Světová válka Z II: Hollywoodu už trochu dochází nápady, ale ke smůle diváků je pokračování oblíbených filmů v nedohlednu

Světová válka Z II: Hollywoodu už trochu dochází nápady, ale ke smůle diváků je pokračování oblíbených filmů v nedohlednu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Před pár lety se v zahraničních magazínech psalo o tom, že by režisér David Fincher mohl přivést do života sequel k zombie filmu Světová válka Z. Šlo o plán Studia Paramount, jenže jiné projekty dostávaly přednost a nakonec se nápad ztratil v propadlišti dějin.

I původní režisér Světové války Z Marc Foster, herec Brad Pitt a lidé z jejich týmů vážně uvažovali o natočení pokračování, které by mohlo hlouběji do detailů prozkoumat další fáze nikdy nekončícího konfliktu mezi lidmi a zombíky. I v tomto případě však zůstalo jen u plánů a je docela možné, že smrtelnou ránu projektu zasadila Čína, která zakázala ve své zemi distribuci zombie filmů. A jak všichni víme, čínský trh je pro tvůrce nákladných velkofilmů zásadní. Sám Tom Cruise dokázal schovat dvojku TOP GUNU do trezoru kvůli pandemii a čekal, až bude vše v Číně fungovat, aby mu film vygeneroval co největší zisky.

Ještě než bylo všem jasné, že si Brad Pitt už před zombíky nezaběhá, hodně se debatovalo o směru, kterým by se mělo nové pokračování ubírat, a fanoušky žánru zaujala především účast Davida Finchera, který je podepsaný pod filmy jako Vetřelec 3, Hra, Sedm, Klub rváčů, Úkryt či Zmizelá. Pro sci-fi žánr má velice temný a nezaměnitelný styl a psychologie je v jeho rukou velice efektivním nástrojem. Film by se pravděpodobně více soustředil na bádání o lidské duši a o tom, jak by se člověk choval v tak děsivé proměně života na Zemi a jak by se dokázal nové apokalyptické době přizpůsobit.

Volné pokračování v nastíněném scénáři mělo i nadále počítat s katastrofou v globálním měřítku a zombie pandemie se nekontrolovaně šířila po celém světě. Lidstvo muselo každým dnem vynakládat více a více úsilí k tomu, aby přežilo, a ztráty byly obrovské a zdrcující.

apokalypsa
apokalypsa | Zdroj: DigitalArtB / Depositphotos

Zajímavostí filmu mělo být také srovnání různých národů, jak tuto událost přijímají a jak na vzniklou krizi reagují. Všichni by nemuseli nezbytně nutně čekat na lékařský zázrak, ale v některých kulturách by do popředí mohla vstoupit víra, nebo dokonce staré pohanské rituály. Nezbytně nutně by nemusela fungovat pouze jedna strategie k přežití.

Situace by také nahrávala armádám a ty by nemusely do zemí přicházet jen s dobrými úmysly pomáhat.

Jisté bylo, že by se i ve dvojce objevil Gerry Laneo, postava, kterou dost dobře zahrál Brad Pitt. Ten měl být také zainteresovaný na produkci filmu.

Brad Pitt
Brad Pitt | Zdroj: imagepressagency / Depositphotos

Garry Laneo by s největší pravděpodobností nechtěl být někde schovaný a jako bývalý pracovník OSN by určitě dokázal využít kontakty i organizační zkušenosti a zapojit se, nebo dokonce řídit nové mise, které by měly zpomalit a nakonec i zastavit šířící se pandemii. Jak už předvedl, pro svou rodinu by dal život. V tomto ochranitelském úsilí by měl pokračovat.

Velkým cílem Finchera i Pitta údajně bylo přivést na obrazovku i studii toho, jak se lidé dlouhodobě vyrovnávají s neustálou smrtelnou hrozbou, jak se přizpůsobují nejen fyzicky, ale především duševně, a jak by měli přistupovat k dlouhodobé izolaci, aby ji přežili ve zdraví a s jasnou myslí. Možná by se to mohlo hodit.

Děsivým faktem je, že i zombíci by se mohli dočkat „evoluce“ a mohli by se začít přizpůsobovat a mutovat k vylepšení strategie přežití.

Celá situace by mohla lidstvo donutit k přehodnocení strategie přežití i vzájemné soudržnosti a spolupráce. Opět by došlo na skutečnost, že jedinec je zranitelný a bezmocný, což by pravděpodobně bylo pochopeno až po úplném rozkladu společnosti.

Bohužel už od roku 2019 nový projekt spí. Možná je to tak proto, že na rozdíl od studia, které by chtělo opět velké akční scény v rychlém tempu, režisér i představitel hlavní role měli v úmyslu poněkud komornější pojetí s lidským dramatem a méně akce.  

Zdroje článku: