Zápisník alkoholičky: Smutný příběh, o kterém se hodně mluví

Zápisník alkoholičky: Smutný příběh, o kterém se hodně mluví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Za shlédnutí stojí film, který vychází z blogu Michaely Duffkové, která za svou autentickou zpověď získala cenu Magnesia Litera. Ve filmu jí tvář propůjčila Tereza Ramba. Ve filmu se dále objeví Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes nebo Barbora Lukešová.

Zápisník alkoholičky se stal při uvedení do kin s návštěvností bezmála 105 tisíc diváků víkendovým kinohitem. Suverénně ovládl první příčku návštěvnosti kin a stal se nejen českým filmem s nejsilnějším premiérovým víkendem letošního roku, ale zaznamenal dokonce velkolepější uvedení na plátna než loňská dvojice blockbusterů Barbie a Oppenheimer nebo předloňské pokračování Top Gunu.

Film režiséra Dana Svátka, který je podepsaný také pod úspěšným filmem Úsměvy smutných mužů, zachycuje upřímnou zpověď abstinující alkoholičky a poukazuje na problematiku ženského alkoholismu, společností často přehlíženého.

Zápisník alkoholičky není drama, je to lovestory a pro mě to byla hrozně krásná cesta. Děkuju mým kolegům, že jsem ji mohla prožít, a Míše za tu odvahu, se kterou svůj příběh sdílela,

neskrývala na slavnostní premiéře v kině Lucerna dojetí Tereza Ramba, která v roli Míši předvedla strhující herecký výkon a prošla si dramatickou proměnou.

Jak snadné je propadnout závislosti? Jak těžké je si ji připustit? A co je ještě těžší, jak se z ní dostat? Zápisník alkoholičky nabízí otevřenou a upřímnou filmovou zpověď abstinující alkoholičky a pohled na alkoholismus žen.

Musím říct, že jsem hodně rozmýšlela, jestli roli vzít, hlavně kvůli dětem. Když jsem dostala scénář s tím, že bych to rozhodně měla hrát, úplně jsem se vyděsila. Necítila jsem se ještě připravená na takový ponor. Dá se říct, že jsem si od prvního porodu vybírala pozitivnější témata,

popisuje Tereza Ramba svoje seznámení s rolí.

Ale nakonec jsem po veliké rodinné poradě a po pečlivém uvážení zjistila, že mě to šíleně láká. Teď zpětně jsem za to rozhodnutí vzít tenhle projekt neskutečně vděčná. Je to masakr, ale občerstvilo mě to, otevřelo to ve mně spoustu témat.

Mladá a úspěšná žena, které nechybí šarm, se vdá, stane se maminkou a plánuje si budoucnost. Všechno vypadá růžově. Vlastně jí nic nechybí, občas si dá jednu skleničku, někdy i dvě. A pak už opravdu poslední. A pak se najednou ocitá úplně na dně.

Dokonce ani malé dítě není překážkou pro závislost. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Hlavní hrdinka se rozhodla nevzdat, zabojovat a zachránit si rodinu, možná i život.

 Terezu jsem, vzhledem k tomu, jak byla v roli přesvědčivá, každý den na place podezříval, že někde tajně doplňuje hladinu alkoholu v krvi,

uvádí se smíchem režisér Dan Svátek a už bez nadsázky dodává:

Ne, vážně, z Terky jako herečky jsem nadšený. Talent je jedna věc, ale přístup je neméně důležitý. Když už se pro tu roli rozhodla, věděla, že do toho dá všechno. Nejen mentálně, ale také co se týče organizace jejího života během natáčení i následků po skončení natáčení – ať už fyzických, nebo psychických. V určitý moment Tereza zjistila, že je potřeba pro tu roli obětovat maximum. A to se režisérům nestává každý den, to mi věřte.

Zdroje článku:
  • Press kit Bontonfil,
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text