Tetovaný: Psal se rok 1968 a před kamerou se setkaly dvě francouzské legendy, které na sebe mimo kamery nepromluvily ani slovo

Tetovaný: Psal se rok 1968 a před kamerou se setkaly dvě francouzské legendy, které na sebe mimo kamery nepromluvily ani slovo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Řada českých fanoušků Louise de Funèse považuje filmy s četníky nebo s Fantomasem za příliš komerční a raději si oblíbeného herce vychutnají v lahůdkách, jako je komedie Na stromě, Pošetilost mocných nebo Tetovaný.

Komedie Tetovaný byla natočena podle tehdejších francouzských trendů, kdy nestačilo jedno hvězdné jméno herce, ale ve filmu museli být dva tahouni. Tenkrát se po boku slavného Louise de Funèse objevil Jean Gabin, ale podle francouzských kritiků to nebyla příliš šťastná volba. Gabin už v tomto období byl hvězdou, která ztrácela lesk, a není jasné, proč vůbec roli přijal. Své nejlepší úspěchy v herecké kariéře měl v padesátých letech.

De Funès v době, kdy tento film točil, byl nejoblíbenějším hercem ve Francii, zbožňovaný veřejností i filmovými tvůrci. Dokázal vyniknout v každé komedii bez ohledu na to, jak banální byl scénář. Filmy, kde se objevil, se dobře prodávaly.

V této komedii prakticky neslezl z filmového plátna, vždy připravený pobavit. Gabin byl naopak ve svém hereckém projevu spíš odtažitý. Přestože souhra před kamerou docela fungovala, mimo natáčení se herci vůbec nestýkali a jejich vztah byl označený za vlažný. Problémem bylo i to, že živelný Louise De Funès měl neutuchající potřebu improvizovat, což Gabin nesnášel.

O filmu

Boháč a obchodník s uměním Félicien Mézeray je na návštěvě u malíře Duboise, když se seznámí se stárnoucím legionářem Legrainem. Čilý obchodník nevěří vlastním očím, když na zádech legionáře objeví vytetovaný výtvor jednoho s nejvíce žádaných umělců z počátku dvacátého století, Amadea Modiglianiho.

Mézeray zavětří příležitost a rozhodne se neznámého Modiglianiho získat za každou cenu a přistoupí na požadavky Legraina, aniž by přesně věděl, co ho čeká. Musí zafinancovat renovaci malého sídla na venkově. Jenže Mézeray netuší, že skromné malé sídlo je čtyři století starý zámek.

Vtipné příhody jsou postavené na tom, že obchodník s uměním bude chtít zkrátit čas rekonstrukce a samozřejmě snížit náklady. Mezi ním a legionářem časem vznikne nepravděpodobné přátelství.

Za kulisu Legrainova polorozpadlého zámku posloužil hrad Château de Paluel v jižní Francii, který byl v roce 1944 vypálen ustupujícími Němci. Právě neutěšený stav stavby posloužil později filmařům pro natáčení a i 40 let po uvedení filmu je zchátralý hrad vyhledávaným turistickým cílem. Natáčelo se také v nedaleké vesnici Domme a na zámku Salignac ve Francii.

Dceru Mézeraye si zahrála Lyne Chardonnet, která se dožila pouhých 37 let. I s krutou diagnózou rakoviny jater se objevovala před kamerou až do své smrti, přestože brala už jen menší role.

Komedie Tetovaný  je ve vysílání ČT2 16. 7. večer.

Zdroje článku: