  • Je vášnivým sběratelem manuálních psacích strojů.
  • Finančně podporuje mnoho politiků americké Demokratické strany a je zastáncem homosexuálních manželství.
  • V roce 2008 v prezidentských volbách veřejně podpořil Barracka Obamu.
  • Je zastáncem ochrany životního prostředí a alternativních paliv. Investuje do vývoje vozidel na elektrický pohon.
  • Je vzdáleným příbuzným bývalého amerického prezidenta Abrahama Lincolna.
  • Jeho oblíbeným zpěvákem je Elvis Presley.
  • Od mládí je dobrým přítelem zpěváka Bruce Springsteena.
  • Spřátelil se s herečkou Meg Ryan, se kterou hrál zamilovaný pár ve filmech Samotář v Seattlu a Láska přes internet.
  • K jeho nejoblíbenějším filmům patří 2001: Vesmírná odysea, Kmotr, Fargo, Slon a Hříšné noci. Je fanouškem seriálů Pán času a Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti.

Herce si můžete připomenout ve filmu Velký z roku 1988. Ve vysílání je na Prima Max 20. června odpoledne.

O filmu

Malý chlapec Josh si moc přeje, aby byl větší a mohl jít na rande s dívkou, která se mu líbí. Na pouti nachází atrakci, která má plnit přání, a tak nelení a vysloví to své – chce být už velký. Když se druhý den ráno probudí, zjišťuje, že se mu jeho přání opravdu vyplnilo a že jeho tělo přes noc vyrostlo. Je z něho sice dospělák, ale uvnitř je to stále ten stejný dvanáctiletý kluk. Naštěstí má Josh kamaráda Billyho, který mu pomáhá a učí ho, jak se správně chovat jako dospělý muž. Josh se totiž musí naučit, jak najednou žít v neznámém a nelehkém světě dospělých, který zahrnuje například i hledání práce. Když si ale Josh najde jak přítelkyni, tak skvělou práci, už se stát zpátky dítětem nechce.

Zajímavosti k filmu

  • Herec Tom Hanks získal za roli Joshe v roce 1989 na Zlatých glóbech ocenění Nejlepší herec – komedie/muzikál.
  • Jednou z prvních voleb pro hlavní roli Joshe byl pro režisérku John Travolta a i on sám měl o roli zájem. Studio ho ale nechtělo, protože měl právě za sebou několik komerčně neúspěšných filmů.
  • Počítačová hra Cavern of the Evil Wizard, kterou hraje Josh (Tom Hanks), byla vytvořena speciálně pro tento film.
  • Penny Marshall se stala první režisérkou, jejíž film utržil v Severní Americe přes 100 milionů amerických dolarů.
  • Uživatelé ČSFD dali filmu hodnocení 75 %.
Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • csfd.cz,
  • Autorský text