Tajemství hradu v Karpatech: Vyzkoušejte náš kvíz a zjistěte, co vše víte o tomto filmu

Tajemství hradu v Karpatech: Vyzkoušejte náš kvíz a zjistěte, co vše víte o tomto filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Parodie verneovského vědecko-fantastického románu byla inspirována dílem slavného francouzského spisovatele „Tajemný hrad v Karpatech“. Osvědčené duo Brdečka-Lipský bodovalo i potřetí za sebou.

Autor předlohy Jules Verne

Francouzský spisovatel Jules Verne je považován za zakladatele vědecko-fantastického literatury díky svým dobrodružným románům. Hlavním českým adaptátorem románů tohoto francouzského spisovatele zůstává režisér Karel Zeman, který zrežíroval tři knižní předlohy tohoto Francouze:

  • Vynález zkázy (1958)
  • Ukradená vzducholoď (1966)
  • Na kometě (1968)

Dvojice Jiří Brdečka a režisér Oldřich Lipský se vydala cestou parodie, stejně jako u jejích předchozích společných úspěšných projektů:

Zfilmovaná předloha Verneova románu Tajemný hrad v Karpatech (1981) obohatila původní román řadou nových prvků, jako je „karpatský“ folklór, kvůli kterému vznikl i vlastní jazyk. O speciální efekty a výtvarné zpracování se postaral Jan Švankmajer. Švankmajer, společně s Janem Zázvorkou, Viktorem Růžičkou a Oldřichem Lipským, byl za svou práci oceněn v Ústí nad Labem za nejlepší výtvarné zpracování. Snímek zaznamenal úspěch také na mezinárodním festivalu v Portu v roce 1984, kde získal cenu za nejlepší scénář.

Hrabě Teleke z Tölökö putuje se svým věrným komorníkem napříč karpatskými lesy. Během svých putování narazí na zraněného lesníka, kterému pomohou. Nově seskupená trojice se vydá na Čertův hrad, jenž sídlí na nedaleké skále. Lesník se opakovaně snažil odhalit tajemství rozpadajícího se hradu a využívá možnost vydat se vstříc dobrodružství. Hrabě zjistí, že za únosem jeho milované snoubenky stojí zločinný baron. Na hradě operuje také šílený vědec, jehož vynálezy jsou součástí potyčky mezi hrabětem s ďábelským sokem.

Snímek Tajemství hradu v Karpatech se setkal s velmi pozitivním ohlasem a je hodnocen podobně jako další dva snímky ze společné spolupráce s Jiřím Brdečkem. Oldřich Lipský patřil ve své době k nejlepším režisérům a scénáristům nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Zdroje článku: