Soudkyně Barbara je přelomový seriál, o kterém jste ale nevěděli vše

Soudkyně Barbara je přelomový seriál, o kterém jste ale nevěděli vše
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Soudkyně Barbara je seriál, který za dobu své existence oslovil tisíce diváků a získal si skalní fanoušky. Následující článek je o zajímavostech, o kterých jste možná ani netušili.

Herci, nebo profesionálové?

Obzvlášť v začátcích seriálu panovaly diskuze, zda je Barbara nahraná, nebo jestli v ní účinkují skuteční právníci. Od roku 2015 se ale doba změnila a my prozřeli. Pro ty, komu to nebylo jasné hned, nyní je již nepochybně. Všichni jsou to herci. Advokáti a Barbara, to jsou samozřejmě postavy, které jsou stálé. Ostatní jako navrhovatelé a odpůrci jsou najatí, stejně jako svědci, a dostávají za své herecké schopnosti odměnu. Ta se pohybuje okolo 2000,- na ruku po natáčení, které trvá zhruba 4 hodiny, což není špatné, že?

Také si možná vzpomínáte na začátky Soudkyně Barbary. Nebyla tam pouze jediná tvář, že? V současnosti je jen jedna soudkyně, a to Barbara Richterová, kterou ztvárnila herečka Pavlína Kafková. V počátcích ale byla i Barbara Němcová, kterou představovaly herečky Alena Sasínová-Polarzcyk a Simona Prasková.

Rozdíl prvních dílů a současných

Říká se, že s věkem se věci zlepšují. U Barbary to tak bohužel nebylo. Ano, je více komediální, humorná, ale z praktického hlediska vůbec neodpovídá realitě. Na počátku ale díly a příběhy byly reálné, minimálně byly správně řešené a mohly podávat čistý pohled na to, jak justice a konkrétně soudní řízení probíhá. Zasloužili se o to skuteční advokáti, kteří pomáhali psát scénář a vnášeli do něj praktickou správnost. Ta se bohužel vytratila, a tak se může stát, že Barbara při rozvodu manželství udělí trest odnětí svobody. Pro právníky má tak Soudkyně Barbara efekt zhruba stejný jako Ordinace v růžové zahradě pro lékaře.

Nedá se ale seriálu odepřít jeho popularita. Barbara se stala nejúspěšnějším projektem TV Barrandov, který s odvysíláním prvních dílů zaznamenal dvojnásobnou sledovanost. Se Soudkyní Barbarou se tak rozmohl boom podobných seriálů. Soudce Alexandr a Nejvyšší soud následovali, konkrétně Nejvyšší soud ale nebyl ani zdaleka tak populární jako Alexandr se svým legendárním voláním justiční stráže.

Střelba při natáčení

Herec si myslel, že je na skutečném soudním řízení, byť se s dcerou na Soudkyni Barbaru díval. Byl natolik překvapený, z čeho jej obviňují, že vytáhl pistoli a střílel i po členech štábu.

Ano, přesně takhle vypadá fanfikce vymyšlená na tématiku Soudkyně Barbary. Seriál je tak populární, že obyčejní lidé berou jeho prostředí a postavy a vymýšlí na ně své vlastní příběhy. Na jednu stranu je to fascinující, na druhou stranu naprosto děsivé, pokud by se jednalo o realitu. Naštěstí jde pouze o zpestření nakonec.

Zdroje článku: