Švejk, doktor, vášnivý nimrod, major Kalaš a řada dalších rolí. V říjnu uplynulo 104 let od narození Rudolfa Hrušínského

Švejk, doktor, vášnivý nimrod, major Kalaš a řada dalších rolí. V říjnu uplynulo 104 let od narození Rudolfa Hrušínského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rudolf Hrušínský se nezapomenutelně zapsal do československé a české tvorby a moc tak výrazných a talentovaných herců se u nás nenarodilo. Pokud si chcete tohoto velikána domácí kinematografie připomenout, jsou pro vás připravené hned tři filmové skvosty.

Mezi nejoblíbenější filmy určitě patří film Rozmarné léto z roku 1967, kde si zahrál plavčíka Antonína Důru. Kombinací hereckého talentu hlavních postav a košaté Vančurovy češtiny vzniklo dílo, které by se mělo zařadit do hodin češtiny, aby si děti uvědomily, jak bohatý jazyk máme.

Jiří Menzel přivezl scénář k filmu Hrušínskému na chalupu, kde nabíral síly po prodělané infekční žloutence. Zrovna chytal ryby. Menzel mu dal scénář a sedl si vedle něj. Byl v té době ještě hodně plachý, přestože už za sebou měl Oscara za Ostře sledované vlaky. Mlčky seděli celé odpoledne, potom se Menzel rozloučil a odjel. I tak se nabízí role.

Říční lázně se pro film zbudovaly ve Veselí, jen kousek od místa, kde měl Hrušínský chatu. Důra si stěžoval na počasí a jeho věta:

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným,

je dodnes nesmrtelná.

Když se Juraj Herz chystal natáčet Spalovače mrtvol, jeho známý mu do hlavní role doporučil Josefa Somra. Herz mu odpověděl, že do role Kopfrkingla si nedovede představit nikoho jiného než Rudolfa Hrušínského. Dokonce tím podmiňoval natáčení. Když nebude Hrušínský, nebude film.

A to bylo trochu komplikované. Rudolf Hrušínský viděl technický scénář, který měl přibližně dvanáct set záběrů. To ho trochu vyděsilo. Obvykle šlo asi o čtyři sta záběrů, výjimečně kolem pěti set. Herec tak dospěl k názoru, že se bude ve filmu tak moc stříhat, že dostatečně nevynikne to, co by do role vložil. Proto nabídku odmítl.

Herz byl tvrdohlavý, a tak si zjistil, že si Hrušínský rád po představení zajde ke Zlaté huse na Václavském náměstí, kde byla vyhlášená pivnice. Začal tedy s urputnou vytrvalostí navštěvovat stejný podnik, kde usilovně Hrušínského přemlouval. Byl v branži mladý a ještě se neměl s čím chlubit, ale vytrvalost se mu vyplatila. Herce už to začalo trochu obtěžovat, rád si pivo vypil v klidu. Nakonec na roli kývl.

Herz nebyl jediný vytrvalec, který Hrušínského potřeboval. Otakar Vávra ho potřeboval na 18 dní na svůj projekt, a tak začal stejnou metodou chodit za Herzem. Jen lokál byl jiný a Vávra loudil Hrušínského v restauraci U Kouby, která byla přímo v barrandovských ateliérech. Tak to šlo několik dnů a Herz už se šel poradit za Hrušínským, co má dělat. Ten mu jen krátce řekl: „Nedej mě!“. Vávra tak obsadil do filmu Třináctá komnata nakonec Martina Růžka.

Rudolf Hrušínský za roli ve Spalovači mrtvol získal celou řadu cen a dodnes dokáže navodit naprosto tíživou atmosféru.

Zajímavosti:

Rudolf Hrušínský vystřídal 22 škol, než se rodina trvale usadila v Praze. Gymnázium nedostudoval a měl štěstí, že ho přijal E. F. Burian do herecké školy a potom mu nabídl angažmá.

V prvním filmu (Lizin let do nebe) se potkal s Josefem Kemrem. Stali se z nich dobří přátelé až do dne, kdy z legrace Hrušínský poplácal Kemrovu družku. Kvůli žárlivosti už nikdy Kemr blízký vztah neobnovil.

Dobrým přítelem mu byl i Jaroslav Marvan, který byl dokonce kmotrem jeho prvorozeného syna Rudolfa. Farář měl kvůli Marvanovi tak velkou trému, že pokřtil chlapce na Jaroslava a křest se musel opakovat.

Zdroje článku:
  • Reflex Roč. 31, č. 43 , Vladimír Just,
  • Magazín Dnes Roč. 31, č. 218 , Pacek Daniel,
  • Autorský text