Televizní premiéra: Gérard Depardieu převzal štafetu po Jeanovi Gabinovi a natočil nového Maigreta

Televizní premiéra: Gérard Depardieu převzal štafetu po Jeanovi Gabinovi a natočil nového Maigreta
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film s názvem Maigret a záhada mrtvé dívky byl ve Francii jedním z nejočekávanějších filmových projektů posledních let. S tváří tohoto detektiva je spojeno několik herců, nejvýrazněji se divákům a milovníkům detektivek vryl do paměti Jean Gabin.

I přes řadu skandálů je Gérard Depardieu stále považovaný za jednoho z nejtalentovanějších evropských herců současnosti, a tak není divu, že možnost nahradit Gabina dostal právě on. Francouzsko-belgické kriminální drama vzniklo podle románu Maigret a mrtvá dívka, který napsal spisovatel Georges Simenon a který byl poprvé publikován v roce 1954.

Jules Maigret je slavný francouzský policejní detektiv, který se objevil v 75 románech a 28 povídkách, které byly přeloženy do více než 50 světových jazyků. První román vyšel už v roce 1931. Podle Maigretových příběhů vzniklo také mnoho různých filmů a televizních seriálů.

Podle románu Maigret a mrtvá dívka vznikl už v roce 1973 televizní film, uvedený v rámci série Vyšetřování komisaře Maigreta, ve kterém si zahrál hlavní roli Jean Richard.

Režisér Patrice Leconte prohlásil, že jeho úmyslem bylo představit komisaře Maigreta, který se v ničem nepodobá ostatním filmovým nebo televizním verzím. Zároveň poznamenal:

Maigret nebyl v kinech od roku 1958, kdy ho hrál Jean Gabin.

O filmu

Jsou padesátá léta 20. století a na jednom z malebných náměstí romantické Paříže je nalezeno cosi hrozného. Mrtvola neznámé mladé ženy je oblečená ve večerní róbě, ale v kabelce nemá ani jediný průkaz, který by pomohl odhalit její tajuplnou totožnost. Vyšetřování se ujímá zkušený a schopný tým komisaře Julese Maigreta (Gérard Depardieu). Podaří se Maigretovi a jeho kriminalistům odhalit, proč byla ta nebohá nevinná dívka nemilosrdně a brutálně zavražděna?

Natáčení

Asi třetina filmu Maigret a záhada mrtvé dívky vznikala v prostorách filmových ateliérů. Přesto se režisér Patrice Leconte snažil vyhnout tomu, aby jeho film připomínal „staromódního Maigreta“. Především se chtěl „naprosto vyvarovat“ toho, aby film imitoval známý televizní seriál Maigret z roku 1991 s Brunem Cremerem v hlavní roli. V minulosti si slavného detektiva zahrál i Rowan Atkinson. Změny se dotkly kosmetických doplňků, jako je ikonická dýmka a klobouk, ale i moderního pohledu na postavu komisaře, kterého „motivují komplikované pocity“.

Hlavní roli si měl původně zahrát Daniel Auteuil, se kterým režisér Patrice Leconte dříve spolupracoval na filmu Dívka na mostě. Ale v červenci 2019 bylo oznámeno, že ho vystřídá Gérard Depardieu.

Už jsme byli blízko, ale když je třeba něco udělat, musí se s tím pohnout,

prohlásil režisér Laconte.

Netušil jsem to, ale Gérard Depardieu zbožňuje Simenona, bude to fantastické,

pochvaloval si režisér.

Herec Gérard Depardieu

Gérard Depardieu
Gérard Depardieu | Zdroj: tanka_v / Depositphotos

Gérard Depardieu patří k nejslavnějším francouzským hercům, je znám po celém světě, ale s jeho jménem je spojeno také mnoho kontroverzí. V srpnu 2018 byl obviněn dvaadvacetiletou herečkou a tanečnicí z dvojnásobného sexuálního napadení a znásilnění. Depardieu to popírá, vyšetřování stále probíhá. V dubnu 2023 byl herec obviněn dalšími 13 ženami z toho, že se vůči nim v období mezi lety 2004 až 2022 dopustil sexuálního napadení a obtěžování.

Jednou z žen, které Gérarda Depardieu obvinily ze sexuálního napadení, byla také herečka Emmanuelle Debeverová. Začátkem prosince 2023 spáchala sebevraždu. O několik týdnů později se zformovala skupina více než 50 francouzských herců a dalších známých osobností, která odsoudila toto „lynčování“. Naopak některé z jeho bývalých kolegyň a kolegů se postavili proti němu.

Gérard Depardieu se v minulosti prezentoval jako dobrý přítel ruského prezidenta Vladimira Putina, který mu na začátku roku 2013 udělil ruské občanství. Už v minulosti se herec vyjádřil, že kvůli extrémnímu daňovému zatížení ve Francii uvažuje o změně občanství. V únoru 2022, když začala ruská válka na Ukrajině, Depardieu bez dalších podrobností oznámil, že se stal občanem Spojených arabských emirátů. O měsíc později odsoudil ruskou invazi a obvinil prezidenta Putina z „bláznivých, nepřijatelných excesů“.

Film přichází na televizní obrazovky v podzimním vysílaní Prima Max.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • csfd.cz,
  • Autorský text