Sněženky a machři: Kopta nelyžoval a Duchoslava utáhli na omluvenku. Vyzkoušejte si náš kvíz

Sněženky a machři: Kopta nelyžoval a Duchoslava utáhli na omluvenku. Vyzkoušejte si náš kvíz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sněženky a machři s humorem vyobrazují střety a priority různých generací. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře tuto nesmrtelnou komedii znáte!

Kultovní československá komedie Sněženky a machři se stala nezapomenutelnou klasikou. Více než 40 let uběhlo od prvního odvysílání, přesto má stálé místo v programech českých a slovenských televizí. Příběh středoškoláků na lyžařském výcviku má řadu nesmrtelných hlášek, vtipných situací a i méně čekaný konec. Scénárista Radek John se při psaní příběhu inspiroval svou zkušeností ze základní školy, kdy byl sám na lyžařském výcviku.

Celý ten příběh vznikl na zájezdu základní školy v osmé třídě, kdy jsem se zamiloval do jedné z holek. Mezi partou proběhla i sázka, jenže zlý a hnusný instruktor mi ji přebral,

zavzpomínal v rozhovoru pro CNN Prima News.

Film si získal srdce diváků nejen díky trefnému humoru, ale také díky tomu, že tvůrci dokázali do komedie vložit poetické rozmýšlení o životě, díky čemuž je film Sněženky a machři nadčasový. Pojďme se blíže podívat do zákulisí natáčení slavné komedie, některé zajímavosti vás možná překvapí.

Duchoslav se přihlásil protože chtěl omluvenku ze školy, Kopta neuměl lyžovat

Často se setkáváme s tím, že třicetiletí herci hrají ve filmech a seriálech teenagery, v tomto případě tomu tak ale rozhodně nebylo. Díky komedii se proslavilo mnoho mladých herců. Michal Suchánek a Václav Kopta byli v době natáčení studenty konzervatoře, stejně tak Eva Jeníčková byla studentkou DAMU. Jan Antonín Duchoslav, který ztvárnil roli Vikiho Cabadaje, byl ale vybrán při castingu, stejně jako většina ostatních spolužáků. Ačkoliv ho nikdo původně na casting ani nezval, vycítil příležitost, zkusil to a nakonec z toho byla jedna z hlavních rolí. Tehdy ani nevěděl, jestli chce skutečně být hercem, na konečnou nabídku prý kývnul poté, co mu byla přislíbena omluvenka ze školy.

Jan Antonín Duchoslav v té době závodně lyžoval, role pro něho byla zkrátka jako dělaná. Umět lyžovat byl základní požadavek pro obsazení do filmu. Takový Václav Kopta to ale neuměl a režii to ovšem zatajil. Narychlo se pak musel hledat dublér, který ho bude v některých scénách zastupovat.

Nevinná komedie schytala stranickou kritiku

Širokou veřejností byl sice film přijat velice pozitivně, krásně vykresluje generační střety s humornou formou, přesto se v 80. letech setkal s kritikou, a to ze strany komunistické strany. Tehdejším představitelům vadilo hned několik věcí. Film měl demoralizovat mládež a zároveň popíral základní postoje socialistické společnosti. Na konci filmu, kdy Radek Převrátil opouští zbytek výpravy kvůli incidentu s alkoholem, byl problém ten, že v této scéně má evidentně pravdu jedinec, nikoliv celý kolektiv.

Zajímavostí také je, že v kinech si občané tehdejšího Československa mohli nový film užít už dříve než jiní. Na severní Moravě bylo totiž promítání na krátkou dobu zastaveno tajemníkem KSČ. Ve filmu totiž mladiství pijí alkohol a nebylo vhodné, aby se na něco takového lidé dívali.

Tak co, vzpomněli jste si na jména postav, detaily z filmu a spojili jste si hlášky dohromady? Máte-li mezery, rozhodně se nebudete nudit, když se k Sněženkám a machrům zase vrátíte.

Zdroje článku: