Sonda do devadesátek aneb Který zahraniční seriál jsme si nenechali ujít

Sonda do devadesátek aneb Který zahraniční seriál jsme si nenechali ujít
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všeobecně se má za to, že televize vstoupila do svého zlatého věku na počátku 21. století, ale cesta tam byla vydlážděna v předchozím desetiletí. 90. léta v mnoha ohledech zcela změnila představu o tom, čeho může seriálová tvorba dosáhnout.

Pokud jste tehdy zaspali anebo měli jiné starosti, je ten správný čas si doplnit vás rozhled. Celá řada seriálů se dá ještě „ochutnat“ a je z čeho vybírat.

Rodina Sopránů

USA (1999–2007)

Seriál je mnohými kritiky považován za odstartování zlatého věku televize. Zesnulý James Gandolfini hraje Tonyho Soprana, mafiána žijícího v New Jersey, který se snaží vyvážit svůj rodinný život se svým životem zločince. Od prvního odvysílání pilotního dílu se Rodina Sopránů stala oblíbenci kritiků i mafiánů – členové skupin organizovaného zločinu často volali Gandolinimu, aby ho pochválili za jeho autentický výkon!

(na Maxu)

Show Jerryho Seinfelda

USA (1989–1998)

Komik Jerry a jeho tři cyničtí přátelé se umí zasmát úplně obyčejným i absurdním věcem. „Seriál o ničem“, který se do historie sitcomů zapsal zlatým písmem.

Ve skutečnosti to byl pořad o všem: o mrzutostech, banalitách a zdánlivě triviálních společenských pravidlech, kterými se řídí každodenní život. O malých, ale okamžitě rozpoznatelných konfliktech, které zůstaly z velké části nevyřčené, dokud je show neudělala součástí běžného slovníku. Během devíti sezón spolutvůrci seriálu Jerry Seinfeld a Larry David znovuobjevili televizní komedii. Situační komedie už nepociťovaly tlak, aby nám daly nějaké velké životní lekce, a dokonce ani nebylo podmínkou mít protagonisty, kteří jsou ve skutečnosti dobří lidé. A přesto bylo téměř nemožné nemít rád Seinfeldovu seriálovou posádku, protože hluboko uvnitř jste vždy tak nějak souhlasili s jejich názorem, i když byste se nikdy nechovali jako oni.

(na Netflixu)

Simpsonovi

USA (1989–2024)

Simpsonovi
Simpsonovi | Zdroj: 360ber / Depositphotos

Čím déle se bude vysílat, tím méně se zdá, že Simpsonovi patří do nějaké konkrétní éry. Ale pokud jste byli dítětem na začátku 90. let, víte, do jaké míry americká oblíbená rodina se žloutenkou absolutně ovládla populární kulturu.

Už přes dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield.

(na Prima COOL a Disney+)

Akta X

USA / Kanada (1993–2018)

Všichni jsme chtěli alespoň trochu uvěřit…

Sci-fi dramatický děj se točí kolem Foxe Muldera a Dany Scullyové, dvou agentů FBI, kteří vyšetřují případy související s paranormálními jevy. Rozhodně stojí za to si toto dílko připomenout. Po devíti sezónách po své premiéře v roce 1993 se Akta X uzavřela. V roce 2016 však úspěšné oživení přivedlo vedoucí pracovníky k práci na dříve neplánované desáté a jedenácté sezóně. Pořad je i nadále hlavním pilířem popkultury, protože fanoušci si užívají kamarádství mezi Mulderem a Scullyovou, když řeší ty nejokultnější případy.

(na Disney+)

Sex ve městě

USA (1998–2004)

Novinářka Carrie Bradshaw a její kamarádky sice nemají předobraz v úplně typických ženách, ale úspěch této série spočívá hlavně vtom, že si divačky v některé ze čtyř hlavních postav dokázaly najít kousek svých pochybností, starostí, problémů i zábavy. Seriál, který doplňovala přídavná jména jako „skandální“ nebo „šílený“, se dostal pod kůži ženám (a nejen jim) po celém světě.

Seriál natočený v produkci HBO vychází ze stejnojmenného románu Candace Bushnell a zkoumá možnosti třicetiletých žen, které se chtějí bavit ve městě plném atraktivních a svobodných mužů. Období hledání toho pravého je pro Carrie i pro její tři nezadané, krásné a inteligentní kamarádky zdrojem věčné inspirace i úvah. Carrie navíc své zkušenosti z newyorských večírků může dokonale zúročit v pravidelných novinových sloupcích, nazvaných příznačně Sex ve městě. Vždyť se stačí jen podívat kolem sebe, na své přátele a nejlepší kamarádky.

(na Netflixu a Maxu)

Zdroje článku: